LIVE TEXT: ATAC TERORIST la LONDRA, soldat cu 5 MORTI si 40 de RANITI! Ultimele stiri despre starea ROMANCEI RANITE

O alerta de securitate a fost declansata miercuri la Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic, dupa ce un barbat care ar fi fost inarmat a intrat cu masina prin portile complexului parlamentar, transmite AP, citat de Hotnews.ro.

UPDATE 32: Starea romancei ranite in atacul de pe podul Westminster din Londra a inregistrat unele “evolutii pozitive”, dar este in continuare grava si stabila, a anuntat vineri Ambasada Romaniei in Marea Britanie, intr-un comunicat citat de Agerpres. 

“Cetateanul roman ranit in incident a fost externat si se afla in afara oricarui pericol, in timp ce partenera acestuia se afla sub ingrijire medicala. Starea sa, desi ramane in continuare grava, este stabila, fiind inregistrate unele evolutii pozitive. Ambasada Romaniei, impreuna cu autoritatile britanice, acorda familiei intreaga asistenta necesara. Ambasada Romaniei foloseste aceasta ocazie pentru a comunica publicului si reprezentantilor mass-media rugamintea familiei de a i se respecta, in aceste momente extrem de dificile, intimitatea si de a-i fi respectat dreptul la viata privata”, se arata in comunicat.

Ambadada Romaniei in Marea Britanie mai precizeaza ca informatii viitoare legate de starea de sanatate a pacientei vor fi aduse la cunostinta publicului doar cu acordul familiei.

UPDATE 31: Politia britanica a efectuat vineri doua noi arestari “importante” legate de atacul de miercuri de la Londra, revendicat de Statul Islamic, si incearca sa determine daca atacatorul a actionat singur, informeaza AFP. Reprezentantul Scotland Yard a adaugat ca politia a facut doua noi “arestari importante” in timpul noptii si 9 persoane sunt in continuare retinute in cadrul investigatiei pentru care au fost mobilizati circa 100 de anchetatori.

UPDATE 30Autorul atacului de la Londra s-a nascut cu numele Adrian Russell Ajao, pe care si l-a schimbat ulterior in Khalid Masood, a anuntat vineri Politia londoneza, potrivit CNN. Khalid Masood, nascut Adrian Russell Ajao, avea 52 de ani si era originar din Kent, dar locuia in regiunea West Midlands. El si-a pierdut viata in atacul de acum doua zile, soldat cu alti 4 morti si aproximativ 40 de raniti.

Khalid Masood locuia de putin timp in West Midlands, in centrul Angliei, si “nu facea obiectul niciunei anchete in curs”, insa a fost inculpat in mai multe randuri, in special pentru “posesie de arme”, a precizat joi Politia britanica.  Anterior, in cursul zilei de joi, premierul britanic Theresa May a declarat in fata Parlamentului ca autorul atacului terorist din Londra era nascut in Marea Britanie si fusese in vizorul serviciilor secrete britanice MI5 intr-o ancheta legata de extremismul violent, fiind insa considerat o “figura periferica”. Theresa May a mai precizat ca atacatorul s-a inspirat din ideologia islamista pentru a comite acest atentat.

UPDATE 29 (vineri 10.00): Autoritatile britanice au anuntat joi noaptea ca o a cincea persoana si-a pierdut viata ca urmare a ranilor grave suferite in atentatul de la Westminster. Ultima victima este un batran in varsta de 75 de ani, care a fost lovit in urma cu o zi de masina atacatorului Khalid Masood, transmite Reuters.

Acest deces aduce bilantul atentatului la cinci morti, printre care se numara si Khalid Masood. De asemenea, alte 40 de persoane au fost ranite in atentat, iar o parte dintre acestea raman internate in stare grava. In acest moment nu se cunoaste cetatenia ultimei victime, dar autoritatile britanice au declarat anterior ca printre cei 40 de raniti se numara persoane din 11 tari ale lumii, inclusiv turisti care vizitau Londra. Medicii au declarat inca de la inceput ca ranile suferite de mai multe persoane sunt “catastrofale”.

UPDATE 28: Autoritatile britanice au anuntat joi dupa-amiaza ca a treia persoana care si-a pierdut viata in urma atentatului din Westminster este un turist american identificat drept Kurt Cochran. De asemenea, sotia sa este in continuare internata in stare grava intr-un spital londonez.

