LIVE TEXT: MAREA BRITANIE a declansat, oficial, BREXITUL! RASPUNSUL UNIUNII EUROPENE

Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficiala ce va fi remisa miercuri, la Bruxelles, si care stipuleaza ca Regatul Unit lanseaza negocierile in vederea Brexitului. Anuntul a fost facut prin postarea unei fotografii, la ora 21:00 GMT (23:00, ora Romaniei), potrivit AFP, citata de News.ro. In aceasta fotografie oficiala, difuzata de Downing Street, Theresa May este surprinsa in timp ce semneaza scrisoarea de activare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va fi remisa miercuri dimineata presedintelui Consiliului European Donald Tusk.

UPDATE 9Replica UE la anuntul oficial privind declansarea Brexit: Conferința Președinților din Parlamentul European a aprobat miercuri o propunere de rezoluție întocmită de liderii a patru grupuri politice și Comisiei pentru afaceri constituționale, în care stabilesc condițiile pentru aprobarea finală de către Parlamentul European a oricărui acord privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE. Proiectul de rezoluție va fi dezbătut și votat în plen miercurea viitoare, în cadrul sesiunii de la Strasbourg, potrivit unui comunicat de presa.

Rezoluţia acordă o mare importanță tratamentului echitabil față de cetățenii celor 27 de ţări care rămân membre UE și subliniază necesitatea reciprocității și non-discriminării între cetățenii Regatului Unit care trăiesc în UE și cetățenii UE care trăiesc în Regatul Unit.

Continuarea respectării obligațiilor

Marea Britanie trebuie să se poată bucura în continuare de drepturile sale, dar şi să își respecte toate obligațiile în temeiul Tratatului UE până la ieșirea oficială, inclusiv angajamentele financiare din cadrul bugetului UE pe termen lung, chiar dacă aceste angajamente depășesc data retragerii, se arata in proiectul de rezolutie. Aceasta înseamnă şi că Regatul Unit va trebui să accepte în continuare cele patru libertăți, jurisdicția Curții Europene de Justiție, contribuțiile bugetare generale și politica comercială comună UE, până când procesul de retragere este finalizat. Deputații insistă și asupra importanței abordării situației frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

„O retragere ordonată este atât o cerință absolută, cât și o condiție prealabilă pentru orice posibil viitor parteneriat UE – Regatul Unit. Acest lucru nu este negociabil. Privilegiul de a fi membru al Uniunii vine cu responsabilități și aceste responsabilități înseamnă garantarea celor patru libertăți. Cele patru libertăți sunt liantul Uniunii Europene și sunt indivizibile”, a susținut Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European.

Cooperarea sinceră

Grupurile politice și Comisia pentru afaceri constituționale notează că ar fi împotriva legislației UE ca Regatul Unit să înceapă negocieri privind posibile acorduri comerciale cu alte țări înainte de a părăsi UE și se așteaptă, de asemenea, la o cooperare sinceră din partea Regatului Unit în cadrul negocierilor cu privire la legislație și alte domenii de politici, până la momentul retragerii. Aceștia avertizează că acordurile bilaterale între Regatul Unit și una sau mai multe țări membre, de exemplu, în ceea ce privește instituțiile financiare din Regat, ar constitui o încălcare a tratatelor UE.

 „Pentru noi, soluționarea drepturilor cetățenilor cât mai curând posibil este o prioritate absolută. Aceasta ar trebui să fie prima problemă abordată în cadrul negocierilor. Cetățenii nu ar trebui să devină un obiect de negociere”, subliniază Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit.

Un statut mai bun în interiorul UE, decât în afară

Deputații susțin cu fermitate ideea că beneficiile de a fi membru UE nu pot fi aceleași pentru un stat care părăsește Uniunea. Relația viitoare dintre UE și Regatul Unit ar putea, totuși, să fie un acord de asociere, menţionează moțiunea elaborată de Manfred Weber (PPE), Gianni Pittella (S&D), Guy Verhofstadt (ALDE) și Philippe Lamberts şi Ska Keller (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană), precum și de președintele Comisiei pentru afaceri constituționale Danuta  Hübner. Un astfel de acord ar necesita respectarea de către Regatul Unit a standardelor UE în ceea ce privește mediul, schimbările climatice, lupta împotriva fraudei și evaziunii fiscale, concurența loială, comerțul și politica socială.

Acorduri tranzitorii

Deputații au convenit că pot începe discuții despre posibile acorduri tranzitorii, bazate pe planuri pentru relaţiile viitoare dintre UE şi Regatul Unit, dar numai când și dacă au fost realizate progrese considerabile în ceea ce priveşte acordul de retragere. Un viitor acord de parteneriat poate fi încheiat numai după ce Regatul Unit a părăsit UE, iar un acord tranzitoriu nu poate dura mai mult de trei ani.

UPDATE 8: Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a declarat miercuri ca, din cauza multor intrebari ramase fara raspuns legat de impactul Brexitului, invocarea Articolului 50 este “un salt in intuneric”, noteaza BBC.

