MAREA BRITANIE a ridicat nivelul alertei de securitate de la “SUBSTANTIAL” la “GRAV”

Marea Britanie a ridicat nivelul alertei de securitate de la “substantial” la “grav”, al patrulea nivel pe o scara cu cinci trepte, in fata amenintarii teroriste legate de Siria si Irak, a anuntat vineri ministrul britanic de Interne, Theresa May (foto), relateaza AFP, citata de Mediafax.

Schimbarea nivelului alertei de securitate inseamna ca un atac este “foarte probabil”, fara a exista insa informatii privind o amenintare “iminenta”, a precizat ministrul.

CITESTE SI: Numarul ROMANILOR si bulgarilor stabiliti in MAREA BRITANIE a crescut considerabil in ultimul an 

“Ridicarea nivelului alertei este legata de evolutiile din Siria si Irak, unde grupari teroriste planifica atacuri impotriva Occidentului. Unele dintre aceste planuri implica probabil combatanti straini care s-au deplasat in aceasta regiune provenind din Marea Britanie si din Europa, pentru a participa la conflict”, a subliniat Theresa May intr-un comunicat.

Conform serviciilor de informatii britanice, peste 500 de britanici au plecat in Siria sau in Irak in ultimii ani, iar Scotland Yard a lansat marti un apel catre public pentru a ajuta la identificarea “potentialilor teroristi”.

CITESTE SI:  Un numar de 20 de ROMANI, SALVATI de politia nord-irlandeza intr-o operatiune impotriva TRAFICULUI DE FIINTE UMANE 

“Ne confruntam in Marea Britanie cu o amenintare reala si grava legata de terorismul international. Fac apel catre public sa fie vigilent si sa raporteze orice activitate suspecta politiei”, a insistat Theresa May.

Sambata trecuta, ea a pledat in favoarea unei consolidari a arsenalului legislativ pentru a impiedica tinerii islamisti sa plece sa lupte in Siria sau Irak. Ultima data cand nivelul alertei teroriste a fost la nivelul “grav” a fost in iulie 2011.

Sursa foto: bbc.co.uk