MARS pentru accesibilitate in Capitala

Peste 200 de persoane au participat sambata la MARSUL “Oras accesibil pentru oameni”, actiune dedicata drepturilor pietonilor in Capitala si, totodata, drepturilor persoane cu dizabilitati de a se deplasa independent pe strazi.

La MARSUL organizat de ActiveWatch, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR) si Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR), au participat persoane in scaune rulante, nevazatori, parinti cu copii in carucioare si simpli pietoni, toti acestia cerand autoritatilor sa accesibilizeze orasul pentru toti locuitorii.

Citeste si: PROIECT PILOT PENTRU SPRIJINIREA PERSOANELOR VULNERABILE

“Este un semnal transmis autoritatilor din Bucuresti si catre Ministerul Muncii, avem nevoie de infrastructura astfel incat aceste persoane sa se poata deplasa independent pe strazi, sa nu mai fie dependenti de un insotitor, concret problemele cele mai mari in Bucuresti sunt bordurile foarte inalte, trotuarele care sunt destul de neingrijite, orice groapa mica pentru un scaun rulant este un obstacol insurmontabil, semafoarele nu sunt accesibilizate acustic, persoanele nevazatoare nu se pot deplasa singure deci, si nici acele semnalizatoare pentru persoanele nevazatoare au inceput deja sa se dezlipeasca. Masinile parcate pe trotuar reprezinta o alta problema foarte mare pentru persoanele cu dizabilitati”, a spus Irina Zamfirescu, coordonator proiecte in cadrul ActiveWatch, potrivit Agerpres. 

Ea a precizat ca “accesibilizarea orasului nu tine doar de iesitul din casa” amintind ca exista persoane care nu pot fi integrate pe piata muncii deoarece nu pot ajunge la serviciu, sau copii care nu pot ajunge la scoala acest fapt generand consecinte in lant pana la varsta la care ar trebui sa se angajeze.

Seful reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a spus ca toti cetatenii indiferent de varsta, de stare de sanatate sau de starea materiala trebuie sa aiba acces la toate cladirile de interes public.

Citeste si: MARS DEDICAT DREPTURILOR PIETONILOR, IN CAPITALA

MARSUL “Oras accesibil pentru oameni” desfasurat pe traseul Piata Universitatii — Bulevardul Nicolae Balcescu — Strada C.A. Rosetti — Bulevardul Magheru — Piata Romana — Bulevardul Lascar Catargiu — Piata Victoriei, s-a incheiat in jurul orei 13,30 fara a se inregistra niciun incident.

Sursa foto: puterea.ro