MAREA BRITANIE: ATACURILE TERORISTE de la LONDRA revendicate de STATUL ISLAMIC! Cine este al treilea ATENTATOR

Trei incidente majore de securitate au avut loc in noaptea de sambata spre duminica in centrul Londrei: o camioneta a intrat in plin in trecatorii de pe London Bridge, in zona Borough Market s-au inregistrat cetateni injunghiati, in zona Vauxhall a avut loc al treilea incident despre care nu avem inca detalii. Camioneta alba ar fi lovit cel putin 5 trecatori, potrivit unui martor ocular citat de Reuters, citata de Hotnews.ro. Incidentele au loc cu doar 4 zile inaintea alegerilor generale din Marea Britanie. Pana acum a fost anuntata oficial cel putin o victima.

UPDATE 14: Un italian de origine marocana, Youssef Zaghba, ar fi al treilea terorist care a luat parte la masacrul de sambata, de pe London Bridge, scrie presa italiana citata de Daily Telegraph. Mama sa, care este de origina italiana, ar locui inca la Bologna. Informatia nu a fost confirmata oficial de autoritati.

Luni, politia britanica a anuntat ca asteapta o confirmare internationala inainte de a divulga identitatea celui de al treilea terorist. Al treilea atacator de la Londra, Youssef Zaghba, in varsta de 22 de ani, fusese arestat in martie 2016 la Bologna, sub suspiciune de terorism, iar serviciile italiene de informatii au transmis atunci toate datele Marii Britanii, scrie La Repubblica.

Yussef, din mama italiana si tata marocan, ar fi incercat in 2016 sa plece in Turcia. Agentii de la politia de frontiera l-a privit, insa, cu suspiciune, pentru ca avea numai bilet dus si avea cu el numai un rucsac mic. El nu avea nici alte bagaje, nici bani. Autoritatile l-au retinut, sub suspiciunea ca vrea sa se alature Statului Islamic. Mama tanarului, care locuieste in continuare la Bologna, a explicat politiei ca acesta i-a spus ca vrea sa mearga la Roma si ca i-a cerut bani de bilet, dar nu a spus niciodata nimic de o plecare in Turcia.

Parchetul a ordonat verificarea telefonului mobil al lui Zaghba, unde au gasit clipuri de propaganda ale ISIS si documente islamiste. Magistratii nu au reusit, insa, sa stranga suficiente dovezi pentru inculparea sa si, tinand cont si de varsta, l-au eliberat. Numele sau a fost trecut, insa, pe lista cu suspecti de terorism, pentru a fi urmarit. Cum tanarul isi petrecea majoritatea timpului in Marea Britanie, unde avea rude, autoritatile italiene le-au avertizat pe cele de la Londra in legatura cu suspiciunile.

UPDATE 13Autoritatile britanice au anuntat identitatea a doi dintre cei trei teroristi care au intrat in urma cu doua seri cu o furgoneta in pietonii de pe London Bridge, iar apoi i-au atacat cu cutite pe trecatorii din zona Borough Market. Cei doi atacatori au fost identificati drept Khuram Butt si Rachid Redouane, relateaza BBC si Reuters, citeaza News.ro.

Khuram Shazad Butt (27 de ani) era casatorit si avea copii, iar anchetatorii sustin ca locuia de mai multi ani in cartierul est-londonez Barking, unde au avut loc mai multe raiduri antiteroriste in urma atentatului de pe London Bridge. Acesta era cetatean britanic, dar s-a nascut in 1990 in Pakistan.

De asemenea, atacatorul a aparut la un moment dat intr-un documentar realizat de televiziunea Channel 4 despre o grupare de islamisti extremisti, care s-a format in jurul predicatorului Anjem Choudary. Insa Rachid Redouane nu era cunoscut autoritatilor britanice, in timp ce complicele sau era pe lista agentilor de la MI5.

Redouane era de origine libiana si marocana, dar anchetatorii nu au putut sa stabileasca daca acesta s-a nascut in 1986 sau in 1991. Autoritatile nu au anuntat identitatea celui de-al treilea atacator, care a fost impuscat mortal de fortele de ordine alaturi de Redouane si Butt in urma carnagiului din Borough Market.

UPDATE 12: Conform datelor oficiale obtinute pana la acest moment, informatia conform careia doi cetateni romani ar fi fost retinuti in legatura cu incidentul de tip terorist de la Londra din 3 iunie, nu se confirma, afirma ministerul roman de Externe. Politia Metropolitana nu detine date care sa confirme aceste informatii de presa, precizeaza MAE.

Totodata, reprezentantii misiunii diplomatice romane de la Londra recomanda cetatenilor romani care au informatii in legatura cu acest incident sa puna la dispozitie autoritatilor britanice toate datele si informatiile pe care le detin.

UPDATE 11: Politia britanica a efectuat luni, in zori, doua noi perchezitii, in cadrul anchetei privind atentatele teroriste de samabata seara din Londra, revendicate de gruparea Stat Islamic, si a arestat “mai multe persoane”, scrie AFP. “In jurul orei 04,15 (03,15 GMT) luni, ofiterii comandamentului contraterorist al politiei care ancheteaza atacurile teroriste de la London Bridge au perchezitionat doua noi adrese, una la Newham si una la Barking” (estul Londrei), a anuntat politia, care a adaugat ca “un numar de persoane a fost arestat”.

