MAREA BRITANIE: Planurile Angliei pentru granita cu Irlanda de Nord si Irlanda, dupa BREXIT

Londra si-a prezentat propunerile pentru granita dintre Irlanda de Nord si Irlanda, care va deveni, totodata, granita cu Uniunea Europeana dupa BREXIT. Guvernul condus de Theresa May isi imagineaza o frontiera “fara blocaje”, unde in loc de punctele clasice de control vamal, sa fie controale cu ajutorul tehnologiei moderne, cum ar fi recunoasterea numerelor de inmatriculare.

Oficialii din Irlanda considera insa ca solutiile sunt fanteziste si cer guvernului britanic sa nu scoata tara din Uniunea vamala cu Europa. Cum era de asteptat, transportatorii sunt printre cei mai dezamagiti ca premierul Theresa May exclude mentinerea Uniunii vamale. Mark McKenna, patronul unei firme de transport: “Ea incearca sa implementeze o frontiera ferma, dar nu exista o modalitate practica sa faca asta fara sa ne influenteze vietile si afacerile. Daca sunt nevoit sa trec de doua, sau trei granite, doar ca sa merg la munca, ar urma sa-mi pierd o zi intreaga pe la punctele de control.”

Placuta ciuruita de gloante cu urarea “Bine ati venit in Irlanda de Nord” aminteste de un trecut nu tocmai indepartat, cand acolo se afla cea mai militarizata granita din Europa Occidentala. Oamenii se tem ca lucrurile evolueaza rapid catre o directie gresita – reintroducerea punctelor de control. Dar politicienii care sustin BREXIT-ul argumenteaza ca viitoarele controale – care ar putea fi realizate cu ajutorul tehnologiei moderne – vor avea legatura doar cu chestiuni vamale, nu cu securitatea.

Arlene Foster, Partidul Unionist Democratic: ”Tehnologia ofera raspunsurile pentru aceste probleme. Nu inseamna neaparat ca vor fi puncte de control de-a lungul granitei. Poti sa institui un anume gen de controale inainte ca oamenii sa ajunga la granita. Infrastructura de la granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord a fost adusa acolo nu pentru proceduri vamale, ci pentru a contracara amenintarea terorista.”

David Blevins, Sky News: ”Acesta este acum aspectul tipic pentru cele mai multe puncte de trecere a frontierei. Singurul lucru care iti sugereaza ca ai trecut din Irlanda de Nord in Republica Irlanda este schimbarea asfaltului folosit. Dar Marea Britanie nu poate parasi uniunea vamala fara ca vehiculele sa fie verificate in locuri ca acesta.”

Analistii remarca faptul ca Londra incearca sa forteze mana “celor 27” prin legarea chestiunii granitei cu Irlanda de aceea a viitoarelor relatii comerciale bilaterale. Dar Comisia Europeana insista ca, inainte de orice negociere pe teme comerciale, trebuie sa se avanseze in privinta a trei puncte cruciale – soarta cetatenilor europeni, costurile BREXIT-ului si frontiera irlandeza.

Sursa foto: BBC, sursa traducere: stirileprotv.ro