Mărturii despre desfrâurile cu prostituate din România anilor ’40. Ce soartă au avut cele mai faimoase dame de companie

Legende urbane si marturii pastrate in arhive ofera amanunte despre amploarea fenomenului prostitutiei din anii Romania anilor 1930 si 1940 si despre faima si destinul tragic al multor tinere care isi vindeau trupurile.

Pana la sfarsitul anilor 1930, prostitutia femeilor a fost permisa de autoritati si mai apoi acceptata tacit ca mijloc de supravietuire al femeilor care nu isi puteau asigura altfel existenta. Din anii interbelici dateaza unele dintre cele mai faimoase legende urbane despre prostituate, dar si numeroase note din arhive care ofera relatari neobisnuite despre viata acestora.

1. Povestea Mitei Biciclista

O prostituata de lux din anii 1930 si-a transformat porecla primita pe aleile Bucurestiului interbelic in rebume. Maria Mihaescu a devenit „Mita Biciclista”, numita astfel de ziaristul George Ranetti, care observa ca era singura femeie care se deplasa pe bicicleta prin capitala. „Cand aparea pe Calea Victoriei, aristocratii de la Capsa, burghezii de la Otetelesanu si boemii de la Kubler abandonau politica si svartul ca sa admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau maneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata in voal alb, din care rasareau incrucisate doua ace mari a la Madame Butterfly”, se arata in cartea „Vremuri vechi bucurestene” scrisa de Alexandru Predescu.

2. Legenda Zarazei

Si numele Zaraza al unei frumoase dame de companie, a dat nastere unor legende urbane, popularizate prin romantele muzicianului Cristian Vasile si in povestirile unor scriitori. Zaraza ar fi fost o prostituata de lux care coplesea prin frumusetea ei si care, insa, a avut un destin tragic. In anii 1940 ar fi fost ucisa de un admirator gelos, trupul ei ar fi fost ars in crematoriu, iar lautarul care s-ar fi indragostit de ea i-ar fi inghitit cenusa.

3. Crucea de Piatra

Nu doar prostituate ca Zaraza si Mita Biciclista au intrat in istorie o data cu legendele care le-au infatisat dar si locurile „placerilor interzise” din anii interbelici. Fiecare oras a avut bordelurile sale, majoritatea scoase in afara legii la mijlocul anilor 1930, dar unele dintre ele au ramas faimoase peste ani. Cel mai cunocut astfel de loc a fost Crucea de Piatra, de pe Calea Dudesti din Capitala, locul unde se aflau peste 20 de case de toleranta.

4. Codoslacul din Petrosani

Relatari despre viata prostituatelor din anii interbelici s-au pastrat in articolele din presa vremii. Curierul Vaii Jiului, din august 1922, descria viata femeilor care isi ofereau serviciile sexuale in „Codoslacul din Petrosani”. „Fete, femei, pe care le salutai cu respect pe strada, isi trudeau corpul in aceste localuri pacatoase, se aruncau pe sine pentru o mica suma de bani. M-mei Kiss, o corhoana batrana, ii apasa sufletul multe pacate, in special multele lacrami varsate la politie intr-o dupa-amiaza. Avea o cancelarie bine condusa si magazin bogat. Era de ajuns sa platesti taxa de la 50 la 100 lei, sa spui pe cand iti trebuie o fata sau o dama, si apoi iti alegeai dintr-un tablou material corespunzator”, informa Curierul Vaii Jiului.

5. Orasul desfraurilor

O informare a Comisariatului de Politie Lupeni, din 1941, arata despre cat de extins era fenomenul prostitutiei clandestine la cea mai mare fabrica din Valea Jiului. „Fabrica de matase Vascoza S.A.R. adaposteste 1.000 de muncitoare, fete tinere si sotii ale muncitorilor. Acestea, iesind de la lucru la orele 10 seara, multe dintre ele fiind din alte localitati, sunt asteptate de cete intregi de tineri, dand un aspect depravant acestor scene. Intarziind cu voia trenurile, aceste fete, fiind ademenite de tineretul dornic de aventura, nu mai pleaca acasa, ci raman in localitate, gasindu-si la prima colega de lucru un adapost, pentru ea si cavalerul ei. Aceasta ar fi numai partea cea mai nevinovata si cea mai obisnuita a laturii acestea, dar, dureros, insusi nevestele muncitorilor, ale caror barbati stau cate opt ore in lucru, fara primejdie ca vreunul sa se intoarca mai curand acasa, aceste femei se dedau la adevarate orgii, mai ales acelea care au in casa cate un chirias, care aproape intotdeauna nu este in munca in acelasi timp cu sotul”, arata Politia Lupeni, in documentul din 1941.

