Manuel Donescu: Ne propunem ca in Romania anului 2020, exporturile sa reprezinte 40% din PIB. INTERVIU EXCLUSIV

manuel_donescu-ministerul-economiei

Secretarul de stat in ministerul Economiei, Manuel Donescu, a declarat in exclusivitate pentru Mondo News, ca Strategia Nationala de Export a Romaniei va fi adoptata in forma finala in luna noiembrie. Pana atunci, o prima forma a documentului, rezultata dupa consultarea mediului de afaceri, va fi prezentata in luna septembrie, urmand ca dupa aceea sa fie supusa, timp de o luna dezbaterii publice.

“Noua viziune a exporturilor, promovata de Ministerul Economiei, vizeaza, printre altele, implementarea unui program special de atragere a fondurilor structurale, axat pe nevoile exportatorilor”, a spus secretarul de stat Manuel Donescu.

El sustine ca o atentie mare va fi acordata cresterii gradului de internationalizare a companiilor romanesti, precum si crearii unor clustere inovative orientate spre export.

“Prin noua strategie vrem sa venim in ajutorul potentialilor exportatori si sa le cream, de exemplu, centre regionale in care sa le oferim pregatirea necesara”, a declarat Manuel Donescu, pentru publicatia de stiri Mondo News.

In plus, Donescu a precizat ca Ministerul Economiei vrea sa stimuleze crearea consiliilor judetene si regionale de export, astfel incat acestea sa participe activ la activitatile Consiliului de Export. 

Pe de alta parte, secretarul de stat Manuel Donescu a declarat ca un obiectiv major al strategiei este utilizarea fondurilor europene pentru sustinerea exporturilor.

“Utilizarea fondurilor europene nu poate fi un obiectiv in sine, ci, mai degraba o modalitate avantajoasa de a antrena resurse menite sa permita ca exportul sa conduca la o economie mai competitiva”, a adaugat Donescu.

Oficialul a conchis ca, in baza noii strategii, exporturile ar putea ajunge la o pondere in PIB-ul de 40%, pana in 2020.

Foto: Ziarul Financiar