“Imi pare foarte, foarte rau ca trebuie sa spun asta – Kurt a murit din cauza ranilor suferite in timpul atentatului de la Londra. Sora mea, Melissa, are un picior rupt, o coasta rupta si o taietura la nivelul capului”, a scris cumnatul victimei intr-un mesaj postat pe Facebook, transmite The Guardian. Kurt Cochran era originar din statul Utah si vizita metropola londoneza alaturi de sotia sa, Melissa. Cuplul american sarbatoarea 25 de ani de la casatorie in Europa si urma sa se intoarca joi in Statele Unite.

UPDATE 27: Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Dan Mihalache, a declarat joi, la Antena 3, ca cetatenii romani raniti in atentatul de la Londra trec printr-un moment “extrem de dramatic si complicat”, dar sunt alaturi de familiile lor. Diplomatul a mai spus ca victimele au facut apel la discretie, nedorind sa se faca publice date cu privire la starea lor de sanatate, informeazaNews.ro.

“Ei ne-au comunicat ca nu ar vrea sa apara foarte multe detalii cu privire la starea lor de sanatate. Cred ca un pic de discretie e necesara, trec printr-un moment greu, un moment complicat, e important ca acum sunt impreuna cu familiile. Interesul e mare, dar trebuie sa tinem cont si de sensibilitati. Ei au trecut printr-o situatie extrem de dramatica. Astazi era ziua uneia dintre victime, urmau sa sarbatoreasca si, din nefericire, sunt intr-o cu totul alta postura si cred ca trebuie sa tinem cont si de sensibilitatea victimelor. Trebuie sa asteptam ca medicii sa isi faca datoria si sa speram ca victima va iesi din aceasta stare critica in care se afla”, a afirmat Dan Mihalache.

Chestionat daca simte temere in crestere la romanii care se afla la Londra, ambasadorul a spus ca, din punct de vedere al impactului, exista o stare de soc. “Nu am elemente deocamdata apropo de starea de spirit a concetatenilor nostri. Sigur ca, din punct de vedere al impactului, aici la Londra, exista o stare de soc pentru ca lovitura a mers cumva in inima Londrei, inima Regatului Unit. Oamenii incearca sa depaseasca, Parlamentul s-a reunit astazi intr-o sedinta ordinara si, important, e o stare de calm in acest moment. Toti incepem sa ne punem problema asupra securitatii, nu neaparat in Marea Britanie, ci in intreaga Europa”, a conchis Dan Mihalache. 

UPDATE 26Autorul atentatului de miercuri de la Londra este KHALID MASOOD, in varsta de 52 de ani, nascut in regiunea Kent (sud-estul Angliei), a anuntat joi politia britanica, potrivit AFP.

KHALID MASOOD a locuit recent in West Midlands, in centrul Angliei, si “nu facea obiectul niciunei anchete in curs”, insa a fost inculpat in mai multe randuri, in special pentru “posesie de arme”, a precizat politia metropolitana intr-un comunicat.

UPDATE 25STATUL ISLAMIC a revendicat atacul de miercuri din Londra, in urma caruia au murit patru persoane si cateva zeci au fost ranite, printre care si doi romani. Informatia a fost transmisa de agentia de stiri al-Amaq care are legaturi cu organizatia terorista STAT ISLAMIC, transmite The Independent.

Atacatorul a fost descris drept “un soldat al STATULUI ISLAMIC”. Trebuie precizat insa ca STATUL ISLAMIC si-a mai asumat responsabilitatea pentru unele atacuri care nu au fost organizate de membrii sai.

UPDATE 24: Dupa atacul de miercurise cunosc prea putine despre atacator si ce a stat in spatele acestui act. The Sydney Morning Herald trece in revista lucrurile pe care inca nu le stim despre atacul de la Londra.

In primul rand – si ceea ce foarte multi se intreaba: care este identitatea atacatorului? Acest lucru nu este deocamdata cunoscuta publicului, cu toate ca un comisar de la Scotland Yard, Mark Rowley, a spus ca autoritatile ii stiu identitatea, insa aceasta nu a fost dezvaluita. Nici motivul atacului nu este cunoscut. Desi politistii au spus ca ei cred ca atacatorul s-a inspirat din terorismul international, nu exista inca dovezi despre motivul acestuia. Actul terorist nu a fost revendicat pana acum nici de Statul Islamic si nici de vreo alta grupare similara.

