MAREA BRITANIE: Comisia Europeana investigheaza numarul in crestere de EXPULZARI in randul cetatenilor UE din REGATUL UNIT

Comisia europeana verifica numarul in crestere al retinerilor si al expulzarilor in randul cetatenilor Uniunii Europene (UE) din Marea Britanie si a atras atentia ca va “actiona in consecinta” impotriva guvernului Theresei May, daca se dovedeste ca se incalca drepturile cetatenilor europeni, noteaza jurnalistii de la cotidianul britanic The Guardian.

Numarul retinerilor si al expulzarilor in randul cetatenilor europeni din Marea Britanie a crescut semnificativ dupa votul pentru Brexit, Ministerul britanic de Interne fiind suspectat ca tinteste deliberat europenii, in contextul in care Theresa May a promis “un mediu ostil” pentru cei despre care considera ca nu ar trebui sa se afle in Regatul Unit.

Potrivit unui mail, citat de publicatia britanica, datat in 5 septembrie, echipa de negociere a UE pentru Brexit a facut o plangere la Directoraul General pentru Justitie al Comisiei Eurpene, a carui misiune este aceea de a asigura “libertatea, securitatea si justitia” in UE, in legatura cu retinerea mai multor cetateni europeni in Marea Britanie.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene, citat de The Guardian, a confirmat ca plangerea “a fost analizata” si se va actiona impotriva Marii Britanii, daca Londra nu respecta legislatia UE.

In timpul discursului tinut la Florenta pe 22 septembrie, Theresa May a subliniat ca drepturile cetatenilor UE din Marea Britanie vor fi foarte clar stipulate in tratatul de iesire din blocul comunitar.

“Daca alte tari europene s-ar fi purtat in acest fel cu expatii britanici, ar fi existat o furie justificata. Sentimentele clade transmise de Theresa May prin discursul de la Florenta sunt in contradictie cu actiunile oficialilor Ministerului de Interne, care se pare ca nu mai tin cont de dreptul cetatenilor UE la libera circulatie. Guvernul incalca drepturile europenilor de a locui si de munci in Marea Britanie”, a spus Celia Clarke, director al fundatiei de caritate Bail for Immigration Detainees (BiD).

In acelasi timp, a crescut semnificativ si numarul de cetateni europeni care au fost expulzati dupa votul pentru Brexit, precum si al cazurilor de cetateni UE retinuti fara sa fi comis vreo ilegalitate.

BiD sustine ca cetatenii europeni sunt retinuti si expulzati pentru delicte minore, cum ar fi incalcarea legislatiei rutiere. Organizatia mai spune ca multi cetateni din alte state UE sunt trimisi in tarile de origine fara a li se permite sa se apere in instanta.

Numarul expulzarilor, in crestere cu 20%

O analiza a datelor oficiale arata ca numarul de expulzari in randul cetatenilor UE au atins un record in acest an, peste 5.300 de persoane fiind trimise in tarile de origine pana in iunie 2017, o crestere cu 20% fata de anul anterior. Totodata, numarul europenilor retinuti a crescut de sase ori, din 2009. Criticii Guvernului de la Londra considera ca aceste cifre arata ca Ministerul de Interne a primit unda verde sa fie cu ochii oe europenii din Regat, dupa Brexit.

Mailul trimis de echipa de negociere a UE pentru Brexit, dupa o plangere facuta de BiD in legatura cu retinerea si tratamentul pe care oficialii britanici il au fata de cetatenii europeni, subliniaza faptul ca Marea Britanie trebuie sa respecte in totalitate regulile europene: “Legislatia UE continua sa se aplice in totalitate Marii Britanii si in Marea Britanie pana la iesirea oficiala din UE”, au atras atentia oficialii europeni.

Intre timp, si ambasadele europene la Londra au inceput sa fie preocupate de acest aspect. Ambasada Slovaciei, de exemplu, a confirmat ca observat ca un numar din ce in ce mai mare de cetateni slovaci au fost expulzati, unii dintre ei fara motive intemeiate.

“Multi dintre cei care ne contacteaza spun ca nu stiu motivul pentru care sunt expulzati: au dus o viata ordonata in Marea Britanie, pentru multi ani, au fost angajati, au platit taxe si nu gasesc niciun motiv pentru a fi trimisi in tara de origine”, spune Ivan Zachar, sef al sectiunii consulare a ambasadei din Londra.

Potrivit acestuia, in unele cazuri, expulzarile au fost foarte dure: “Avem cateva cazuri in care tatal a fost expulzat dintr-o data, iar sotia si copiii au ramas in Marea Britanie, fara nicio sursa de venit, cu datorii la banci si ipoteca pe casa”, a mai spus Zachar.

CE: “Marea Britanie trebuie sa respecte dreptul la libera circulatie”

Un alt caz recent este acela al unui cetatean suedez de 26 de ani, care traieste in Marea Britanie de la varsta de 13 ani si care a muncit legal. A incalcat legislatia rutiera de doua ori, ceea ce a dus la retinerea lui 36 de saptamani, dupa care, la eliberarea din inchisoare, a fost deportat in Suedia.

Directivele europene stipuleaza foarte clar ca este ilegal ca un stat membru sa expulzeze un cetatean UE “cu exceptia cazurilor in care pun in pericol siguranta publica si securitatea nationala.”

Drepturile cetatenilor europeni in Marea Britanie sunt piatra de incercare in negocierile pentru Brexit. Guvernul de la Londra a trecut recent printr-un scandal legat de trimiterea, din greseala, a zeci de scrisori prin care cetateni ai Uniunii Europene erau anuntati ca trebuie sa paraseasca tara – o eroare cu atat mai jenanta cu cat drepturile cetatenilor UE dupa Brexit sunt in curs de negociere.

Ministerul de Interne de la Londra a anuntat ca a demarat o ancheta dupa ce aproximativ 100 de scrisori au fost trimise cetatenilor din alte tari UE, anuntandu-i ca vor fi indepartati de pe teritoriul Regatului Unit in baza legii imigratiei.

Desi Marea Britanie a promis un acord generos pentru cetatenii UE dupa Brexit, nu exista inca nicio intelegere privind modul in care vor fi aparate drepturile cetatenilor. Problema statutului celor 3,2 milioane de cetateni europeni care traiesc in Regat si a milionului de britanici instalati in intreaga Uniune se afla in centrul negocierilor cu privire la divortul dintre Londra si Bruxelles.

Sursa foto: BBC