MAPN DISCRIMINEAZA FEMEILE! MOTIVELE sunt HALUCINANTE

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, saptamana trecuta, ca MApN DISCRIMINEAZA FEMEILE, prin excluderea nejustificata a acestora de la mai multe specializari militare si oferirea unui numar extrem de mic de locuri pentru ele in invatamantul militar superior.

Asta inseamna ca se mentine decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii ( CNCD), care in 2014 a decis sanctionarea cu avertisment a ministerului acuzat de discriminare. Chiar daca este un prim pas, nu este de ajuns pentru organizatiile care lupta impotriva inegalitatilor de gen, care au format structura non-guvernamentala Coalitia anti-discriminare. Reprezentantii uneia dintre organizatii au declarat pentru jurnalistii de la Ziare ca vor continua demersurile pentru ca FEMEILE sa nu mai fie DISCRIMINATE de MApN.

“Impreuna cu colegii nostri am observat ca exista in continuare acele locuri segregate in unele unitati de invatamant din cadrul MApN si vrem sa redepunem inca o sesizare la CNCD, pentru ca CNCD a sanctionat cu avertisment MAPN, insa nu s-au luat masurile necesare. Au modificat un pic, acum exista si locuri indiferent de gen, dar ne intereseaza sa existe un echilibru si un acces egal in admiterea in acest domeniu de educatie. CNCD in aceasta situatie ar putea sa dea o alta decizie. Daca prima data au dat un avertisment si nu s-a intamplat nimic, poate de data asta vor da o amenda. Macar simbolic sanctiunea sa fie mai mare, pentru ca aceasta problema continua”, a declarat pentru Ziare Andreea Braga, presedinte al Centrului FILIA, o organizatie non-profit, apolitica si feminista care lupta impotriva inegalitatilor de gen din tara noastra.

Potrivit legii, CNCD poate sanctiona persoanele juridice cu amenda intre 2.000 si 100.000 de lei pentru discriminare.

In octombrie 2014, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a sanctionat cu avertisment MApN pentru aceste diferente constatate in sistemul de educatie militara, insa reprezentantii ministerului au contestat decizia argumentand in fata Curtii de Apel Bucuresti ca femeile nu sunt tratate egal pentru ca au menstruatie si, cateodata, fac copii, arata un comunicat remis Ziare.com de Coalitia anti-discriminare.

“O abordare fara limitari si constrangeri din partea decidentului militar la concursurile de admitere in unitatile si institutiile de invatamant militar poate conduce in situatia cea mai defavorabila, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de catre femei, la toate armele si specialitatile militare; prin reducere la absurd, intr-o perioada de 6-9 ani, poate aparea situatia conform careia o escadrila de avioane multirol sau elicoptere de lupta sa fie incadrata numai cu femei, ceea ce conduce, datorita structurii morfo-fiziologice si biologice a partii feminine, ca in fiecare luna, pentru o perioada de 4-5 zile escadrila sa fie neoperationala, iar pe perioada maternitatii, care se poate intampla pentru mai multe femei din aceaasi escadrila situatia sa fie asemanatoare”, a sustinut MApN in fata instantei, potrivit comunicatului Coalitiei anti-discriminare, in care se citeaza din Cererea de chemare in judecata a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Sursa text: Ziare