UPDATE 7: Guvernul Romaniei a luat act de decizia Guvernului britanic de a activa in mod oficial articolul 50, a declarat prim-ministrul Sorin Grindeanu, care subliniaza ca Regatul Unit este si va ramane un partener esential pentru Romania, iar Executivul de la Bucuresti se va implica activ in protejarea drepturilor si intereselor cetatenilor romani in UK. Acesta a spus ca i-a cerut ministrului pentru romanii de pretutindeni, Andreea Pastirnac, sa se deplaseze in Regatul Unit, in prima parte a lunii aprilie, pentru a discuta cu membrii comunitatii romanesti si cu autoritatile britanice.

UPDATE 6: Parlamentul European (PE) va insista ca este impotriva legislatiei europene ca Marea Britanie sa inceapa sa negocieze acorduri comerciale bilaterale inainte de retragerea completa din bloc, relateaza The Associated Press. Intr-o rezolutie care urmeaza sa fie facuta publica miercuri seara, dar obtinuta de Associated Press, europarlamentarii avertizeaza ca “va fi contrar legislatiei Uniunii ca Regatul Unit sa inceapa, inainte de retragere, negocieri cu privire la eventuale acorduri comerciale cu tari terte”. In rezolutie se mai arata ca “orice aranjament bilateral intre unul sau mai multe state membre care raman” in Uniune si Londra fara un acord explicit al Celor 27 va fi, de asemenea contrar tratatelor UE, relateaza News.ro. Bloomberg trece in revista miercuri strainii care lucreaza in Marea Britanie. Astfel, peste 230.000 de romani lucreaza in regat, ocupand locul al treilea ca nationalitate, dupa irlandezi (322.000) si polonezi (916.000). Cei mai multi imigranti romani muncesc in domenii precum productie, retail si sanatate. Alegand sa paraseasca UE, Marea Britanie pune in pericol accesul la cea mai mare piata, mai scrie Bloomberg, citata de Mediafax.

UPDATE 5: REACTII in PRESA BRITANICA

The Guardian a publicat pe prima pagina un puzzle cu harta Europei din care lipsesc piesele ce ar fi trebuit sa reprezinte Marea Britanie. In locul pieselor este afisat titlul: “Today Britain steps into the unknown” (“Astazi Marea Britanie paseste in necunoscut”).

Pe de alta parte, tabloidul Daily Mail a folosit titlul cu majuscule “Libertate!”, cu referire la momentul in care Theresa May a semnat scrisoarea de activare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, inainte de a fi remisa miercuri dimineata presedintelui Consiliului European Donald TusK, dar si la eliberarea din inchisoare a unui fost soldat britanic, “Marine A”.

Cele doua subiecte au fost ilustrate de Daily Mail cu imaginea prim-ministrului semnand scrisoarea si cu o fotografie a sotiei fostului soldat, insotite de subtitlurile: “Intr-o zi istorica pentru Marea Britanie, Theresa May semneaza scrisoarea care ii spune UE: Am iesit…”, respectiv “… Si intr-o zi istorica pentru justitie, sotia lui Marine A sarbatoreste vestea ca va fi acasa de Pasti”.

Tabloidul The Sun, inca cel mai vandut cotidian britanic, a publicat pe prima pagina o imagine cu Stancile albe de la Dover, care despart Anglia de Franta, alaturi de titlul “The Sun. Dover & Out”, care trimite la expresia “over and out”, o formula informala de a spune “la revedere”. Deasupra titlului, The Sun a publicat textul: “Astazi, in timp ce prim-ministrul nostru declanseaza iesirea Marii Britanii din UE, transmitem acest mesaj de pe cunoscutele Stanci albe catre vecinii nostri”.

Intr-o nota mai sobra, The Times a optat pentru titlul “The eyes of history are watching” (“Ochii istoriei urmaresc”), incadrat langa portretul lui Robert Walpole, primul prim-ministru al Marii Britanii, tablou care apare deasupra unui semineu in fata caruia Theresa May a semnat scrisoarea.

Folosind aceeasi imagine a prim-ministrului britanic semnand scrisoarea, The Daily Telegraph a optat pentru titlul: “Uniti dincolo de Brexit, spune May”. Financial Times a publicat aceeasi imagine, la dimensiuni mai mici, cu titlul simplu: “May semneaza scrisoarea istorica in privinta Brexit-ului si deschide calea pentru compromis”.

Imaginea prim-ministrului britanic semnand scrisoarea a aparut si pe primele pagini ale publicatiilor Daily Mirror si Metro, cu titlurile: “Draga UE, este timpul sa plecam”, langa un citat al premierului – “Suntem o uniune extraordinara de persoane si natiuni cu o istorie plina de mandrie si un viitor stralucit”, respectiv “May ne deconecteaza”.

