Marturia unei romance dupa iadul din Boston: Am venit sa-mi sustin o prietena, ea a ramas fara mana

Romanii care au fost martorii cosmarului de la Boston, la linia de sosire a maratonului, isi aduc aminte cu groaza de acele momente. Cristina venise sa-si sustina o prietena care a alergat in cursa. Ea a povestit in exclusivitate pentru www.stirileprotv.ro momentele de groaza prin care a trecut dupa atentatele din Boston. Prietena ei a supravietuit, dar medicii au fost nevoiti sa-i amputeze o mana.

Cristina Zupca: “M-a sunat, era foarte fericita si obosita, si mi-a zis ..vino sa ma vezi, tocmai ce am terminat maratonul acum o ora. Numele ei este Jamie, o stiu de un an si are 28 de ani. Am decis sa ma duc sa ma intalnesc cu prietenele ei si cu sora ei. Trebuia sa ne intalnim la coltul (…) In timp ce mergeam, am vorbit cu mama mea la telefon, i-am spus ce fac … si am auzit prima bubuitura, care a fost mare. Primul instinct a fost ca este ceva..un atac terorist. Tremuram intr-una, abia puteam sa stau in picioare. Am incercat sa ma duc spre eveniment ca sa pot sa ajut.”

Un alt roman care se afla atunci in Boston, Rares, isi aduce aminte ca a vazut intins pe asfalt un copil al carui picior se afla .. la doi metri distanta de el.

Rares: “M-am dus spre terasa sa vad ce s-a intamplat, s-a intamplat al doilea bum si toata lumea a fost impinsa … geamurile s-au spart. Erau maini .. picioare. Toata lumea a inceput sa tipe, alerga pe strazi. Un copil, cred ca avea 10 ani, era pe jos, ii tasnea sange din cap. Niste persoane incercau sa-i puna presiune, sa-i opreasca sangerarea. Fratele lui, cred ca erau frati, ca erau unul langa altul, avea piciorul, partea de jos a piciorului, la doi metri fata de el si unul din colegii mei i-a luat piciorul si l-a pus in gheata sa-l salveze.”
Romanul vorbeste despre Richard Martin, un baietel de 8 ani, care a fost ucis la putin timp dupa ce isi imbratisa tatal la linia de soire a maratonului. Surioara lui de 6 ani si-a pierdut un picior, iar medicii ar putea fi nevoiti sa-l amputeze pe al doilea – scrie presa americana.
John King, corespondent CNN: “Valuri de tristete au cuprins comunitatea. Oamenii sunt socati. Colegii sai sunt in stare de soc, au fost adusi psihologi.”

O studenta de origine chineza si tanara de 29 de ani Krystle Campbell, managerul unui restaurant – sunt celelalte doua victime ale atacului terorist.

Patty Campbell, mama lui Krystle: “Sufletul nostru este sfasiat de moartea fiicei noastre, Krystle Marie… Era un om minunat… Toata lumea o cunostea si o iubea…”

Fotografiile primite de o televiziune din Boston surprind un pachet suspect, care ar putea fi chiar una dintre bombe; dar si un personaj dubios, care, dupa explozie, pare sa fuga exact in directia opusa fata de ceilati oameni cuprinsi de panica. La locul atentatului, anchetatorii au gasit fragmente de nailon negru, care ar putea sa provina de la un rucsac, dar si numeroase alice, cuie si schije, menite sa sporeasca numarul victimelor.

Dr. George Velmahos, Spitalul general Massachusetts: “Sunt numeroase. Avem oameni care au avut in corp 10, 20, 30, 40 sau chiar mai multe asemenea mici obiecte”.
Potrivit unor surse FBI, cel putin una dintre bombele artizanale, ascunsa intr-un rucsac, a fost pusa … intr-o oala de gatit sub presiune, care a sporit efectul distrugator al dispozitivului explozibil. Cand presiunea a depasit limita critica, vasul metalic a fost pulverizat si transformat in schije.

“Reteta” e populara in randul teroristilor si prezentata pe un site al Al Qaida. Dupa atentatul esuat din Times Square, in 2010, o oala sub presiune a fost gasita printre componentele bombei artizanale din portbagalul masinii teroristului Faisal Shahzad.