Marea Britanie. Românii din Regatul Unit: “Dacă plecăm noi, cine va munci în locul nostru după Brexit?”

Românii au depășit recent irlandezii și indienii, devenind al doilea cel mai numeros grup de imigranți din Marea Britanie, dar care sunt și printre cei mai vulnerabili după Brexit, potrivit The Guardian.

Mulți dintre ei au locuri de muncă vitale pentru bunul mers al societății engleze, cum ar fi lucrători în supermarketuri, îngrijitori în căminele de bătrâni sau lucrători în hoteluri, dar în ultima perioadă există teama că izolarea socială și economică a lucrătorilor necalificați se va dovedi periculoasă pentru cei care vor alege să rămână în Marea Britanie după Brexit.

“Majoritatea cetățenilor UE nu sunt bine informați despre Brexit și despre condițiile în care pot rămâne, iar românii nu fac excepție. Bariera lingvistică, faptul că nu urmăresc mass-media, toate acestea îi fac vulnerabili”, spune Florina Tudose, o româncă ce lucrează la Centrul de Resurse pentru Europa de Est.

O femeie în vârstă de 40 de ani, care lucrează la o măcelărie românească, a explicat că nu prea își face griji în legătură cu Brexitul. “Am locuit în Italia timp de 17 ani, nu știam dacă eram legal sau ilegal, nimănui nu-i păsa, nu m-a oprit nimeni atunci, de ce ar fi diferit aici?”, spune ea.  Alții se plâng de faptul că britancii ignoră România și pe românii, insă unul dintre ei pune punctul pe i: “Dacă România este așa de rea cum cred britanicii, atunci de ce prințul Charles a cumpărat atâtea proprietăți acolo?”

Dragoș, un român care lucrează la un restaurant românesc din Dollis Hill se întreabă “Ce va face Anglia fără noi?” A fost ademenit în Marea Britanie din Germania de o companie medicală în noiembrie 2016. “Poporul britanic a reprezentat doar 10% din personal. Dar nu au fost considerați productivi. Își iau libere mai ales în weekend când sunt chemați românii să le țină locul.”, spune el. 

Cristina, o altă româncă stabilită în Marea Britanie spune că Brexit a schimbat complet situația pentru Estul Europei. Dar ea spune că poporul britanic nu a încercat niciodată să înțeleagă România. “Cineva m-a întrebat acum câțiva ani:” Aveți televiziune în România? “, spune ea.

După votul Brexit, mulți români s-au întors în țară sau au migrat spre alte țări ale Europei. Cei rămași nu știu ce vor face după ieșirea Marii Britanii din UE dar momentan nu ar renunța la banii pe care îi câștigă.

Sursă traducere: hotnews.ro