Daily Express a ales titlul “Draga UE, te parasim”, mesaj pe care i l-a atribuit prim-ministrului britanic catre Bruxelles.A existat si o publicatie, Daily Star, care a ignorat aproape complet subiectul Brexit-ului, la care a facut referire intr-un chenar mic aflat in coltul din dreapta al primei pagini, cu mesajul: “Brexit-ul incepe astazi”, asezat deasupra unei imagini cu Mel B in lenjerie intima.

UPDATE 4: Donald Tusk: “Incercam sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne achita de aceasta misiune dificila. Vineri voi prezenta o foaie de parcurs a negocierilor, care va fi adoptata de statele membre pe 29 aprilie. Nici nu stiu ce sa mai adaug, va spun ca deja ne este dor de voi. Multumim si la revedere”.

UPDATE 3: Declaratia premierului britanic THERESA MAY:

„Marea Britanie paraseste UE. Este un moment istoric, din care nu mai e loc de intoarcere. Vom prelua controlul asupra lucrurilor care conteaza cel mai mult pentru noi. Deciziile pe care le luam definesc caracterul nostru, ca popor.

Aleg sa cred in Marea Britanie. Sunt increzatoare ca avem o viziune, un plan. Sub conducerea mea, guvernul va proteja interesele muncitorilor straini. Este sansa generatiei pentru a construi un viitor mai bun.

Este un moment de sarbatoare pentru unii, de tristete pentru altii. In ceea ce priveste negocierile care urmeaza, eu va promit ca voi reprezenta intreaga tara. Ii voi reprezenta inclusiv pe strainii care au transformat aceasta tara in noua lor casa. Este in interesul UE si UK ca Uniunea Europeana sa ramana puternica, capabila sa-si protejeze interesele. Stim ca vom pierde influenta pe care o aveam in economia europeana, stim ca va trebui sa respectam anumite reguli europene, desi nu mai facem parte din UE. Trebuie sa ne folosim de acest proces pentru a ne restabili situatia in tara intr-un mod cat mai ordonat”.

UPDATE 2: Zi istorica pentru Marea Britanie si UE: Brexitul a fost declansat oficial, dupa ce ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a inmanat presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar.

Premierul britanic, Theresa May, tine un discurs in fata parlamentarilor britanici din Camera Comunelor despre declansarea articolului 50 si inceperea procesului formal de retragere a tarii din Uniunea Europeana. Urmeaza apoi ca Donald Tusk sa prezinte tarilor europene in termen de 48 de ore un plan de negociere pentru Brexit, respectiv un proiect care va include liniile de negociere stabilite de Uniunea Europeana.

Totodata, Parlamentul European pregateste pentru saptamana viitoare adoptarea unei rezolutii ca raspuns fata de declansarea procesului formal de retragere a Marii Britanii din UE, arata documente scurse de la Bruxelles.

UPDATE 1: Trimisul Marii Britanii la Uniunea Europeana a ajuns miercuri dimineata la biroul sau din Bruxelles, cu cateva ore inainte de a declansa oficial Brexit. Tim Barrow a ajuns in capitala europeana marti, iar miercuri dimineata ia parte la o reuniune de rutina cu ceilalti ambasadori ai statelor membre UE.

El va parasi mai devreme sedinta, pentru a-i inmana personal scrisoarea pentru activarea Brexit, semnata de premierul Theresa May, presedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Acest lucru se va intampla la ora locala 13:30 (14:30 ora Romaniei). Activarea oficiala, miercuri, a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona deschide doi ani de negocieri in vederea stabilirii conditiilor iesirii tarii din UE.

STIRE INITIALA

Serviciile premierului au facut totodata publice fragmente din discursul pe care ea intentioneaza sa-l sustina in fata parlamentarilor britanici miercuri dimineata, in care le va anunta activarea oficiala a Brexitului. “Atunci cand ma voi aseza la masa negocierilor, in urmatoarele luni, voi reprezenta toate persoanele din Regatul Unit – tinerii si batranii, bogatii si saracii (…) si, da, cetatenii europeni care au facut din aceasta tara casa lor”, urmeaza sa spuna ea miercuri in Parlament.

“In fata oportunitatilor care se vor prezenta in fata noastra in acest periplu memorabil, valorile noastre impartasite, interesele noastre si ambitiile noastre pot si trebuie sa ne uneasca”, urmeaza ea sa-si exprime dorinta si sa indemne la o tara “sigura pentru copiii si nepotii nostri”, “mai puternica” si “mai dreapta”. “Noi vrem sa traim cu totii intr-o Mare Britanie cu adevarat mondiala, care iese si construieste relatii cu vechii sai prieteni si noii sai aliati in intreaga lume”, urmeaza sa adauge ea.

Cu scopul de a-si uni tara dezbinata dupa referendumul de la 23 iunie, premierul vrea sa se concentreze asupra viitorului. “Noi nu trebuie sa fim definiti prin votul pe care l-am dat in referendum, ci prin hotararea de a face din rezultat un succes”. “Noi suntem o mare uniune de persoane si de natiuni cu o istorie de care putem sa fim mandri si un viitor stralucitor”, urmeaza sa conchida apasat May.

Sursa foto: the independent