MARS al tinerilor liberali pentru cresterea ponderii STUDENTILOR in ALEGEREA RECTORULUI

Aproximativ 50 de tineri liberali au participat luni, 27 aprilie, la un marsul pentru cresterea la 25 la suta a ponderii studentilor in ALEGEREA RECTORULUI, care a fost organizat de catre Cluburile Studentesti Liberale din Municipiul Bucuresti (CSLMB), anunta un comunicat remis marti presei.

Potrivit sursei citate, MARSUL a avut ca scop atragerea atentiei asupra solicitarilor STUDENTILOR din intreaga tara referitoare la acordarea dreptului de a participa la alegerea rectorului universitatii in proportie de 25 la suta.

“Studentii liberali s-au strans in Piata Universitatii, iar de acolo au pornit catre sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, unde au demonstrat pentru alegeri libere si neingradite pentru rectorii universitatilor din Romania, asa cum o fac studentii din alte tari europene. De asemenea, Cluburile Studentesti Liberale au depus si o sesizare pentru rezolvarea acestei nereguli, solicitand revizuirea urgenta a Legii Educatiei Nationale (Legea nr.1/2011) pentru a rezolva problema alegerii rectorilor. Dupa adoptarea acestei legi, alegerea rectorului se desfasoara prin votul tuturor cadrelor didactice din universitate si doar a reprezentantilor studentilor din Senat si Consiliile Facultatilor, astfel studentii nemaiputand participa la alegerea rectorului cu un procentaj de 25% din voturi, procentajul scazand chiar si sub 5%”, se spune in comunicat.

Citeste si: PRIMA INTALNIRE dintre STUDENTI si noul ministru al Educatiei, SORIN CIMPEANU

“Anul universitar 2015-2016 este anul in care se vor avea loc alegeri pentru cei care vor conduce universitatile in urmatorii patru ani, iar studentii nu conteaza in acest scrutin. Desi in toate universitatile studentii reprezinta aproape 90% din membrii comunitatii academice, iar cadrele didactice doar 10%, cand vine vorba de vot este exact invers. Daca pana in 2011 studentii participau in procent de 25% la alegerile pentru rectori, iar odata cu noua lege a Educatiei s-a schimbat procedura de alegere a acestora, studentii reprezentand doar 10% din electorat, in majoritatea cazurilor. Este momentul sa cerem ministrului, Ministerului si tuturor factorilor de decizie drepturile pe care le meritam”, a declarat Andriannos Giannou, copresedinte al CSLMB.

Citeste si: ANOSR: MODIFICAREA LEGII EDUCATIEI prin OUG reprezinta un ABUZ DE PUTERE extrem de NOCIV

“Acest mars a fost primul pas in ceea ce priveste scolicitarile pe care le avem referitor la alegerea rectorilor. Este inadmisibil ca procentul pe care il au studentii sa variaze intre patru, trei si 20 la suta, in functie de universitate. Din 2011 incoace toti ministrii care s-au perindat pe la Ministerul Educatiei au promis ca vor da 25% in alegerea rectorului pentru studenti. Pana acum s-au adoptat patru ordonante care au modificat legea Educatiei si nici una dintre ele nu prevede procentul cerut de noi”, a declarat Valentin Barbuica, copresedinte al CSLMB.

Sursa foto: facebook.com