Masuri de imbunatatire a ratei de absorbtie, adoptate de Guvern

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o serie de acte normative prin care se instituie masuri necesare pentru imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune aferente exercitiului financiar 2007-2013.

Potrivit unui comunicat al Executivului, una dintre hotararile adoptate de Guvern stabileste cadrul legal privind activitatile si termenele care trebuie respectate de catre toate structurile implicate in inchiderea programelor operationale finantate in perioada 2007-2013 din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune si Fondul European pentru Pescuit.

Activitatile si termenele legate de inchiderea programelor vor fi aduse la indeplinire, potrivit competentelor, de autoritatile de management ale programelor operationale, Autoritatea de Certificare si Plata din Ministerul Finantelor Publice si Autoritatea de Audit.

CITESTE SI: GUVERNUL a aprobat doua programe de PREVENIRE a consumului de DROGURI

“Incheierea programelor se va face prin transmiterea la Comisie a Aplicatiei de plata, a soldului final si a declaratiei finale de cheltuieli. In mod exceptional, declaratia finala de cheltuieli va putea contine cheltuielile solicitate de beneficiari si neincluse in declaratia de cheltuieli a autoritatii de management pentru ultima aplicatie de plata intermediara, inclusiv cheltuieli aferente proiectelor generatoare de venituri care, potrivit prevederilor legale in vigoare, nu au putut fi declarate de autoritatea de management”, se arata in comunicatul amintit.

Actul normativ prevede constituirea de catre Ministerul Fondurilor Europene a unui grup de lucru interinstitutional pentru monitorizarea procesului de inchidere a programelor.

De asemenea, in aceeasi sedinta de guvern a fost adoptata o ordonanta prin care se armonizeaza cadrul legal de decontare a unor cheltuieli in baza unor contracte de finantare din POS Mediu 2007-2013.

“Prin decontarea acestor sume de catre Comisia Europeana se urmareste reintregirea bugetului de stat sau a bugetelor de unde au fost efectuate initial aceste cheltuieli, realizandu-se o crestere a gradului de absorbtie a fondurilor nerambursabile si o diminuare a deficitului bugetar determinat de finantarea initiala a acestor proiecte”, precizeaza biroul de presa al Executivului.

CITESTE SI: GUVERNUL va construi doua PENITENCIARE in comuna Berceni si in municipiul Caracal

Pe de alta parte, adauga aceeasi sursa, este reglementata posibilitatea ca echipele de proiect sa fie dimensionate la nivelul maxim prevazut in contractul, acordul sau ordinul de finantare semnat de catre institutia beneficiara cu autoritatea finantatoare. Este prevazuta, totodata, realizarea unei baze de date cu preturi de referinta pentru bunuri, masini, utilaje, echipamente specializate si servicii.

“De asemenea, in vederea indeplinirii atributiilor ce ii revin, Ministerul Fondurilor Europene va concepe un instrument informatic, ROM-AFIS, de detectare si preventie a neregulilor si/ sau a fraudelor, pentru a proteja interesele financiare ale statului si ale Uniunii Europene. Acest instrument va fi utilizat in scopul implementarii corecte si eficiente a actiunilor finantate de la buget, in conformitate cu normele legale aplicabile si pentru monitorizarea organismelor responsabile de gestionarea fondurilor”, arata comunicatul Guvernului.

 Sursa foto economica