6. Bolile prostituatelor: sancar si blenoragie

Documente din Arhivele Nationale – Hunedoara arata ca in Hunedoara interbelica zeci de tinere depravate s-au aflat in evidenta Comisariatului de Politie. Cele mai multe au relatat ca au inceput practicarea prostitutiei de la varsta de 16 ani, din lipsa mijlocacelor de existenta si a mizeriei in care traiau, unele, in schimb, afirmau ca practicau prostitutia din placere sau din pasiune. Hanurile si bodegile din Hunedoara ofereau gazduire tinerelor. Luate in evidenta Politiei si supuse unor consultatii medicale, unele dintre ele au diagnosticate cu boli venerice: blenorangie si sancar. Unele dintre prostituatele hunedorene recunosteau ca aveau amanti ori afirmau ca traiesc din prostitutie si din bacsisurile primite de la clientii multumiti.

7. Mameluta si Ghita Pisu – stapani de prostituate

Celebra in anii 1930 si 1940 a fost si Mameluta, o matroana din Orastie, care si-a transformat casa intr-un bordel ilegal. „Inculpata Maria Surd (Mameluta) nu s-a multumit numai sa tolereze practicarea prostitutiei de catre cele trei fete in camerele inchiriate, ci contribuia efectiv la aceasta, aducand clienti recrutati dintre indivizi de toate categoriile si in timpul din urma dintre soldatii rusi, primind in schimb de la fete o parte din castigurile realizate, precum si alimente si natura”, informa Parchetul Deva, intr-un rechizitoriu din 10 octombrie 1944. La fel de celebru devenise si Ghita Pisu, (Gheorghe Lazar), un proxenet din Deva arestat de mai multe ori la inceputul anilor 1940. „In urma descinderii facute de organele noastre, la locuinta numitului Lazar Gheorghe din Deva, Strada Imparatul Traian, au fost gasite, ridicate si trimise la urma sase femei prostituate, care erau pensionare la acesta casa, castigandu-si existenta numai din prostitutie”, se arata intr-o nota a sefului Politiei Deva, transmisa Prefecturii Hunedoara, in 20 februarie 1941.

8. Cum priveau autoritatile fenomenul prostitutiei

Prostitutia devenise la inceputul anilor 1940 un fenomen considerat primejdios de catre autoritati, care au intetit controalele in localurile care gazduiau tinere. „Din punct de vedere moral, prostitutia trebuie stavilita, caci este o rusine pentru societatea noastra, ca femeile sa fuga de munca onesta si sa recurdga la castigarea mai usoara a existentei prin exercitarea prostitutiei. Din punct de vedere higienic, parostituatele sunt instrumentele de transmitere a bolilor venerice, care distrug puterea de rezistenta fizica si chiar psihica a indivizilor. Din punct de vedere al ordinei si sigurantei statului, din mediul prostituatelor se recruteaza declasatii societatii, infractori comuni calificati, spioni, spioane etc.”, atrageau atentia reprezentantii Politiei Deva, intr-o nota informativa din 1941.

9. Cazul „prostituatei – spion”

In vara anului 1942, o tanara care isi oferea serviciile militarilor romani, clienti ai unui restaurant din Orastie, incepea sa atraga atentia Sigurantei Statului Roman, fiind suspectata de spionaj. Sofia Stefan (Lili) avea 23 de ani, in vremea in care devenise dama de companie preferata a ofiterilor cantonati in zona militara Orastie. Ii atragea pe militarii romani prin frumusetea ei (era blonda, cu ochi albastri, sprancene castanii, talie mijlocie si corpolenta, potrivit descrierii din dosar).  Urmarirea tinerei a continuat pana in primavara anului 1944, cand anchetatorii au ajuns  la concluzia ca tanara nu mai prezenta vreun pericol. „Numita este de profesiune chelnerita la restaurantul Bulevard din Strada Regina Maria. De obicei pleaca dimineata la restaurant si se inapoiaza seara. Intretine relatii mai intime cu ofiterii care frecventeaza localul. Este o femeie de moravuri usoare si s-a verificat ca nu urmareste decat chestiuni materiale”, se arata intr-i nota de filaj din 1 aprilie 1944.

10. Prostituata ucisa de ostasii rusi

O ancheta pastrata in arhive ofera detalii despre soarta uneia dintre ultimele prostituate amintite in notele autoritatilor, din anii 1940. In noiembrie 1945, femeia a fost gasita in locuinta ei, strangulata. „Din cercetarile efectuate am putut constata ca numita avea legaturi stranse cu mai multi ostasi sovietici, in societatea carora petrecea nopti intregi in insasi locuinta sa. Astfel si in seara crimei au fost vazuti de catre ceilalti locatari doi ostasi sovietici ce se aflau in locuinta victimei. Din felul cum a fost gasit asezat cadavrul, precum si din urmele vizibile de pe gatul victimei s-a putut constata ca victima a murit prin strangulare. Cu ocazia autopsiei s-a stabilit ca victima a murit imediat dupa masa de seara, deoarece in stomacul ei au fost gasite urme de alimente nedigerate”, se arata in dosarul pastrat la Arhivele Judetului Hunedoara. Mobilul crimei a fost jaful, iar autorii nu au putut fi identificati.

Sursa text: adevarul.ro