MANUEL VALLS: Exista bazele unui ACORD cu GRECIA

‘Exista bazele unui acord’ pentru SALVAREA FINANCIARA a GRECIEI, a declarat marti premierul francez MANUEL VALLS, adaugand ca nu trebuie sa fie ‘subiecte tabu’ in ceea ce priveste reesalonarea datoriei publice a Atenei, relateaza AFP.

Franta este ‘convinsa’ ca “nu ne putem permite riscul unei iesiri a GRECIEI din ZONA EURO”, “din motive economice (…), dar in special din motive politice”, a declarat el la postul de radio RTL. Iesirea, in premiera, a unei tari din zona euro ar constitui “un risc pentru cresterea economica mondiala”, a adaugat MANUEL VALLS. “Europa este in joc”, a subliniat el, indemnand guvernul grec “sa faca tot posibilul pentru a gasi un acord”.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: LIDERII ZONEI EURO se reunesc, marti, la BRUXELLES 

“Acest acord este necesar, in primul rand pentru Grecia, deoarece iesirea sa din zona euro ar arunca poporul elen intr-o situatie insuportabila, dar si pentru coeziunea si coerenta zonei euro si, prin urmare, ale Europei”, a spus seful guvernului francez.

Tarile din zona euro se reunesc marti la Bruxelles pentru un summit extraordinar, la doua zile dupa respingerea de catre greci prin referendum a propunerii de acord din partea creditorilor internationali, pentru a explora sansele, mici, al unui plan de ajutor pentru GRECIA, aflata intr-o situatie de urgenta financiara. “Nu ne jucam cu istoria, nu ne jucam cu o tara ca Grecia”, a declarat MANUEL VALLS.

Presedintele francez FRANCOIS HOLLANDE si cancelarul german ANGELA MERKEL au incercat luni seara, dupa o intrevedere la Paris, sa mascheze divergentele franco-germane in ceea ce priveste GRECIA si sa afiseze o pozitie comuna in fata premierului elen ALEXIS TSIPRAS.

CITESTE SI: Hollande si Merkel lasa “USA DESCHISA PENTRU NEGOCIERI”, insa cer “propuneri serioase” ATENEI 

AANGELA MERKEL a spus ca guvernul grec trebuie sa prezinte ‘urgent propuneri precise’, in timp ce Hollande a cerut propuneri ‘serioase’. Insa presedintele francez, fidel pozitiei conciliante pe care vrea s-o adopte Parisul, a reiterat ca ‘usa este deschisa’ pentru discutii si a insistat asupra ideii de ‘solidaritate’.

Sursa foto: lemonde.fr