UPDATE 10: Politistii care investigheaza atacul terorist de sambata din Londra spun ca stiu identitatea celor trei atacatori care au ucis sapte persoane si au ranit 48 de persoane, scrie BBCNews pe pagina electronica.Politia Metropolitana a declarat ca numele lor va fi facut cunoscut “cat mai curand posibil din punct de vedere operational”.

UPDATE 9Statul Islamic a revendicat, duminica seara, atentatul comis noaptea trecuta la Londra, soldat cu 7 morti si 48 de raniti, a anuntat Amaq, agentia de propaganda a gruparii jihadiste. “Un detasament al luptatorilor Statului Islamic a comis atentatul de ieri de la Londra”, se arata intr-un comunicat publicat de agentia Amaq, citata de Reuters. 

UPDATE 8: Un angajat al unui fast-food din Barking Road, martor al perchezitiilor efectuate de politistii britanici, a povestit pentru Guardian ca in unul dintre apartamentele vizate de anchetatori ar locui si doi romani. Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei la Londra, a declarat la Antena 3 ca a cerut verificarea informatiilor potrivit carora au fost retinuti si doi romani in urma perchezitiilor.

Un francez a fost ucis in atentatul de la Londra, iar alti sapte sunt spitalizati, a anuntat duminica, la Tunis, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian. Premierul canadian Justin Trudeau a anuntat duminica faptul ca un canadian a fost ucis in atentatul terorist de la Londra. Un civil a fost ranit de catre cei opt politisti care au tras 50 de gloante catre cei trei atacatori de la London Bridge.

UPDATE 7: Politia britanica face perchezitii la o noua adresa din East Ham, intr-un cartier din estul Londrei. 21 dintre persoanele ranite in atacul din Londra se afla in stare critica, informeaza Serviciul National de Sanatate din Anglia.

UPDATE 6: Patru francezi au fost raniti in atentatul de la Londra care s-a soldat cu sapte morti si aproape 50 de raniti, a anuntat duminica Ministerul francez de Externe, relateaza News.ro, citand AFP. “Patru compatrioti au fost raniti si se pare ca este o persoana deosebit de afectata”, a declarat Jean-Yves Le Drian, seful diplomatiei franceze, pentru postul public de radio France info. Purtatorul de cuvant al Guvernului Christophe Castaner a anuntat initial “doi francezi raniti, dintre care unul in stare grava”.

UPDATE 5: Politistii britanici au arestat, duminica, 12 persoane care ar avea legatura cu atacul de sambata spre duminica din Londra, informeaza Reuters.”Ofiterii de la comandamentul de combatere a terorismului din Met au arestat in aceasta dimineata, duminica, 4 iunie, 12 persoane in Barking, estul Londrei, in legatura cu incidentele din noaptea de la London Bridge si zona Borough Market “, se arata in declaratia Politiei Metropolitane.

Patru femei au fost ridicate duminica de politie dintr-un bloc din Barking, in estul Londrei, potrivit unui fotograf al agentiei de presa Reuters, in timp ce politia a anuntat ca a arestat 12 persoane din zona in legatura cu atacul de sambata seara de la London Bridge, relateaza Reuters.Cele patru femei, care si-au acoperit fetele in momentul in care paraseau cladirea, erau escortate de ofiteri in partea din spate a doua dube ale politiei, care au apoi au plecat, potrivit fotografului.

UPDATE 4: Mai multi straini se afla printre raniti, avand in vedere ca era sambata seara si atat localnicii cat si turistii ieseau in oras in puburi sau cluburi. Pana acum nu exista informatii ca ar exista si romani printre victime. Ambasada la Londra poate fi contactata pe numarul de urgente consulare +44.77.38716335. Totodata, cetatenii pot cere informatii si la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei +44.20.76027328; +44.20.76029833; +44.20.76036694; +44.20.76025193; +44.20.76030572; +44.020.76022065. Si autoritatile britanice au pus la dispozitie o linie speciala pentru cei care cauta informatii despre rude sau prieteni. Numerele sunt 0800.096.1233 sau 020.7158.0197.

UPDATE 3Potrivit unui martor, unul dintre atacatori a strigat, inainte de a injunghia o femeie: “Asta este pentru Allah”.

Eric a povestit ca a vazut momentul in care trei barbati au coborat din duba alba si au inceput sa atace oamenii aflati pe strada: “Trei barbati au sarit din duba si au inceput sa atace oameni pe strada. (…) In timp ce alergau inspre oameni, strigau ‘asta este pentru Allah'”, a povestit el.

Mark, un alt tanar care facea fotografii in zona, a vazut momentul in care microbuzul a inceput sa loveasca pietonii pe pod. “Vira dintr-o parte in alta si am vazut cum lovea oamenii. La 20 – 30 de metri in fata mea era un grup. Duba a lovit acei oameni. Incercam sa imi dau seama in ce directie ar trebui sa fug”, povesteste martorul.

