Mars al tacerii organizat la Iasi in memoria victimelor de la Paris

Mars al tacerii organizat la Iasi in memoria victimelor de la Paris

Peste 60 de persoane care au purtat pancarte cu mesajul ”Je suis Charlie” au participat, duminica dupa-amiaza, la Iasi, la un mars al tacerii in memoria victimelor atentatelor teroriste de la Paris, manifestatia fiind organizata de un grup de studenti francezi.

Actiunea a fost organizata la initiativa unui grup de studenti francezi veniti cu burse Erasmus la cele cinci universitati de stat din Iasi, iar tinerii s-au strans de la ora 14.30 in Piata Unirii, purtand pancarte cu mesajele ”Je suis Charlie“ si ”Noi suntem Charlie“.

Acestora li s-au alaturat cadre didactice de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si reprezentanti ai Institutului Francez, iar cei aproximtiv 60 de participanti au plecat apoi intr-un mars al tacerii pe Bulevardul Carol I, spre Copou, pana in fata Institutului Francez, unde au tinut un moment de reculegere in memoria victimelor atentatelor care au avut loc in Franta.

La finalul momentului de reculegere, in fata sediului Institutului Francez a fost instalat un panou alb pe care era scris ”Hommage aux victimes” – Omagiu victimelor si pe care participantii la mars sau trecatorii au scris mesaje precum ”Je suis Charlie”, ”Noi suntem Charlie, noi suntem liberi!”, ”Rasul inseamna sa fii liber!”, ”Pentru tara si libertate”.

Citeste si: LIVE VIDEO. MARS ISTORIC LA PARIS: UN MILION SI JUMATATE DE OAMENI ADUC UN OMAGIU VICTIMELOR ATENTATELOR DIN FRANTA

Franta a trait 53 de ore de cosmar, de la atentatul comis miercuri la redactia Charlie Hebdo, pana la luarea de ostatici sangeroasa de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.

In total, 17 persoane au murit in aceasta serie de atacuri comise de trei jihadisti francezi, care au afirmat ca s-au coordonat si care au fost ucisi de fortele de ordine vineri seara.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morti si 11 raniti, fiind revendicat de reteaua terorista sunnita Stat Islamic in Irak si Siria. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Publicatia Charlie Hebdo primise o serie de amenintari dupa ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Grupul terorist Stat Islamic a revendicat atentatul.

Citeste si: FILMUL ATACURILOR DIN FRANTA, INCEPAND CU CHARLIE HEBDO. VIDEO

Fratii Chérif si Said Kouachi – considerati autorii atacului comis miercuri la sediul revistei Charlie Hebdo – au murit vineri seara in confruntarile cu fortele de ordine franceze la sediul unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële.

Amedy Coulibaly, un islamist in varsta de 32 de ani, a fost omorat in interventia fortelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului), unde a luat ostatici vineri. in cursul zilei de joi, Amedy Coulibaly a omorat o politista in zona Montrouge din Paris. Conform autoritatilor, el incerca sa atace sediul unui post de televiziune situat in sudul Parisului. Suspectul avea antecedente penale, el fiind arestat o luna in anul 2010, dupa ce fusese prins avand o arma automata de tip Kalasnikov.