O alta intrebare este daca atacatorul a actionat singur. Rowley a spus ca politia lucreaza la ipoteza ca barbatul a fost singurul atacator, insa continua investigatiile. Nu in ultimul rand, nu se stie nici identitatea tuturor victimelor. De asemenea, The New York Times noteaza ca, printre lucrurile care nu sunt cunoscute, este si gravitatea ranilor victimelor atacului.

UPDATE 23: Predintele Klaus Iohannis a avut o conversatie telefonica, joi, cu prim-ministrul britanic Theresa May, in contextul atacului terorist de la LondraSeful statului a condamnat “in termeni fermi” atacul din capitala britanica, a exprimat “solidaritatea deplina a Romaniei si a poporului roman cu Regatul Unit” si a transmis condoleante atat familiilor victimelor, cat si reginei Elisabeta a II-a, printr-o scrisoare, relateaza Administratia Prezientiala.

La randul sau, discutand situatia celor doi cetateni romani raniti, oficialul britanic si-a exprimat “regretele sale puternice pentru ranirea lor si speranta ca starea de sanatate a acestora, mai ales a cetatenei romane aflate inca in stare critica, se va ameliora”.Totodata, presedintele Iohannis i-a transmis premierului May “sprijinul deplin al Romaniei pentru continuarea luptei impotriva terorismului”. Nu in ultimul rand, seful statului “a amintit initiativa de creare a unei Curti internationale impotriva terorismului, lansata in comun de Romania si Spania”.

UPDATE 22: Compania de inchirieri de masini Enterprise din Birmingham a confirmat ca autovehiculul folosit in atac ii apartine. Atacatorul era nascut in Marea Britanie si fusese cercetat de MI5. Bilantul celor arestati a ajuns la opt, a anuntat Scotland Yard-ul.

UPDATE 21: Femeia care si-a pierdut viata in atac, Aysha Freda, a fost lovita de un autobuz in timp ce incerca sa se ascunda de masina suspectului, relateaza NBC News. Aysha Freda, de origine spaniola, in varsta de 43 de ani, avea doi copii, pe care tocmai se ducea sa-si ia de la scoala in momentul atacului. Ea lucra la DLD College, din capitala Marii Britanii, si a fost descrisa de director ca “foarte apreciata si iubita”.

In afara de Aysha Frade, ofiterul de politie Keith Palmer si un barbat de aproximativ 50 de ani, a carui identitate nu a fost divulgata, au fost ucisi. Ofiterul Keith Palmer avea varsta de 48 de ani si a fost ucis dupa ce a incercat sa-l opreasca pe atacator. Barbatul era casatorit si avea copii. Politistul din Westminster se afla in serviciul politiei de 15 ani si era responsabil de protectia personalului din Parlament si diplomatic din cadrul Palatului de la Westminster, relateaza The Independent.

UPDATE 20: Au aparut primele detalii despre cei doi romani raniti la Londra. Andrei Burnaz si Andreea Cristea au fost internati intr-un spital din capitala Angliei, insa, starea tinerei din Constanta este critica. Cei doi se aflau la Londra intr-un city-break pentru a sarbatori ziua de nastere a lui Andrei. Andrei este inginer de profesie, iar Andreea este arhitecta. (SURSA FOTO: reporterntv.ro si replicaonline.ro)

UPDATE 19: Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, spune ca ipoteza de lucru in cazul atacului de la Londra este ca a avut legatura cu terorismul islamic. “Politia il investigheaza pe acest barbat (atacatorul – n.red.), pe asociatii sai, de unde a venit, verificand de urgenta daca au fost implicati in asta si alti oameni, ipoteza de lucru fiind ca (atacul – n.red.) are legatura cu terorismul islamic. Insa nu se stie sigur”, a spus Fallon, citat de The Guardian.

Acesta a mentionat ca investigatia, una foare mare, a fost demarata de cand a inceput acest incident. Ministrul Apararii a precizat ca politistii au lucrat pe timpul noptii la aceasta ancheta si ca nu exclude ca atacul sa fi fost coordonat din afara Marii Britanii, fiind luate in calcul toate optiunile.