Alex este unul dintre tinerii aflati in zona in care atacatorii au injunghiat mai multi trecatori, arata The Guardian. In momentul in care terorirstii injunghiau la intamplare oameni aflati pe strada, el se afla intr-un bar. “O femeie de vreo 20 de ani a intrat clatinandu-se in pub. Sangera puternic la gat si gura. Mie si prietenilor mei ni s-a parut ca fusese taiata la gat. Oamenii i-au sarit in ajutor. Clubul a fost inchis. Am vazut politisti pe strada.

Politisti inarmati ne-au spus sa parasim zona. Cum fugeam de acolo, am vazut cum un alt individ era resuscitat de o echipa de pe ambulanta”, a povestit acesta.

In fata statiei de metrou Borough, Ben a fost martorul unei alte scene de cosmar, desprinsa parca din filmele de groaza. “Am vazut un barbat imbracat in rosu, cu un cutit mare. Cred ca avea 25 de centimetri. Injunghia un om. Il lovise deja de trei ori, foarte calm. Victima incerca sa se apere, dar nu putea face mare lucru. A fost injunghiata cu sange rece si s-a prabusit la pamant”.

Gerard, care se afla de asemeni intr-un pub din zona Borough Market cand atacatorii au inceput sa injunghie oameni, isi aminteste ca a aruncat spre cei trei un scaun, care l-a lovit pe unul dintre ei, poate chiar pe doi, la cap. “Au inceput sa alerge spre mine si sa incerce sa ma injunghie, asa ca am fugit. Stiam ca daca alunecam as fi fost mort. As fi fost ucis acolo, atunci”.

Brendan se afla si el cu iubita sa in zona Borough Market, intr-un restaurant, cand s-a dezlantuit iadul. La un moment dat, povesteste el pentru BBC, s-a aflat fata in fata cu unul dintre atacatori, care avea in mana un “cutit imens”, despartiti doar de usa incuiata a restaurantului.

Cand si-a dat seama ca ceva se intampla, povesteste el, si-a luat iubita si s-au ascuns in spatele barului din local. “Auzeam focuri de arma si explozii”, isi aminteste el.

S-au ascuns apoi la subsol, unde usa putea fi inchisa din interior. O femeie incepuse sa aiba crize, insa ambulanta nu putea ajunge la ea, mai povesteste Brendan.

Din apartamentul in care se afla, de asemeni in zona Borough Market, Liam a vazut un om care fusese injunghiat, clatinandu-se pe strada. A ajuns la o ambulanta si a inceput sa strige: “Ajutati-ma, va rog, ajutati-ma, am fost injunghiat”.

Tyson Oladokun a ajuns la Podul Londrei imediat dupa atacuri. “Am vazut un om lungit pe sosea, alinat de un altul. Cred ca unul fusese injunghiat si celalalt cred ca murise”, povesteste el pentru BBC.

UPDATE 2: Un român din Marea Britanie, brutar de meserie, a publicat pe contul său de Facebook o înregistrare video care suprinde primele momente de după atacul din Londra, când trei bărbaţi au atacat cu macete mai multe persoane în Borough Market. Florin Moraru povesteşte în înregistrare că ar fi reuşit să îl lovească pe unul dintre atacatori.

 

UPDATE 1: Politia a anuntat ca 7 oameni si-au pierdut viata in atac, iar potrivit Serviciului de Ambulanta din Londra, 48 de raniti au fost transportati la spital. Un martor ocular a declarat pentru BBC ca atacatorii au strigat “asta este in numele lui Allah. Incidentele au loc cu doar 4 zile inaintea alegerilor generale din Marea Britanie. Atentatul nu fusese inca revendicat in cursul diminetii de duminica. 

Politia a confirmat ca cei 3 atacatori au fost impuscati mortal de fortele de ordine si a anuntat ca acestia purtau veste explozibile, de tipul celor folosite de obicei in atacuri sinucigase, care erau insa false, potrivit The Mirror. Un politist britanic a fost injunghiat in fata noaptea trecuta, cel mai probabil de unul dintre suspectii pentru comiterea atacului, impuscat mai tarziu mortal de fortele de ordine, in timp ce se grabea sa ajute victimele atentatului. Unul dintre raniti este in stare critica, potrivit primarului Londrei, Sadiq Khan. Cel putin doi cetateni francezi raniti in atac, dintre care unul grav.

STIRE INITIALA

Cel putin doi oameni injunghiati intr-un bar de langa London Bridge – CNN. Politia confirma ca au existat persoane injunghiate in Borough Market si ca politistii au tras focuri de arma in zona, noteaza jurnalistii de la The Guardian. Primele detalii despre incident: Reporterul BBC Holly Jones, care se afla pe podul London Bridge la momentul atacului, a relatat cum a avut loc: camioneta era condusa de un sofer si avea o viteza de circa 50 mile/ora (circa 80 km/ora). Camioneta a iesit de pe carosabil si a intrat in zona pietonala, unde a lovit trecatorii. Circa cinci oameni au fost tratati de ambulantele sosite imediat. Camioneta circula dinspre centrul Londrei.

Sursa foto: the guardian