Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un nou acord pentru Brexit

Marea Britanie si Uniunea Europeana au agreat un nou acord pentru Brexit, a anuntat joi presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, dupa o intalnire cu Boris Johnson la Bruxelles, inaintea sesiunii Consiliului European de toamna.

Update: Cele 27 de țări ale UE au aprobat noul acord de Brexit convenit cu Londra, a anunțat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează AFP. ”Suntem foarte aproape de încheierea procesului”, a spus liderul european la o conferință de presă, salutând acest acord care permite evitarea ”haosului” care ar fi fost în cazul unei ieșiri a Marii Britanii fără acord pe 31 octombrie.

”Acum așteptăm votul parlamentarilor” (britanici și europeni -n.r.), a spus el în cadrul summitului de la Bruxelles, în timp ce votul din Camera Comunelor este plin de incertitudini. ”Ce simt astăzi este un sentiment de tristețe”, a continuat el, adăugând că dacă Londra ar vrea să revină în UE ”ușa noastră va fi mereu deschisă”.

Știre inițială

“Unde e vointa, e si acord. Avem unul! Este un acord corect si echilibrat intre UE si Marea Britanie si este dovada dedicarii noastre de a gasi solutii. Recomand Consiliului European sa il sustina”, a scris Juncker pe Twitter, atasand si scrisoarea pe care i-a trimis-o in acest sens lui Donald Tusk.Miercuri pana tarziu in noapte la Londra s-au purtat discutii cu usile inchise pe tema acordului. Joi dimineata, cand era in drum spre Bruxelles, Johnson a primit insa o lovitura.

Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord, care sprijina Guvernul Johnson, a anuntat ca nu poate sustine acordul pentru Brexit, asa cum este el in forma actuala, cu care premierul s-a dus in fata Consiliului, potrivit BBC. Reprezentantii DUP arata ca sunt 3 mari capitole care pentru ei prezinta probleme – vamile, TVA-ul si un acord unanim la nivel politic in Irlanda de Nord in ce priveste problematicul back-stop.

“Asa cum stau lucrurile, nu putem sustine ceea ce se sugereaza. Vom continua sa lucram cu Guvernul pentru a incerca sa ajungem la un acord sensibil, care sa fie potrivit pentru Irlanda de Nord si care sa protejeze integritatea economica si constitutionala a Regatului Unit”, arata DUP intr-un comunicat. Ajuns la Bruxelles, Johnson s-a intalnit imediat cu presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, inainte de inceputul Consiliului.

Intalnirea a fost anuntata pe Twitter de purtatorul de cuvant al Comisiei Juncker, Mina Andreeva, care a subliniat ca “fiecare ora si fiecare minut conteaza inaintea Consiliului European. Noi vrem un acord”. In ce-i priveste pe liderii europeni, ei considera ca pana acum au dat dovada de o rabdare incredibila fata de Londra, asa ca rezultatul din Consiliu va depinde si de atitudinea si lucrurile concrete pe care le pune pe masa Boris Johnson.

Miercuri, ministrul pentru Brexit Stephen Barclay a anuntat ca Johnson va cere UE amanarea Brexit-ului daca nu reuseste sa obtina un acord la acest Consiliu. Ramane insa de vazut daca acest lucru se va si intampla, avand in vedere ca in toate declaratiile premierul britanic a afirmat contrariul. Teoretic, Marea Britanie ar trebui sa iasa din UE pe 31 octombrie. In asteptarea vestilor despre acord, lira sterlina s-a depreciat cu pana la 0,6%, la 1,2748 dolari pe unitate, si cu 0,5%, la 86,81 pence pentru un euro.

Sursa foto: politico