“Politia nu are inca o imagine completa a barbatului si a asociatilor sai cunoscuti care poate l-au ajutat, sau poate nu, sa pregateasca atacul”, a mai spus Fallon. “I-a fost verificat trecutul, cum a obtinut masina, unde a fost masina in ultimele doua zile”, a adaugat acesta. Intrebat daca atacatorul era cunoscut politiei, ministrul a precizat: “Nu pot sa confirm asta, va trebui sa intrebati politia”.

UPDATE 18: Pericolul nu a trecut in privinta romancei ranite in atacul terorist de la Londra, aceasta aflandu-se “sub stricta observatie”, a anuntat, joi, premierul Sorin Grindeanu, potrivit Agerpres.  Romanca ranita a suferit in noaptea de miercuri spre joi o interventie chirurgicala in vederea eliminarii un cheag de sange pe creier, operatie reusita, a declarat ambasadorul roman al Londra, Dan Mihalache.  

De asemenea, medicii britanici au decis transferul ei la un alt spital din Londra cu aparatura mai adecvata situatiei ei, lucru ce s-sa intamplat deja joi dimineata. Starea ei ramane critica, a spus Dan Mihalache, precizand ca ea are mari probleme pulmonare. Diplomatul roman a precizat ca familia tinerei se afla deja in drum spre Londra si ca va primi toata asistenta necesara.

UPDATE 17: “Nu voi comenta cu privire la identitatea agresorului (…), dar mergem pe pista terorismului islamist”, a declarat M. Rowley, miercuri seara.Pista “terorismului islamic” este foarte posibila in urma atacului de miercuri care a ucis patru persoane in fata Parlamentului britanic din Londra, la exact un an de la atentatele teroriste de la Bruxelles, scrie AFP. Atacatorul, care a actionat singur, potrivit anchetatorilor, si a carui act nu a fost inca revendicat, a fost apoi “impuscat de un ofiter”, a spus comandantul contraterorismului Mark Rowley.

UPDATE 16: Politia britanica a lansat in noaptea de miercuri spre joi un raid la o proprietate rezidentiala din apropiere de un restaurant indian din Birminham, inchizand o parte din oras timp de mai mult de doua ore, relateaza Daily Mail. Potrivit BBC News, masina folosita in atacul de la Londra ar fi fost inchiriata din zona, informeaza News.ro. Autoritatile de transport din Londra ii sfatuiesc joi dimineata pe calatori sa evite zona Westminster, avertizandu-i ca drumurile sunt inca inchise, scrie BBCNews pe pagina online.

UPDATE 15 (joi ora 09.20)Cei doi tineri romani raniti in atacul de miercuri de la Londra urmau sa se casatoreasca, a declarat ambasadorul roman in Regatul Unit, Dan Mihalache.  

Romanii venisera ca turisti in capitala britanica si sarbatoreau acolo ziua unuia dintre ei. “Tanara este intr-o stare relativ complicata, destul de grava cu leziuni cerebrale, cu plamanii care sunt pe punctul de a ceda, baiatul e in stare buna are doar o fractura la laba piciorului, dar in ceea ce o priveste pe tanara speram ca se va redresa. Erau turisti, din pacate au avut ghinion, venise sa isi serbeze ziua de nastere erau prieteni urmau sa se casatoreasca”, a declarat pentru postul Realitatea Tv Mihalache.

Fata este in continuare internata in stare grava, iar logodnicul ei, care a fost ranit usor in urma incidentului, a fost externat, potrivit MAE, care precizeaza ca ambasada Romaniei mentine permanent legatura atat cu familia persoanei aflate in stare grava, cat si cu cetateanul roman care a fost externat. Ambasadorul Romaniei la Londra a explicat ca starea grava a femeii este determinata de faptul ca ea a fost lovita de masina atacatorului si a fost proiectata in raul Tamisa, de unde a fost recuperata de echipele de salvare si transportata la spital.

Potrivit Guardian, 40 de persoane au fost ranite in atac. Printre raniti se afla trei studenti francezi, cinci turisti sud-coreeni, patru studenti britanici, trei politisti, un cuplu de romani si o femeie de nationalitate germana, noteaza publicatia britanica.Patru persoane au murit si 29 sunt tratate la spitale din Londra, sapte dintre ele fiind in stare grava. Bilantul mortilor a fost revizuit de la cinci la patru.

