MARSUL BICICLISTILOR: KLAUS IOHANNIS a fost INVITAT la protest. Bucurestenii, indemnati sa RENUNTE la MASINI

Presedintele KLAUS IOHANNIS a fost INVITAT sa participe la MARSUL BICICLISTILOR “Oras pentru Oameni!”, care va fi organizat sambata in Capitala, se arata intr-un comunicat remis joi presei de organizatorii protestului.

Conform sursei citate, invitatia i-a fost transmisa lui KLAUS IOHANNIS in urma cu aproximativ doua luni, avand in vedere mandatul de mediator pe care il are in calitate de presedinte. “Ne dorim ca problema infrastructurii sustenabile sa fie unul dintre subiectele mediate de presedinte, in conditiile in care decizia politica cu privire la alocarea de fonduri pentru acest domeniu intarzie. Astfel ca retransmitem invitatia adresata domnului Klaus Iohannis”, se spune in comunicat.

MARSUL BICICLISTILOR este organizat de Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti (CBB) si Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR), in parteneriat cu Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.

Organizatorii MARSULUI BICILISTILOR se delimiteaza de orice mesaj sau actiune politica ce poate fi asociata acestui protest. “Actiunea nu are nicio conotatie politica, fiind in fapt o actiune care vizeaza politicile de dezvoltare urbana in Bucuresti. Consideram ca mediul politic este de fapt destinatarul final al acestui mars, astfel ca invitam orice membru de partid care doreste sa se alature marsul sa o faca mai degraba institutional, prin decizii administrative care sa conduca la o dezvoltare sustenabila a orasului.

Citeste si: PISTA DE BICICLETE de pe CALEA VICTORIEI, deschisa CIRCULATIEI

Solicitam mediului politic sa ne inteleaga demersul ca fiind unul al cetatenilor. Desi membrii de partid sunt si ei cetateni, acestia sunt o categorie aparte care, odata prezenti in aceasta actiune, va contamina politic un demers onest si civic. Ne asteptam la responsabilitate si respect fata de cetatenii Bucurestiului”, se arata in text.

Totodata, organizatorii protestului fac un apel la bucuresteni ca in ziua manifestarii sa RENUNTE la MASINI. “Asociatia OPTAR a solicitat Primariei Capitalei sa informeze cetatenii despre traseul marsului si motivele de protest. Pentru a asigura libera circulatie a oamenilor, organizatorii au propus un set de masuri pentru ca transportul public si cel pietonal sa nu fie afectat.  Bucurestenii care constientizeaza gravitatea poluarii din Bucuresti sunt rugati sa renunte sambata la transportul motorizat individual si sa aleaga transportul public, bicicleta sau mersul pe jos”, se spune in comunicat. Pentru bucurestenii care au neaparata nevoie sa utilizeze transportul motorizat individual, organizatorii le recomanda sa evite traseul MARSULUI BICICLISTILOR intre orele 15.30 si 18.30.

Potrivit sursei citate, traficul rutier este principalul generator de poluare in Bucuresti. Conform organizatorilor protestului, un document oficial al Primariei Capitalei demonstreaza faptul ca pe 21 septembrie 2013, ziua in care a avut loc al treilea MARS AL BICICLISTILOR “Oras pentru Oameni!”, concentratia medie a dioxidului de azot in zona Piata Victoriei a inceput sa creasca odata cu redeschiderea traficului motorizat, dupa trecerea coloanei de biciclisti. “Este o dovada a faptului, ca in ultimii trei ani, marsurile biciclistilor au asigurat scaderea poluarii doua zile pe an”, spun organizatorii protestului in comunicat.

Citeste si: BICICLISTII BUCURESTENI ies din nou in STRADA

Adunarea participantilor la MARSUL BICICLISTILOR va incepe de la ora 14.30, in Parcul Herastrau, la intrarea dinspre Piata Charles de Gaulle. MARSUL BICICLISTILOR va incepe la ora 15.30, iar traseul va fi urmatorul: bd. Maresal Constantin Prezan – sos. Pavel Dimitrievici Kiseleff – Piata Victoriei – sos. Nicolae Titulescu – Pasajul Basarab – sos. Grozavesti – intoarcere la Intrarea Grozavesti – sos. Grozavesti – Pasajul Basarab (regrupare 20 de minute) – sos. Nicolae Titulescu – Piata Victoriei – Calea Victoriei – Piata Revolutiei (regrupare 20 de minute) – Calea Victoriei – bd. Regina Elisabeta – bd. Schitu Magureanu – Podul Izvor – Splaiul Independentei pana la str. Halelor – str. Bibescu Voda – Podul Serban Voda – bd. Dimitrie Cantemir – Parcul Tineretului (ora 18.30).

Organizarea MARSULUI BICICLISTILOR este determinate de neaplicarea masurilor de siguranta rutiera, incurajarea transportului motorizat in timp ce orasul este cea mai poluata capitala europeana, lipsa unei viziuni a administratiei orasului pentru cresterea calitatii vietii, mentinerea in functii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de receptia ilegala a pistelor pentru biciclete, neaplicarea masurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate, conform sursei citate.

OPTAR este o asociatie care sustine dezvoltarea mobilitatii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetateni, indiferent cum aleg sa se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul. Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti (CBB) militeaza pentru dezvoltarea unor politici si a unei infrastructuri care sa incurajeze mobilitatea urbana prin aplicarea normelor europene in domeniu in scopul imbunatatirii calitatii vietii.

Sursa foto: gandul.info