Martin Schulz, siderat de situatia din Ucraina: Violentele sunt inacceptabile

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, este cu ochii pe Ucraina. Ultimele evenimente l-au scandalizat pe Schulz, care nu intelege de ce autoritatile ucrainene folosesc forta impotriva unor manifestanti pasnici.

“Autoritatile nu numai ca ignora aspiratiile multor cetateni ucraineni, dar ii reprima cu bastoane si gaze lacrimogene atunci cand aceste sperante sunt exprimate in strada cu disperare”, a declarat Martin Schulz, aflat intr-o vizita la Haga.

Oficialul PE considera ca “folosirea excesiva a fortei impotriva unor demonstranti pasnici este inacceptabila”.

“Informatiile privind existenta unor provocari, menite sa justifice asalturile politiei, sunt deranjante in mod special. Autoritatile ucrainene ar trebui sa-i asculte pe propriii cetateni, nu sa-i bata”, a adaugat presedintele PE.

Schulz cere guvernului ucrainean sa-si respecte “angajamentele internationale de a respecta libertatea de expresie si de adunare”.

Protestele impotriva guvernantilor de la Kiev sunt din ce in ce mai intense, manifestantii ridicand baricade pe strazile capitalei Ucrainei dupa mai multe confruntari violente cu politia.

Baricadele au fost confectionate din tot ce manifestantii au gasit pe strazi: brazi de Craciun, banci, bucati de gard metalic si bariere de trafic. Pe parcursul ciocnirilor din ultimele zile nu mai putin de 40 de jurnalisti au fost raniti, numarul manifestantilor si al politistilor care au avut nevoie de interventie medicala fiind necunoscut.

Fortele de ordine nu au stat degeaba, actionand cu bastoane si gaze lacrimogene, asupra tuturor manifestantilor, fie ei pasnici sau turbulenti.

Sursa foto: turner.com