MARIUS SAVU: MOLECULELE care nu si-au dovedit eficienta vor fi SCOASE de pe lista de MEDICAMENTE COMPENSATE

Aproximativ 10-20 de MOLECULE “vechi”, care nu si-au mai dovedit eficienta terapeutica in utimii ani, vor fi propuse pentru SCOATEREA de pe lista cu MEDICAMENTE COMPENSATE si gratuite, a declarat marti presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), MARIUS SAVU.

“Noi vom publica, probabil astazi (marti – n.r.) sau maine, si partea de medicamente care vor fi delistate din lista de compensate si gratuite. Sper sa intre in transparenta decizionala. Sunt medicamente vechi, care nu si-au mai dovedit eficienta terapeutica in ultimii ani, care au fost deja inlocuite de multe ori si care uneori se prescriu poate chiar exagerat de mult. Dupa calculele facute initial, aceste medicamente propuse pentru delistare ar costa aproximativ 100 de milioane de euro”, a spus MARIUS SAVU, la dezbaterea publica pe tema proiectului de Ordin privind aprobarea normelor pentru evaluarea si avizarea publicitatii la medicamentele de uz uman, organizata la Ministerul Sanatatii.

Savu a precizat ca medicamentele delistate sunt ieftine si fac parte din arii terapeutice diverse.

“Acopera arii terapeutice de la neurologie, la cardiologie, la psihiatrie, sunt multe antidepresive din trecut, sunt multe asa-zise tonice cerebrale, sunt unele produse care au un efect placebo extraordinar. Multe din aceste medicamente au inceput sa nu isi mai dovedeasca eficienta fata de alternativele mai noi care exista si nu mai are sens sa fie compensate de catre sistemul public. Este vorba de undeva intre 10-20 de molecule care vor fi propuse spre delistare. Urmeaza sa vedem, pentru ca va fi dezbatere publica, companiile isi vor putea spune cuvantul, ne vom uita pe rapoartele de evaluare. In general, sunt medicamente generice care vin din istorie”, a mai spus presedintele ANMDM.

Citeste si: VASILE CIURCHEA: Va trebui sa ne gandim la o CONTRIBUTIE CAT DE MICA a pacientului la medicamente

Referindu-se la contractele cost-volum, presedintele ANMDM a spus ca a fost stabilita forma acestora si urmeaza, cel mai probabil, negocierile finale.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a spus ca orice actiune privind medicamentele este blocata, intrucat multi medici din comisiile de specialitate au demisionat, la sfarsitul anului trecut, in baza Ordinului 1406 din 2014, privind modificarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 398/2013 pentru infiintarea comisiilor consultative ale Ministerului Sanatatii.

“Este important de subliniat faptul ca ne aflam intr-o situatie de blocaj, generata de faptul ca membri comisiilor de specialitate au demisionat, la sfarsitul anului trecut si practic nu se pot lua o serie intreaga de decizii fata de contestatiile care au fost facute referitor la dosarele evaluate pentru noile medicamente. Referitor la cele 23 de medicamente care au fost introduse anul trecut in lista de compensate, protocoalele de prescriere nu au fost finalizate, deci practic acele medicamente nu pot fi eliberate catre pacienti conform normelor in vigoare. Comisiile trebuiau sa elaboreze protocoalele terapeutice si, prin demisia membrilor acestor comisii, practic procesul nu s-a mai finalizat. Si contestatiile sunt blocate, pentru ca ele trebuie analizate de catre membri ai comisiilor de specialitate. Mai dureaza pana se semneaza contactele cost-volum, pentru ca procesul nu este finalizat”, a mai spus Dan Zaharescu.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Alin Tucmeanu a precizat ca, din cei 600-700 membri ai comisiilor de specialitate, 200 au demisionat.

Citeste si: NICOLAE BANICIOIU: Lista de MEDICAMENTE COMPENSATE va fi ACTUALIZATA din nou pana la sfarsitul anului

“Ministerul Sanatati are 53 de comisii clinice, care au fiecare intre 12-15 membri, sunt in total 600-700 de membri, din care circa 200 si-au dat demisia. Dintre presedintii de comisii, din 53, aproximativ 40 sunt inca in functie. In acest moment, Ministerul Sanatatii incearca sa remedieze aceasta problema, consultand specialistii din domeniu, ca sa inlocuiasca pe cei care au demisionat”, a spus Tucmeanu.

Secretarul de stat a precizat ca Ministerul Sanatatii conteaza pe sprijinul Colegiului Medicilor din Romania pentru a identifica specialistii care vor completa locurile ramase libere in comisiile de specialitate, precum si functionarea conforma.

“Ministerul Sanatatii este in permanent dialog cu specialistii, pentru a gasi cele mai bune solutii in eficientizarea activitatii comisiilor de specialitate”, a mai spus Tucmeanu.

Potrivit Ordinului ministrului Sanatatii nr. 1406 din 2014, membrii comisiilor de specialitate au obligatia de a depune declaratie de interese cu privire la incompatibilitatile si conflictul de interese, in termen de maximum 15 zile de la numirea in comisiile de experti. Declaratia de interese va fi actualizata ori de cate ori intervin modificari. Actualizarea se face in termen de maximum 30 de zile de la data modificarii respective.

Membrii comisiilor de specialitate nu pot detine functii in cadrul producatorilor de medicamente si al detinatorilor de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor, al distribuitorilor de medicamente, asociatiilor, fundatiilor sau al altor organizatii neguvernamentale reprezentative ale acestora, precum si in cadrul societatilor comerciale cu profil farmaceutic.

Potrivit actului normativ, constituie conflict de interese: efectuarea oricaror actiuni care sa stimuleze prescrierea, distribuirea, vanzarea sau consumul de medicamente si/sau publicitatea pentru medicamente; orice legatura cu societati producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, precum si cu reprezentantele din Romania ale societatilor comerciale producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, stabilita prin activitati de consiliere remunerata sau neremunerata; detinerea de bunuri imobile in proprietate sau in concesiune cu una dintre persoanele angajate la societati producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, precum si cu reprezentantele din Romania ale societatilor comerciale producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente; dar si primirea de cadouri si orice beneficii materiale sau avantaje facute de orice persoana din cadrul societatilor producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, precum si de reprezentantele din Romania ale acestor societati.

Sursa foto: argumentpress.ro