Marmota Phil a „hotarat” cat va mai dura iarna in Statele Unite ale Americii

Iarna va dura inca sase saptamani in Statele Unite ale Americii a “anuntat” duminica marmota Phil din Punxsutawney (o mica localitate din statul Pennsylvania), ale carei previziuni meteorologice se bazeaza, potrivit traditiei, pe analiza propriei umbre, informeaza washingtonpost.com, citat de Mediafax.

Ca in fiecare an, potrivit unei traditii care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, membrii Clubului Marmotei, purtand frac si joben, s-au reunit, pe 2 februarie, in zorii zilei, pentru a scoate animalul din vizuina ca sa afle cele mai recente previziuni meteorologice ale acestuia.

Duminica, la ora locala 07.25, intr-o dimineata aspra, innorata si cetoasa, marmota Phil si-a vazut umbra atunci cand a iesit din barlogul sau din localitatea Punxsutawney.

Potrivit traditiei, aparitia umbrei lui Phil inseamna ca iarna va dura pana la jumatatea lunii martie. Daca Phil nu si-ar fi vazut umbra, ar fi insemnat ca primavara soseste timpuriu in Statele Unite in acest an.

Predictia facuta duminica de marmota Phil ar putea sa ii deprime pe multi dintre americanii de pe coasta estica a Statelor Unite ale Americii, puternic afectata in ultimele saptamani de fronturile atmosferice de origine polara.

Citeste si: Frigul extrem determina autoritatile din SUA sa treaca la masuri exceptionale 

De la prima sa predictie, realizata in 1887, Phil si-a vazut umbra de 100 de ori, iar de 17 ori, marmota nu a vazut-o. Desi exista noua ani care lipsesc din inregistrarile oficiale, americanii spun ca Phil a efectuat predictii in fiecare an, fara exceptie.

Nimeni nu pune sub semnul intrebarii daruirea marmotei Phil pentru aceste prognoze meteo, insa acuratetea lor reprezinta o sursa de controverse in Statele Unite ale Americii. Anul trecut, Phil nu si-a vazut umbra, fapt care anunta o primavara timpurie. Cu toate acestea, gerul si furtunile de zapada de pe coasta estica americana au durat pana dupa jumatatea lunii martie

Site-ul oficial al marmotei Phil afirma ca animalul a asigurat o prognoza corecta in 100% din cazuri. Insa National Climatic Data Center, afiliat National Oceanic and Atmospheric Administration, afirma ca previziunile lui Phil au demonstrat ca marmota “nu a avut talente predictive” in ultimii ani.

Traditia observarii comportamentului acestui mamifer rozator dateaza de pe vremea primilor imigranti germani din secolul al XVIII-lea, iar fermierii acelor vremuri tineau cont de “prognoza” marmotei Phil pentru a determina data viitoarelor insamantari agricole.

Sursa foto: abc.es