MAREA BRITANIE si FRANTA considera posibil un acord “WIN-WIN” pentru REFORMAREA UE

Ministrul francez al economiei, Emmanuel MACRON, si ministrul britanic de finante, George OSBORNE, au afirmat luni ca un acord castigator pentru toti de REFORMARE A UNIUNII EUROPENE este posibil pentru MENTINEREA MARII BRITANII in interiorul acesteia, relateaza AFP.

“Putem ajunge la un acord WIN-WIN cu Marea Britanie asupra Uniunii Europene”, a dat asigurari oficialul francez, la finalul vizitei intreprinse de cei doi la un incubator de start-up-uri din Paris. “Este foarte important ca MAREA BRITANIE SA FIE PASTRATA in UE, rolul sau este de a fi in UE”, a subliniat Emmanuel Macron.

CITESTE SI: LE MONDE: BREXIT ar putea fi “WATERLOO”-ul MARII BRITANII

“Ceea ce ne intereseaza este o Europa care SA FUNCTIONEZE PENTRU TOTI CETATENII SAI, care sa creeze locuri de munca si bogatie”, a declarat ministrul britanic, estimand ca “suntem in masura sa ajungem la un acord win-win”.

La randul sau, Emmanuel Macron a pledat pentru o “ZONA EURO MAI PUTERNICA” si pentru “reafirmarea proiectului sau politic, care nu este bazat doar pe o moneda unica”. In replica, George Osborne a afirmat ca “este in INTERESUL MARII BRITANII ca zona euro sa fie un succes, pentru ca ea reprezinta 40% din exporturile noastre”.

Reales confortabil in urma scrutinului din luna mai, premierul conservator DAVID CAMERON a promis sa renegocieze termenii apartenentei Marii Britanii la UE inainte de a convoca un referendum pe aceasta tema pana la sfarsitul anului 2017.

CITESTE SI: CAMERON va organiza in iunie 2016 REFERENDUMUL privind apartenenta MARII BRITANII la UE

Duminica, publicatia The Independent on Sunday a afirmat ca David Cameron intentioneaza sa convoace scrutinul in iunie 2016, mai devreme decat era asteptat.

“Daca vom avea un acord pe care il putem recomanda poporului britanic inainte de aceasta data, atunci, desigur, vom putea organiza un referendum mai devreme”, a indicat luni George Osborne.

La Paris, ministrul britanic mai are programate intalniri cu omologul sau Michel Sapin, cu premierul Manuesl Valls si cu seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius. Aceasta deplasare este prima dintr-un turneu pe care Osborne il va intreprinde in capitale europene, in lunile urmatoare.

Sursa foto: economica