MAREA BRITANIE: BILANTUL TRAGIC al INCENDIULUI de la GRENFELL TOWER continua sa CREASCA

Un incendiu urias a cuprins un bloc turn pe Latimer Road situat in vestul Londrei. Flacarile au mistuit cladirea de la etajul al doilea si pana in varful acesteia – etajul 24. Cel putin 50 de persoane au fost ranite si au ajuns la spital, altele au fost tratate la fata locului. Autoritatile au anuntat insa si ca mai multi oameni au murit, insa nu au facut public un bilant, operatiunile fiind inca in desfasurare.

UPDATE 9Numarul persoanelor decedate sau disparute si presupuse moarte dupa incendiul de la Grenfell Tower a crescut la 79, a anuntat luni politia. Bilantul anterior era de 58 de morti si disparuti, presupusi morti.

Deocamdata autoritatile au identificat cinci victime. Procesul este dificil pentru ca e nevoie de fise dentare din tari din toata lumea. Intre timp, cinci persoane care care au fost date disparute imediat dupa incendiu au fost gasite intre timp si sunt in siguranta, a anuntat comandantul Politiei Metropolitane, Stuart Cundy.

Operatiunile de cautare a victimelor continua, dar politia a avertizat ca este posibil ca o parte dintre cei care si-au pierdut viata sa nu poata fi identificati niciodata. Autoritatile analizeaza in prezent fotografii si intregistrari video pentru a stabili de la ce a inceput si cum s-a extins incendiul.

UPDATE 8: Cel putin 58 de persoane sunt presupus decedate in incendiul de la turnul de locuinte sociale Grenfell din Londra, a anuntat sambata politia, scrie Reuters. 

 Anterior, politia londoneza anuntase ca numarul deceselor confirmate era de 30.  “Din pacate in acest moment, exista 58 de persoane despre care ni s-a spus ca au fost in Grenfell Tower in noaptea incendiului si care lipsesc. Prin urmare, din pacate trebuie sa presupun ca sunt morti”, a spus el.
 
Daca cifra va fi confirmata, focul de la turnul Grenfell ar putea fi incendiul cu cele mai multe victime din Londra de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Premierul Theresa May a recunoscut ca sprijinul acordat de autoritati familiilor nu a fost suficient. 
 
“Raspunsul serviciilor de urgenta, al Serviciului National de Sanatate, si al comunitatii a fost eroic”, a spus May intr-o declaratie. “Dar, sincer, sprijinul pe teren pentru familiile care aveau nevoie de ajutor sau informatii de baza in orele initiale dupa acest dezastru ingrozitor nu a fost suficient de bun”, a adaugat ea.

UPDATE 7Incendiul din turnul de locuinte sociale Grenfell din Londra s-a soldat cu cel putin 30 de morti, a anuntat vineri seful politiei metropolitane, Stuart Cundy, care a precizat ca aceasta cifra ar putea sa creasca, scrie AFP.

“Stim ca cel putin 30 de persoane au murit in incendiu”, a declarat el. Cundy a mentionat ca incendiul, care s-a declansat in noaptea de marti spre miercuri, a fost stins total si ca deocamdata nimic nu lasa sa se creada ca a fost provocat deliberat.

UPDATE 6Cautarea victimelor incendiului de la Grenfell Tower, din Londra, ar putea dura luni de zile, a declarat joi un sef al Politiei londoneze, adaugand ca spera ca bilantul nu va creste de la 17 morti la un numar cu trei cifre, relateaza News.ro citand Reuters.

Comandantul Stuart Cundy a avertizat ca o parte dintre victimele incendiului este posibil sa nu fie identificate niciodata. Politia a anuntat ca 17 oameni au murit in incendiu si ca bilantul probabil ca va creste. Intrebat daca numarul final va fi avea doua sau trei cifre, Cundy a raspuns : “Mi-ar placea sa sper ca nu va fi cu trei cifre”.

Pompierii au stins joi ultimele flacari in imobilul cu 24 de etaje si actioneaza in vederea asigurarii imobilului pentru a continua sa caute victime.
Familii intregi sunt inca date disparute. Comandanta pompierilor londonezi Dany Cotton a declarat pentru Sky News ca ar fi un miracol ca cineva sa mai fie gasit in viata inauntru.

UPDATE 5Cel putin 17 persoane au murit in incendiul care a devastat Grenfell Tower, un bloc de locuinte sociale situat in cartierul Kensington, in vestul Londrei, a anuntat joi politia britanica, citata de AFP.

“Din nefericire, pot sa confirm ca 17 persoane au murit”, a anuntat Stuart Cundy, comandant  in cadrul Metropolitan Police. Numeroase persoane date disparute sunt cautate in continuare, ceea ce inseamna ca bilantul ar putea creste in continuare.

UPDATE 4: Bilantul incendiului urias ce a cuprins un bloc-turn pe Latimer Road, in vestul Londrei, a crescut la 12 morti, a anuntat Politia Metropolitana. Bilantul anterior era de sase morti si 74 de raniti, dintre care 12 in stare critica.

