Marioara Murarescu, mesaje de la cei care au iubit-o: Va avem in suflet si in gand! Nu te vom uita niciodata!

Moartea realizatoarei de televiziune MARIOARA MURARESCU a indoliat o tara intreaga. Artisti, fosti colegi sau oameni obisnuiti, care ii urmareau emisiunile de ani de zile, cu totii au declarat ca moartea Marioarei Murarescu este o mare pierdere pentru Romania.

Mai multi interpreti de muzica populara, care i-au fost alaturi in numeroase episoade ale emisiunii “Tezaur folcloric” difuzata de TVR, si-au exprimat regretul pentru decesul indragitei prezentatoare MARIOARA MURARESCU. Mai ales ca multi dintre ei si-au facut debutul prin intermediul Marioarei Murarescu.

Cantareata de muzica populara Matilda Pascal Cojocarita a declarat, pentru Agerpres, ca moartea Marioarei Murarescu este o pierdere atat pentru artisti, cat si pentru tara.

Citeste si: Marioara Murarescu vroia sa se intoarca la “Tezaur folcloric”, chiar daca era foarte bolnava

“Cred ca pentru Marioara Murarescu cuvintele sunt de prisos, pentru ca stim cu totii cine a fost Marioara Murarescu, ce a fost, ce a facut pentru tara si pentru folclorul romanesc si pentru traditie si pentru noi toti care ne-am dedicat cantului popular. E o mare pierdere pentru noi toti, nu numai pentru noi artistii, ci si pentru intreaga tara. Ne este sufletul indurerat”, a spus interpreta de muzica populara.

Matilda Pascal Cojocarita a afirmat ca a lucrat foarte mult cu realizatoarea tv si parte din numele ei se datoreaza si Marioarei Murarescu. “Sa ii fie tarana usoara! Doamna Marioara Murarescu, va avem in suflete si in gand! Nu te vom uita niciodata!”, a marturisit artista. 

Si Maria Carneci si-a exprimat regretul pentru decesul realizatoarei emisiunii “Tezaur folcloric”.  Cantareata de muzica populara a declarat, vineri, ca sunt “cuvinte prea sarace si putine” pentru a descrie un “om atat de valoros si important” precum realizatoarea TV Marioara Murarescu, care a incetat din viata in noaptea de joi spre vineri, la varsta de 66 de ani.

“Oricarui roman care are notiunea ce inseamna folclor romanesc, traditie pura, ii vine in gand un singur nume: Marioara Murarescu“, a declarat Maria Carneci pentru Mediafax.

Cantareata de muzica populara a spus ca Marioara Murarescu a fost un om deosebit si “sunt cuvinte prea sarace si putine sa poti descrie un om atat de valoros si important vizavi de ce a insemnat pentru folclorul romanesc”.

De asemenea, Maria Carneci a precizat ca Marioara Murarescu era o persoana “pretentioasa”, care tinea cont de portul popular si de tot ceea ce inseamna traditiile folclorului romanesc, de aceea “foarte greu un solist putea sa patrunda in emisiunea sa”.

“Imi pare rau de familia sa, de fiul si de nepotelul sau si de toti cei care au indragit-o”, a completat Maria Carneci.

Realizatoarea de televiziune Marioara Murarescu a incetat din viata in noaptea de joi spre vineri, la varsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.

Realizatoarea de televiziune era bolnava de foarte multa vreme. Anul trecut, in vara, Marioara Murarescu a fost supusa unei interventii de indepartare a unei tumori la coloana vertebrala. Totodata, ea a fost bolnava de cancer mamar.

Marioara Murarescu a fost o ambasadoare a folclorului romanesc, despre care obisnuia sa spuna ca este “ceva viu, care ne reprezinta, si prin care putem sa cunoastem neamul acesta”.

Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murarescu a absolvit Conservatorul de Muzica “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti in 1972. In 1971 si-a inceput cariera la Radioul public, iar in 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.

Prima incercare de realizare a celebrei emisiuni “Tezaur Folcloric” a avut loc in 1978, dar abia in 1982 a primit un spatiu fix in grila de programe a televiziunii.

De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la Bucuresti si Chisinau.

De asemenea, a realizat primul disc de aur “Tezaur folcloric” (1992), prima caseta video “Tezaur folcloric” (2000), lucrarea “Cu ochii lumii” (cuprinzand diverse opinii despre emisiunea “Tezaur folcloric”).

A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea “Cantecul propriu-zis din Muscel” (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale “Mihail Jora” (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul “Dragos Vranceanu” (1996), Premiul de excelenta acordat de Fundatia Ethnos – 1998.

In aprilie 2009, Marioara Murarescu a fost decorata cu Ordinul “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

Anul acesta, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansata, la editura Litera, colectia “Mari interpreti de folclor”, volumul I – “Maria Lataretu”, de Marioara Murarescu.