MANUALE GRATUITE si pentru elevii de a XI-a si a XII-a. Cum trebuie sa procedeze elevii ca sa le fie DECONTATE

Incepand de anul acesta, ELEVII DIN ANII TERMINALI DE LICEU vor primi MANUALE GRATUITE. Pentru ca este prea tarziu sa le achizitioneze pe toate, ministrul Educatiei spune ca va DECONTA cel putin materialele didactice pentru materiile pe care tinerii le studiaza pentru examenul de BACALAUREAT, relateaza Adevarul.

Elevii de clasele a XI-a si a XII-a vor avea MANUALE GRATUITE chiar de anul acesta, cel putin la materiile pe care le studiaza pentru BAC, a informat ministrul Educatiei, SORIN CIMPEANU, la capatul discutiilor pe care le-a avut cu reprezentantii elevilor. Avand in vedere ca decizia a fost luata pe ultima suta de metri inainte de inceperea anului scolar, Ministerul Educatiei nu poate achizitiona manualele direct de la editori sa le puna pe bancile elevilor, insa s-a ajuns la un compromis pentru anul scolar care incepe acum.

„In urma discutiilor cu elevii, vom aloca o suma care sa le acopere macar cheltuielile pentru manualele de la MATERIILE CARE SE DAU LA BAC. Din pacate, nu mai este timp sa achizitionam manualele direct, dar elevii isi vor putea deconta cheltuielile facute pe manuale in baza unei chitante”, a explicat ministrul. Cimpeanu estimeaza ca manualele vor costa bugetul de stat in jur de 20 de milioane de lei, bani pe care spera sa-i obtina la recalcularea bugetara.  

CITESTE SI: NOUA LEGE A EDUCATIEI: 12 CLASE OBLIGATORII SI FARA ALTE MODIFICARI “SPECTACULOASE”

Reprezentantii elevilor spun ca sunt de acord cu aceasta formula, dar ca de la anul ar vrea sa aiba manualele pe banci, in baza unei achizitii facute de minister, asa cum se face pentru elevii claselor din invatamantul obligatoriu. „Nu cred ca se pot acoperi toate manualele de anul acesta, avand in vedere ca nu a fost prevazuta cheltuiala in bugetul initial. De aceea cred ca e in regula sa primim manuale gratuite macar pentru materiile de Bac”, a spus HORIA ONITA, presedintele CONSILIULUI NATIONAL AL ELEVILOR. In total, potrivit datelor Ministerului Educatiei, anul acesta ar urma sa beneficieze de manuale gratuite 170.000 de elevi de clasa a XI-a si 173.000 de elevi de clasa a XII-a.

Pana acum, manualele scolare nu au fost distribuite gratuit la clasele a XI-a si a XII-a fiindca INVATAMANTUL OBLIGATORIU, adica cel gratuit prin lege, este asigurat de stat doar pana la sfarsitul clasei a X-a. In realitate, gratuitatea invatamantului de stat este sub semnul intrebarii, avand in vedere numeroasele cheltuieli pe care le fac parintii pe auxiliare, caiete, rechizite si chiar pe infrastructura scolara. In LEGEA EDUCATIEI este trecut, ce-i drept nu foarte clar, ca manuale gratuite ar trebui sa fie asigurate pentru tot invatamantul preuniversitar. Chiar la dezbaterile care se tin zilele acestea pentru noua Lege a Educatiei s-a vehiculat varianta unui invatamant obligatoriu de 13 clase, adica de la clasa pregatitoare si pana la sfarsitul clasei a XII-a. „Daca s-ar institutui obligativitatea aceasta, atunci nu ar mai fi loc de interpretari, daca sa aiba sau nu si elevii de clasele a XI-a si a XII-a aceleasi beneficii pe care le au ceilalti, cum ar fi manualele gratuite”, au aratat specialistii in Educatie.  

CITESTE SI: IOHANNIS, DUPA PARTICIPAREA LA FESTIVALUL ENESCU: TREBUIE SA REDAM CULTURII SI EDUCATIEI LOCUL CARE LI SE CUVINE

Un alt aspect al acestei masuri ar putea fi SCADEREA ABANDONULUI LA LICEU, fenomen cauzat de saracie, mai spun expertii. „Orice lucru care duce la reducerea costurilor scolare este un lucru bun, care incurajeaza educatia in special in mediile defavorizate, unde se resimte cel mai mult cheltuiala, dar vom vedea abia dupa implementare care va fi impactul”, este de parere expertul in Educatie Serban Iosifescu, directorul Agentiei Nationale de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar.

Potrivit unor studii publicate de organizatii precum UNICEF, care analizeaza legatura dintre SARACIE SI EDUCATIE, un alt motiv care duce la abandonul scolar este distanta parcursa de elevi ca sa ajunga la liceu. De asemenea, specialistii mai spun ca parte din tinerii care abandoneaza scoala ajung sa faca asta pentru ca raman de timpuriu in urma cu invatatura si prefera sa renunte cand vad ca nu fac fata. „Mai exista si factorul muncii, de la 16 ani incolo, adica din clasa a XI-a, tinerii deja pot munci legal, si intr-un context socio-economic de saracie crunta, ei prefera sa castige bani cat mai repede pentru a contribui la venitul familiei. Nu de putine ori, familia este cea care ii impinge sa renunte la scoala pentru a munci”, mai subliniaza specialistii.

Sursa foto: adevarul