Marirea varstei pana la care soldatii si gradatii pot fi mentinuti in activitate, votata pe articole

Deputatii au adoptat pe articole, miercuri, propunerea legislativa care prevede majorarea de la 50 la 55 de ani a limitei maxime de varsta pana la care soldatii si gradatii profesionisti sa fie mentinuti in activitate, votul final in plen urmand a fi dat saptamana viitoare. Propunerea legislativa a fost initiata de parlamentarii Gabriel Oprea, Mircea Dusa, Ion Raducanu (UNPR), Gheorghe Emacu (UNPR) si Ion Mocioalca (PSD).

Deputatii urmeaza sa dea votul final saptamana viitoare, avand in vedere ca sedinta de vot a fost amanata pe motiv ca PSD are sedinta Biroului Permanent National al partidului programata la ora 17.30.

Vicepremierul Gabriel Oprea si ministrul Apararii, Mircea Dusa, au initiat o propunere legislativa privind marirea de la 50 la 55 de ani a varstei pana la care soldatii si gradatii profesionisti pot fi mentinuti in activitate.

Propunerea legislativa priveste modificarea Legii nr. 384 din 10 octombrie 2006 privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti cu modificarile si completarile ulterioare si urmareste, in principal, marirea varstei pana la care soldatii si gradatii profesionisti pot fi mentinuti in activitate, de la 50 la 55 de ani, daca indeplinesc conditiile specifice si trec probele psihologice, fizice si de evaluare finala.

Propunerea legislativa va modifica alineatul (2) al art. 35 din Legea 384/2006, care va avea urmatorul cuprins: ”Limita maxima de varsta pana la care soldatii si gradatii profesionisti pot fi mentinuti in activitate se stabileste prin ordin al ministrului Apararii nationale, dar nu poate depasi 55 de ani”.

in expunerea de motive a propunerii legislative se arata ca, in prezent, ministerul Apararii este nevoit sa renunte la serviciile soldatilor si gradatilor profesionisti tocmai cand acestia au cea mai mare experienta, de multe ori dobandita in repetate misiuni externe sau in teatrele de operatii, din cauza limitarii impuse de actuala legislatie.

“Exista o diferentiere nejustificata intre statutul cadrelor militare si statutul soldatilor si gradatilor profesionisti in ceea ce priveste dreptul la pensie – la varsta de 50 de ani soldatii si gradatii profesionisti raman fara ocupatie. Nu sunt nici macar someri! in aceasta situatie, soldatii si gradatii profesionisti sunt expusi liberului arbitru al pietei fortei de munca, care nu le mai permite gasirea unui loc de munca decat cu mare greutate”, se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

“Profesionisti ai Armatei romane isi sacrifica tineretea – cea mai plina de resurse fizice si intelectuale, dar si cea mai mobilizatoare parte a vietii – pentru ca atunci cand au mai multa experienta, si cand sunt expusi pe piata fortei de munca, respectiv la 50 de ani, institutia militara renunta la serviciile lor, multumindu-le pentru activitatea depusa, dar neacordandu-le nici cel mai mic ajutor in viata civila” se mai arata in expunerea de motive.

Potrivit sursei citate, drepturile ce urmeaza a fi acordate beneficiarilor acestei propuneri legislative vor reprezenta un cost insignifiant raportat la dimensiunea morala a demersului si constituie, totodata, un factor motivant pentru atragerea de noi militari profesionisti.