MAPN: Un avion NATO survoleaza marti spatiul aerian al ROMANIEI

O aeronava E-3A AWACS a NATO efectueaza marti un zbor in spatiul aerian al Romaniei, pe rutele si in zonele prestabilite, conform aprobarii Consiliului Nord-Atlantic, informeaza Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Potrivit MApN, zborul face parte dintr-un exercitiu planificat ce se executa periodic, al carui scop este antrenarea fortelor si a mijloacelor de politie aeriana.

Aeronavele AWACS opereaza in cadrul Componentei de aeronave E-3A — parte a Fortei NATO de Avertizare Timpurie, a carei misiune de baza este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului si comunicatiilor pe timpul operatiilor desfasurate in spatiul aerian al NATO.

Aeronavele opereaza la inaltimi de peste 9.000 m, cu o raza de descoperire a radarului de 31.000 km2, si pot detecta tinte ce evolueaza la inaltimi mici, in limita a 400 km, si la inaltimi medii, in limita a 520 km.

Citeste si: AVIOANE ALE NATO VOR SURVOLA ROMANIA. AFLA AICI MOTIVUL

Luni seara, MApN a confirmat informatiile aparute in presa internationala potrivit carora aeronave AWACS ale NATO vor efectua zboruri in spatiul aerian al Romaniei, pe rutele si in zonele prestabilite, conform aprobarii Consiliului Nord-Atlantic.

Un purtator de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, citat de agentia Reuters, a anuntat luni ca NATO va trimite avioane de recunoastere AWACS deasupra Romaniei si Poloniei pentru a monitoriza criza din Ucraina.

Decizia a fost aprobata la Bruxelles de ambasadorii NATO, la recomandarea generalului american Philip M. Breedlove, comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR).

Avioanele AWACS (Airborne Warning and Control System) sunt dotate cu echipamente electronice avansate de productie americana si permit supravegherea spatiului aerian pe o raza superioara radarelor amplasate la sol.

Sursa foto: jurnalul.ro