MARIUS NICA: Pana in decembrie Romania are toate sansele sa absoarba 70% fonduri europene

Ministrul Fondurilor Europene, MARIUS NICA, a declarat ca pana in luna decembrie Romania are toate sansele sa aiba un procent de ABSORBTIE a FONDURILOR UE de 70%.

“Dupa solutionarea acestor intreruperi de plati, sumele pe care le avem la ora actuala, astazi, in casa si pe care le putem procesa spre trimitere la Comisia Europeana indica un procent de 62% absorbtie in acest moment. Pana in decembrie Romania are toate sansele sa aiba un procent de absorbtie de 70%. Depindem foarte mult de facturile care vor veni. Dupa cum bine stiti, beneficiarii au obligatia de a plati in decembrie chiar si in ultima zi a anului, dar facturile pot fi aduse si in ianuarie, februarie, martie in cursul anului viitor spre a fi procesate si trimise la Comisia Europeana”, a spus ministrul MARIUS NICA, miercuri, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

CITESTE SI: PNL: ABSORBTIA FONDURILOR EUROPENE TREBUIE SA DEVINA O PRIORITATE ZERO A FIECAREI GUVERNARI

MARIUS NICA a adaugat ca din estimarile beneficiarilor “procentul de absorbtie este mai mare, se duce undeva spre 75-78%”.

“Dar sunt estimarile beneficiarilor, vin in urma intalnirilor pe care le-am avut cu fiecare beneficiar pe parcursul lunii iulie. Ei au spus ca-si termina si-si finalizeaza aceste proiecte. Ramane sa vedem daca se va intampla acest lucru. Eu va vorbesc de 70% la sfarsitul anului pe estimarile noastre si pe o pondere pe care am facut-o pe estimarile beneficiarilor”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Despre faptul ca, in aceste conditii, un procent de 20-30% reprezinta fonduri care se vor pierde, MARIUS NICA a aratat: “Nu, o alta suma, o diferenta, se va regasi in proiectele pe care le-am trimis la Comisia Europeana si undeva la nivelul lunii septembrie-octombrie sunt supuse acelui proces de fazare de a fi finalizate din fondurile 2014-2020, unde asteptam o decizie a Comisiei Europene”.

CITESTE SI: TEODOROVICI: ACORDUL ROMANIEI CU FMI SI CE RAMANE STABIL PANA IN SEPTEMBRIE

“Avem sume care sunt blocate in investigatii si unde, in urma dialogului institutional, speram sa avem o decizie cu ele. Sumele respective sunt achitate in mare parte catre beneficiari in anumite proiecte si pe care, de asemenea, pe parcursul anului viitor, le putem declara la Comisie in cazul finalizarii acestor investigatii. De aceea procentele acestea pot depinde foarte mult si de alte demersuri, dar ceea ce v-am spus — 70% — reprezinta un procent fara aceasta fazare, fara sumele pe care le avem blocate in investigatii”, a mai precizat ministrul MARIUS NICA.

Sursa foto: realitatea