Marea Britanie: Este important ca tari precum Romania sa opreasca tranzitul teroristilor din Stat Islamic

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a evidentiat, cu ocazia unei reuniuni antiteroriste desfasurate la Londra, importanta eforturilor de oprire a circulatiei membrilor grupului terorist Stat Islamic (SI) prin tari europene precum Romania si Bulgaria.

Potrivit ziarului The Guardian, Philip Hammond a evidentiat importanta eforturilor de a bloca tranzitul combatantilor grupului terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria) prin tari europene precum Romania si Bulgaria.

Hammond a reamintit ca a efectuat vizite la Bucuresti si Sofia, precizand ca Marea Britanie colaboreaza strans cu serviciile de informatii din Romania si Bulgaria.

“Turcia face o treaba fantastica in interceptarea indivizilor care incearca sa treaca frontiera spre Siria”, a spus seful diplomatiei britanice.

Citeste si: Suspect de terorism care vroia sa se imbarce spre Romania, arestat pe un aeroport din Italia

Hammond a facut aceste declaratii la reuniunea desfasurata joi dupa-amiaza la Londra, la care au participat ministrii de Externe din tarile care participa la coalitia internationala contra retelei teroriste Stat Islamic in Irak si Siria. La reuniune au fost prezenti reprezentantii Statelor Unite, Marii Britanii, Irakului, Australiei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Frantei, Germaniei, Italei, Olandei, Norvegiei si Spaniei. De asemenea, au participat oficiali din Bahrain, Egipt, Iordania, Kuwait, Qatar, Arabia Saudita, Turcia si Emiratele Arabe Unite.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat ca mii de combatanti ai grupului Stat Islamic au murit in ofensiva militara internationala, apreciind ca jumatate dintre membrii conducerii retelei teroriste sunnite au fost eliminati. “in ultimele luni, avansul grupului terorist Stat Islamic a fost oprit in Irak. Fortele terestre au fost sustinute prin 2.000 de raiduri aeriene, iar coalitia internationala a reocupat 700 de kilometri patrati”.

Citeste si: Ministrul Aurescu: Masurile de combatere a terorismului nu trebuie sa afecteze libera circulatie in UE

Reteaua terorista sunnita Stat Islamic ocupa teritorii din Irak si Siria, unde a instituit un “califat”. O coalitie internationala coordonata de SUA si formata din zeci de tari efectueaza raiduri aeriene impotriva pozitiilor din Irak si Siria ale grupului Stat Islamic si ofera sprijin logistic serviciilor de securitate irakiene si opozitiei moderate siriene.