Masinile din UE vor fi echipate cu sistemul de avertizare eCall pana in 2015. FOTO si VIDEO

Toate masinile noi care vor circula in UE vor fi echipate cu sistemul eCall pana in octombrie 2015, potrivit unei propuneri legislative adoptata, miercuri, de deputatii europeni. In caz de accident, modulul apeleaza automat numarul unic 112 si indica locul producerii accidentului.

“Instalarea unui sistem public de apeluri de urgenta in UE reprezinta o realizare foarte importanta pentru siguranta utilizatorilor transportului rutier european. In jur de 2.500 de vieti ar putea fi salvate in Europa in fiecare an, iar in zeci de mii de cazuri gravitatea ranilor ar putea fi redusa. Apelurile electronice vor fi gratuite, astfel incat sa poata beneficia de ele orice sofer din Europa, indiferent de masina pe care o conduce”, a declarat raportorul Olga Sehnalova, potrivit unui comunicat al Parlamentul European.

Citeste si: GENEVA 2014: Mini prezinta noul Clubman, cel mai mare model al companiei britanice. GALERIE FOTO

Astfel, producatorii vor trebui sa instaleze echipamentele eCall pe noile modele de masini si camionete pana in luna octombrie 2015. Totusi, pentru ca industria sa aiba timp pentru a dezvolta si a testa sistemul, deputatii europeni au lasat deschisa posibilitatea amanarii acestui termen.

Cum functioneaza eCall

Sistemul eCall se declanseaza in cazul unui accident grav si alerteaza automat serviciile de urgenta prin 112. eCall indica locul exact al accidentului, ora, pozitia si directia de deplasare a autovehiculului. Se estimeaza ca un asemenea echipament va costa in jur de 100 de euro bucata. 

In 2012, 28.000 de oameni au murit in accidente de masina in UE, iar 1.5 milioane au fost raniti.

 Sursa foto: ec.europa.eu, europa.eu