UPDATE 14: Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, a scrie miercuri, pe Twitter, ca “gandurile si rugaciunile” sale sunt alaturi de “cetatenii romani raniti in atacurile ingrozitoare de la Londra de astazi (miercuri – n.r.) si de familiile lor”. Totodata, Brummell a multumit Romaniei pentru mesajele de sustinere.

A fost facut public numele politistului care a murit dupa ce a fost injunghiat de atacator in fata Parlamentului britanic. Este vorba de Keith Palmer, informeaza The Guardian. Keith Palmer avea 48, era casatorit si avea copii. Lucra in politie de 15 ani.

UPDATE 13:  Premierul britanic Theresa May a sustinut un scurt discurs, in care a calificat atacurile ca fiind “bolnave”. A laudat curajul exceptional al politiei si fortelor de securitate si a deplans moartea politistului injunghiat. May a declarat ca Parlamentul nu a fost ales din intamplare pentru aceste atacuri, el simbolizand democratia, libertatea si justitia. Astfel ca, a spus ea, e o tinta pentru cei care resping aceste valori.

May a anuntat ca Parlamentul va fi deschis maine, la fel ca in oricare alta zi. La final, a refuzat sa raspunda la intrebari.

UPDATE 12: Abia acum (ora 22.45 ora Romaniei) parintii au fost lasati sa-si ia copiii de la gradinita aflata in cladirea Parlamentului. Printre cei raniti se afla patru studenti la Universitatea Edge Hill, din Ormskirk. Acestia erau la Londra in excursie si tocmai vizitasera Parlamentul. Faceau parte dintr-un grup mai mare, de 13 persoane. Un martor ocular, Baylor Cook, in varsta de 20 de ani, student din Alabama, povesteste ca se afla impreuna cu parintii sai si sora in varsta de 15 ani pe podul Westminster cand un “SUV negru” a intrat in trecatori, in fata sa.

“Trebuie sa fi avut peste 57 de kilometri la ora, mergea foarte repede (…) si a intrat intr-o gramada de oameni”, povesteste Cook. Acesta afirma ca initial a parut ca soferul a pierdut controlul masinii, dar ulterior a fost clar ca nu s-a intamplat asta, pentru ca a accelerat si a cotit, la curba. Martorul isi aminteste ca se intreba de ce soferul nu opreste. “Cred ca era o bariera pe care a lovit-o, pentru ca am auzit o bubuitura puternica”, mai povesteste tanarul.

UPDATE 11: Un jurnalist de la The Guardian a stat de vorba cu un barbat in fata spitalului St. Thomas, acolo unde au fost dusi mai multi raniti. Barbatul i-a spus ca incearca sa obtina mai multe informatii despre cei doi romani raniti in atacuri. Acesta se temea pentru doi dintre prietenii sai, despre care crede ca ar fi putut fi victime ale atacului. Este vorba despre un cuplu care s-ar fi aflat pe pod cand masina a intrat in trecatori. Cei trei ar fi trebuit sa se intalneasca la London Eye, insa cuplul de romani nu a mai aparut.

Una dintre persoanele ranite in atacuri este un student la Stiinte Politice, la Universitatea Edge Hill, Travis Frain. Mama sa, Angela Frain, a declarat pentru The Guardian ca tanarul se afla pe pod cand masina a lovit trecatorii. In prezent, acesta se afla la spital, dar are o stare psihica buna, iar ranile sale nu sunt grave. Nici mama lui Travis nu stie prea multe despre fiul sau, telefonul acestuia fiind inchis. Travis a sunat-o la scurt timp dupa ce a ajuns la spital, pentru a-i spune ca e “ok”.

21.58 – Serviciul londonez de ambulanta a transmis ca 12 persoane cu rani grave au fost tratate dupa incidentele de la Londra, toate fiind internate. Alte 8 au fost tratate pentru rani mai putin grave, pe loc, nefiind nevoie de internare.

UPDATE 10Doi CETATENI ROMANI au fost raniti in atacul de miercuri de la Palatul Westminster, informeaza Ministerul de Externe intr-un comunicat de presa. Cele doua victime au fost transportate la spitalele din zona pentru a primi ingrijiri medicale.

