E oficial! Marea Britanie ramane UNITA. Scotia a votat impotriva INDEPENDENTEI

Scotienii au votat impotriva independentei de Marea Britanie la referendumul organizat joi, potrivit cifrelor oficiale anuntate vineri si citate de AFP.

Liderul separatistilor scotieni Alex Salmond si-a recunoscut, vineri, infrângerea la referendumul organizat joi in Scotia, in cadrul caruia majoritatea populatiei a votat impotriva independentei de Marea Britanie

Scotienii au votat impotriva independentei de Marea Britanie la referendumul organizat joi, potrivit cifrelor oficiale anuntate vineri si citate de AFP.

Dupa numararea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscriptii, 1.914.187 de persoane au votat impotriva independentei, ceea ce reprezinta mai mult decât cele 1.852.828 de voturi necesare pentru a obtine o victorie in acest referendum, potrivit datelor oficiale anuntate de BBC.

In procente, 55,42 la suta din populatia Scotiei a votat impotriva independentei, iar 44,58 la suta in favoarea ei.

Citeste si: REFERENDUM ISTORIC IN SCOTIA: 51 LA SUTA DINTRE SCOTIENI SE PRONUNTA IMPOTRIVA INDEPENDENTEI, POTRIVIT UNUI EXIT-POLL NEDEFINITIV

Pana la anuntarea cifrelor oficiale, exit-poll-urile dadeau acelasi rezultat, adica respingerea independentei de Marea Britanie. Aproximativ 54% dintre locuitorii SCOTIEI au respins proclamarea INDEPENDENTEI fata de Marea Britanie, in timp ce 46% s-au pronuntat pentru, anunta YouGov.

Birourile de vot s-au inchis joi seara, la ora locala 22.00 (00.00, ora Romaniei) pentru referendumul privind INDEPENDENTA SCOTIEI, o consultare istorica al carei rezultat va fi anuntat vineri dimineata si care ar putea conduce la destramarea Marii Britanii, relateaza AFP.

De la Glasgow la Edinburgh, aproape 80% din cei 4.285.323 de alegatori inscrisi in liste, potrivit ultimelor estimari, s-au prezentat la urne pentru a raspunde la intrebarea: “SCOTIA trebuie sa devina o tara INDEPENDENTA?”, si sa decida daca vor pune capat sau nu unei aliante care dateaza din 1707.

Peste 600.000 de scotieni au votat deja prin corespondenta.

“A fost o zi foarte incarcata”, a declarat pentru AFP Peter Macvean, un responsabil din cadrul unui birou de vot de la Edinburgh. “Oamenii erau foarte motivati”, a adaugat el.

Cu o ora inainte de inchiderea birourilor de vot, alegatorii continuau sa vina pentru a-si exprima optiunea.

Citeste si: CUM S-AR PUTEA NUMI REGATUL UNIT AL MARII BRITANII DUPA DESPARTIREA DE SCOTIA

SCOTIA reprezinta 8,3 la suta din populatia Marii Britanii si 9,2 la suta din Produsul Intern Brut.

Sursa foto: infoziare.ro