MApN a primit ultima aeronava C-27J Spartan din seria celor sapte achizitionate in baza unui contract semnat acum 7 ani

Armata a primit ultimul avion din seria Spartan, folosite in transportul trupelor soldatilor romani spre Afganistan si in diferite teatre de operatiuni. Astfel, Ministerul Apararii Nationale (MApN) a primit, luni, ultima aeronava C-27J Spartan din seria celor sapte achizitionate in baza contractului in valoare de peste 200 milioane euro semnat in anul 2007 cu o firma italiana. La ceremonia de primire a aeronavei au fost prezenti premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apararii, Mircea Dusa, seful Statului Major Genera, generalul-locotenent Nicolae-Ionel Ciuca si alti invitati.

Avionul poate fi folosit in diferite configuratii, precum transport marfa, transport persoane, evacuare medicala si chiar stingere de incendii. Celelalte aeronave au in acest moment pana la 2.500 de ore de zbor.

Cu aceasta ocazie, premierul Victor Ponta a urat tuturor reprezentantilor Fortelor Aeriene Militare un an 2015 cat mai bun, fara incidente, multumindu-le pentru faptul ca isi indeplinesc de fiecare data toate sarcinile si indatoririle.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Am obtinut acordul pentru marirea BUGETULUI APARARII 

“Stiti foarte bine ca avioanele din flota Spartan ne-au folosit cu ocazia atat de dificila la incidentul din Muntenegru si in alte ocazii cand este nevoie de sprijinul lor. Sunt foarte bucuros ca putem sa marcam finalizarea acestui contract inceput in 2007 de Guvernul Tariceanu (…)”, a spus premierul.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, la randul sau, ca este bucuros sa participe la acest “important eveniment” pentru Armata Romana, pentru Fortele Aeriene Militare.

“Astazi a sosit al saptelea avion Spartan, important proiect pentru inzestrarea armatei. Armata Romana are mai multe programe de inzestrare, as spune doar de cel al avioanelor multirol, Baza Militara Deveselu (…). Datorita Armatei, Romania este astazi un generator de stabilitate si securitate in regiune. intotdeauna Armata Romana si-a respectat angajamentele fata de partenerii nostri internationali”, a subliniat Oprea.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a aratat in acest context ca este “cel mai fericit ministru al Apararii”, pentru ca toate partidele politice au fost de acord sa mareasca bugetul Apararii cu 2% din PIB incepand din 2017, declarand ca primirea ultimului avion Spartan este o coincidenta fericita cu intalnirea avuta luni cu presedintele Klaus Iohannis pe tema bugetului ministerului sau.

“Am finalizat unul dintre programele majore de inzestrare a Armatei, anume programul de dotare cu avioane de transport (…). Este o realizare deosebita, este una dintre capabilitatile deosebite a Fortelor Aeriene Romane, inceputa in 2007. Pentru ca am primit sprijinul necesar din partea Guvernului, am oprit subfinantarea Ministerului Apararii si putem continua o serie din programele majore de inzestrare a Armatei. in aceasta clipa a sosit avionul cu numarul 7, ultimul din seria Spartan. Programul este unul ambitios”, a afirmat Mircea Dusa.