Ministerul Afacerilor Externe exprima profundul regret si condoleante pentru pierderea de vieti omenesti in urma atacului care a avut loc astazi, 22 martie, la Londra. In aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprima intreaga solidaritate cu poporul britanic. 

In urma demersurilor de urgenta intreprinse de Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord pe langa autoritatile locale, cu privire la identificarea cetateniei victimelor, Ministerul Afacerilor Externe transmite urmatoarele:

Din cele mai recente informatii obtinute de la autoritatile locale, au fost identificate 2 persoane de cetatenie romana care au fost ranite. Acestea au fost transportate la spitalele din zona in vederea acordarii asistentei medicale.
Precizam faptul ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord monitorizeaza in continuare evolutia situatiei, mentine legatura cu autoritatile locale, fiind pregatita sa acorde asistenta consulara, in functie de solicitari.

UPDATE 9: Downing Street a anuntat, intr-un comunicat, ca “gandurile premierului si ale Guvernului sunt alaturi de cei ucisi si raniti in acest incident ingrozitor si cu familiile lor”, in timp ce secretarul de Interne a dat asigurari ca terorismul nu va distruge valorile britanice, relateaza BBC.  Ambasadorul roman la Londra a declarat la Digi24 ca toti ranitii au fost identificati.King’s College Hospital a anuntat ca in spital sunt tratate 8 victime cu traume, sase barbati si doua femei. Doi dintre pacienti sunt in stare critica, iar sase sunt stabili.Steagul de pe cladirea Scotland Yard a fost coborat in berna.

UPDATE 8Scotland Yard a anuntat un nou bilant: 4 morti si 20 de raniti, arata The Guardian.  In incidentele de la Londra au fost raniti si cativa elevi francezi. Informatia a fost confirmata de premierul francez Bernard Cazeneuve.Printre victime se afla politistul injunghiat si atacatorul. Politia crede ca a fost vorba despre un singur atacator, a mai anuntat Mark Rowley, de la Metropolitan Police. Doua dintre persoanele decedate au murit pe podul Westminster, iar printre raniti se afla si trei politisti, a mai transmis Politia Metropolitana.

Sute de persoane au fost evacuate din Parlament si duse in Westminster Abbey, unde vor ramane circa 90 de minute. Acolo multimea a spus, in urma cu putina vreme, o rugaciune pentru victimele atacurilor.

UPDATE 7:  Un jurnalist BBC spune ca ar putea fi doi atacatori implicat in incidentul de la Parlament. El citeaza relatari ale martorilor oculari care au facut referire la “un barbat alb chel” si “un barbat de culoare cu barbison”. Trei elevi francezi, raniti in incidentul din Londra, scrie presa franceza, citata de Reuters.

UPDATE 6: Serviciul de Ambulanta din Londra transmite ca a tratat cel putin 10 raniti. Scotland Yard a sustinut o scurta conferinta miercuri seara, fara a anunta insa un bilant al victimelor. “Avem mai multe victime”, atat a transmis reprezentantul Scotland Yard. Acesta a facut apel la oameni sa evite zona, pentru ca politistii, pompierii si nu numai sa ajunga mai repede la locul incidentului.

In plus, a cerut celor care au filmat sau fotografiat in zona in timpul incidentelor sa trimita aceste materiale. Si cei care au informatii despre cele intamplate sunt rugati sa sune la politie. “Cine are informatii sa sune cat mai urgent. Daca vedeti ceva suspect, sa alertati autoritatile”, a spus reprezentantul Scotland Yard. B.J. Harrington a mai precizat ca “avem un martor foarte important, care este in prezent audiat”.

Scotland Yard a mai transmis ca “toate gandurile noastre se indreapta catre cei care au de suferit” si ca “misiunea noastra e sa tinem capitala sigura”. Reprezentantul institutiei a spus ca misiunea e inca in desfasurare. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a aratat ca este alaturi de cei afectati si de familiilor lor, acesta multumind politiei si serviciilor de urgenta care “muncesc atat de mult ca sa ne tina in siguranta” si “care arata un curaj extraordinar in situatii extrem de dificile”.

