Matteo Messina Denaro, șef al Cosa Nostra, arestat după o căutare de 30 de ani

Unde a stat ascuns și cum a fost reținut

Matteo Messina Denaro, cel mai căutat șef al mafiei siciliene, a fost arestat luni, după ce a reușit să rămână ascuns timp de 30 de ani. În ciuda faptului că, în tot acest timp, sute de polițiști l-au căutat toate operațiunile au fost destinate eșecului.

Matteo Messina Denaro, în vârstă de 60 de ani, a fost reținut în clinica ”La Maddalena” din Palermo, unde se trata de cancer la colon. Messina Denaro, care s-a lăudat că „a umplut un cimitir de unul singur”, era ascuns nu departe de locuința sa, iar acest lucru ridică întrebări, fiind inclusiv speculații că el a vrut să fie capturat, pentru a-și petrece sfârșitul vieții în spital.

Matteo Messina Denaro a trăit în ultimele trei decenii în Campobello di Mazara, un mic oraş cu 10.000 de locuitori, nu departe de fieful său din comuna Castelvetrano din provincia Trapani, unde s-a născut şi a locuit în primii ani de viaţă, scrie AFP.

Matteo Messina Denaro a fost transportat luni seara la bordul unui elicopter militar în Abruzzo, regiunea situată la est de Roma şi care are ieşire la Marea Adriatică, unde, potrivit mass-media, el urmează să fie încarcerat într-o închisoare de maximă siguranţă, mai notează sursa citată.

Matteo Messina Denaro este ultimul naș al clanului Corleone și al Cosa Nostra, și a fost condamnat în contumacie în anul 2000 la închisoare pe viaţă pentru numeroase crime, iar în anul 2020 pentru atentatul împotriva procurorilor anti-mafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, asasinați la ordinul Cosa Nostra în 1992.

Matteo Denaro era foarte apropiat de fostul ”cappo dei tutti cappi” din Cosa Nostra, Salvatore „Totò” Riina, și s-a aflat în spatele unei campanii de violență care a făcut sute de morți, inclusiv judecători, preoți și politicieni. Era băiatul de aur al lui Riina, apropiat de frații Graviano din Brancaccio, o suburbie a orașului Palermo.