Flacarile au mistuit intreaga cladire de 24 de etaje, iar sute de pompieri inca se lupta sa le stinga. Existau temeri ca imobilul s-ar putea prabusi, dar cladirea a fost declarata sigura. Seful brigazii de pompieri din Londra spune ca in 29 de ani nu a vazut un asemenea incendiu.

UPDATE 3: Bilantul tragediei a crescut la 7 MORTI si 74 de RANITI. Au fost create mai multe fonduri de urgenta pentru victime, iar oameni simpli au adus langa blocul turn apa si mancare sau au inceput sa faca cheta in strada pentru a-i ajuta pe cei fugiti din imobil doar cu hainele de pe ei. Oamenii au pierdut prieteni, rude si agoniseala de o viata.

UPDATE 2: Cel putin 6 persoane au murit si alte 50 au fost ranite, in urma unui incendiu urias ce a cuprins un turn pe Latimer Road, in vestul Londrei. Flacarile au mistuit intreaga cladire de 24 de etaje, iar sute de pompieri inca se lupta sa le stinga. Autoritatile spun insa ca bilantul e posibil sa creasca avand in vedere ca operatiunile sunt inca in desfasurare si vor mai dura zile intregi.

Existau temeri ca imobilul s-ar putea prabusi, dar pentru moment cladirea a fost declarata sigura. Seful brigazii de pompieri din Londra spune insa ca in 29 de ani nu a vazut un asemenea incendiu. Imaginile sunt dramatice si marturiile cutremuratoare. Oamenii povestesc ca au vazut mai multe persoane care au sarit de la etaj in incercarea de a se salva. Ba chiar o femeie si-a aruncat bebelusul de la etajul 9 sau 10, in timp ce striga disparata celor de jos sa-l salveze. El a fost prins de un barbat.

Martorii au povestit ca au vazut si auzit mai multe persoane strigand dupa ajutor la etajele superioare ale cladirii, cel mai probabil fiind blocate acolo. Operatiunile de evacuare au durat ore in sir si nu se stie inca daca mai exista persoane captive in cladire. Cei care au fost evacuati acuza autoritatile ca le-au spus sa ramana in cladire, desi incendiul devenea tot mai violent.

UPDATE 1: Ambasada Romaniei in Marea Britanie are in atentie incendiul, se arata intr-un comunicat. In prezent, aceasta verifica daca au fost afectati si cetateni romani si este pregatita sa acorde asistenta consulara. Ministerul Afacerilor Externe anunta ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon ale Ambasadei Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328; 0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau pe numarul de urgenta al misiunii diplomatice – 0044 7738716335.

STIRE INITIALA

Incendiul de la Grenfell Tower, pe Lancaster West Estate, a fost semnalat la ora locala 1:16 (3:16, ora Romaniei), iar aproximativ 200 de pompieri au ajuns la fata locului. Politia metropolitana a anuntat ca “o evacuare este in curs” si ca mai multi oameni au fost raniti. Serviciul de ambulanta londonez a anuntat ca 30 persoane au fost duse la spital. Multi dintre locatari au fost evacuati in pijamale.

Potrivit BBC, exista temeri ca imobilul s-ar putea prabusi. Primarul capitalei britanice Sadiq Khan a anuntat ca acesta e un “incident major” si autoritatile sunt in alerta. Un purtator de cuvant al pompierilor a anuntat ca inca nu se cunoaste cauza incendiului, informeaza The Guardian. Acesta a mai spus ca pompierii lucreaza in conditii foarte dificile, cu masti de oxigen pe fata.

Politia Metropolitana a anuntat un numar de urgenta, unde cei care isi fac griji pentru cei care s-ar afla in cladire, prieteni sau rude, sa poata suna.Martorii spun ca mai multe persoane au fost blocate de incendiu, iar locuitori strigau disperati dupa ajutor de la ferestre situate la etajele superioare, in timp ce incendiul se extindea.

Totodata, potrivit celor care se afla la fata locului, au fost vazute lumini – despre care se crede ca sunt lanterne – in partea de sus a blocului de apartamente. Asadar, exista suspiciuni ca sunt inca oameni blocati care nu au reusit sa iasa din cladirea in flacari, insa nu exista insa informatii oficiale pana la acest moment.

George Clarke, prezentator al emisiunii Amazing Spaces de la postul de televiziune Channel 4 a declarat pentru Radio 5 Live: “ma acopera cenusa, atat de grav este. Ma aflu la 100 de metri si sunt absolut acoperit in cenunsa”. “Este atat de sfasietor, am vazut pe cineva facand semne cu lanterna la varf si este evident ca nu poate iesi”, a mai spus jurnalistul. Ambulanta ii indeamna pe locuitorii din zona sa inchida ferestrele si usile din cauza fumului. Metroul londonez a anuntat ca liniile Hammersmith, City si Circle au fost inchise intre Edgware Road si Hammersmith din cauza incendiului.

Sursa video: youtube