Autoritatile nu au confirmat inca, dar martorii spun ca cel care a intrat cu masina in multime si apoi in gardul Parlamentului, dupa care a injunghiat politistul, este una si aceeasi persoana. Presa britanica scrie ca ar fi vorba despre un barbat cu origini asiatice. Politia a anuntat ca pana cand situatia va fi clarificata trateaza incidentele ca pe unele potential teroriste. Totodata, autoritatile au retinut doua persoane.

UPDATE 5: O femeie a murit, a anuntat medicul Colleen Anderson, de la Spitalul St Thomas. Este vorba despre un trecator, o femeie care a fost gasita sub roata unui autobuz, pe pod, a mai spus medicul, mentionand ca decesul a fost constatat la fata locului. Medicul a mai spus si ca a tratat un barbat de peste 30 de ani care avea o rana la cap. Acesta a fost transportat la King’s College Hospital.

Dintre cei raniti, unii au rani minore, altii “catastrofice”, a mai spus medicul. Din estimarile lui Anderson ar fi vorba depre circa 12 raniti. Celebra roata London Eye, care se afla nu departe de locul incidentelor, a fost oprita, iar turistii sunt sfatuiti sa nu se indeparteze.Un martor a povestit pentru Sky News ca a vazut un corp in Tamisa, dupa ce masina a intrat in multime, pe podul Westminster Bridge. Conform The Telegraph, cel care a intrat cu masina (un Hyundai i40 gri) in multime, apoi in gardul Parlamentului si in final a injunghiat politistul este una si aceeasi persoana. E vorba despre un barbat cu origini asiatice. Acesta era inarmat cu un cutit de circa 20 de centimetri.

UPDATE 4: Doua persoane au primit ingrijiri medicale in curtea Parlamentului, inclusiv masaj cardiorespirator, anunta The Guardian. O persoana a fost urcata in ambulanta, iar una a ramas la fata locului, acoperita complet de o patura.

Cel care a incercat sa forteze intrarea in Parlament si l-a injunghiat pe politist este un barbat in varsta de 40 de ani. O sursa din Downing Street a confirmat ca premierul Theresa May este “ok”. Aceasta a fost urcata intr-un Jaguar argintiu la putin timp dupa ce s-a dat alarma (ora locala 14:45), arata ITV.

UPDATE 3: Politia britanica trateaza aceste incidente ca pe unele de natura terorista, informeaza jurnalistii de la Sky News.

UPDATE 2: Un elicopter ambulanta a aterizat in zona. Politia a inchis statia de metrou Westminster, situata in apropiere. Inainte ca focurile de arma sa se auda, o masina ar fi intrat in gardul Parlamentului, informeaza presa britanica.Ultimele informatii arata ca o masina a intrat in gardul Parlamentului, din zona dinspre Podul Westminster lovind pietoni, inainte ca soferul sa alerge inspre politistii care pazesc cladirea. Un barbat inarmat cu un cutit i-a atacat pe politistii din zona portii si a fost impuscat. Un politist a fost ranit. Separat, o masina a intrat in viteza intr-un grup de pietoni de pe Podul Westminster, ranind mai multe persoane.

UPDATE 1: Parlamentarii au fost anuntati sa ramana in birourile lor, si mai multi politisti inarmati si cu scuturi au fost vazuti intrand in Parlament.Cel putin 4 persoane sunt intinse pe asfalt, unele dintre ele sangerand puternic si aparent aflate ins tare de inconstienta, transmite Reuters.Un politist a fost injunghiat si un atacator a fost doborat de politisti, anunta un oficial al parlamentului britanic, citat de AFP. Printre strigate si tipete, au putut fi auzite focuri de arma.

Sedinta Camerei Comunelor a fost suspendata, in timp ce politia a izolat perimetrul incidentului.

STIRE INITIALA

Un fotograf Reuters a vazut cel putin 12 persoane ranite pe Podul Westminster, in apropiere de Parlamentul de la Londra, informeaza agentia de presa. Doua persoane sunt intinse pe asfalt, sangerand puternic.

Printre strigate si tipete, au putut fi auzite focuri de arma. Nu sunt informatii la aceasta ora despre natura incidentului insa un martor a vazut anterior politisti iesind in fuga din cladirea Parlamentului, cu armele in maini. Politia spune ca trateaza incidentul ca pe un atac armat.

Sursa foto: BBC