Marea Britanie: Deputatii au votat pentru interzicerea fumatului in masina, in prezenta copiilor

Deputatii britanici s-au pronuntat luni in favoarea unei interziceri a fumatului in masinile in care se afla copii, in cadrul unui vot care constituie o prima etapa catre adoptarea unei astfel de masuri, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Propunerea prezentata de opozitia laburista a fost adoptata cu o majoritate larga (367 de voturi pentru fata de 107 impotriva) de catre Camera Comunelor, care a urmat astfel exemplul Camerei Lorzilor.

Acest vot confera putere Guvernului – fara insa a-l constrange – sa modifice legea pentru impunerea unei astfel de interdictii.

Principiul acestei masuri a intampinat ostilitate din partea unor deputati conservatori, inclusiv in randul Guvernului. Opozantii considera ca o legislatie ar fi inutila sau dificil de aplicat.

Citeste si: Greva la metroul din Londra. Afla cat timp nu va fi functional 

Premierul David Cameron, care se afla luni in deplasare in zonele inundate din sud-vestul Angliei, a lipsit de la vot dar purtatorul sau de cuvant a declarat ca se gandese ca “a venit timpul” pentru o astfel de masura.

Mai multe tari, intre care Canada, Statele Unite, Australia, Cipru si Africa de Sud au adoptat deja legi nationale sau regionale pentru a interzice fumatul in masina atunci cand la bord se afla copii.

Potrivit unui studiu al Universitatii Aberdeen din 2012, sa fumezi in masina presupune un nivel de poluare cu particule fine de trei ori mai mare decat nivelul maxim preconizat de OMS pentru calitatea aerului interior.

Fumatul pasiv antreneaza diverse probleme de sanatate in randul copiilor, precum moartea subita, astmul, diverse probleme respiratorii si patologii ale urechii.

Sursa foto: medicalnet.ro