McDonald’s, acuzata de evaziune fiscala!

Americanii de la McDonald’s sunt suspectati ca au pagubit statul francez cu mai mult de doua miliarde de euro. Mai exact, reprezentantii celebrului lant de restaurante fast-food  si-ar fi ascuns incasarile din Franta in balanta contabila a lanturilor pe care le au din Elvetia si Luxemburg.

Ar fi practic vorba de un artificiu prin care McDonald’s ar fi platit taxe mai mici decat ar fi trebuit in Franta, iar Guvernul de la Paris incearca sa recupereze acesti bani.

Oficiali guvernamentali anonimi de la Paris au dovezi ca franciza americana McDonald’s a tesut o ampla schema de evaziune fiscala in Franta si in tarile vecine, conform revistei L’Express.

 McDonald’s are un lant de 300 de restaurante in Franta, iar autoritatile franceze banuiesc ca din 2009 pana anul trecut o parte din incasarile lor au fost inregistrate de fapt in bilanturile contabile ale restaurantelor McDonald’s din Luxemburg si Elvetia, unde taxele sunt mult mai mici.

Americanii ar fi prejudiciat astfel fiscul francez cu 2.2 miliarde de euro din impozite pe profit si TVA neplatite.

Intr-un comunicat de presa compania a negat acuzele si a declarat: „Din 2009 pana in prezent, restaurantele McDonald’s au achitat taxe de un miliard de euro in Franta”.

Cei de la McDonald’s recunosc insa ca birourile lor din Paris au fost vizitate de autoritati in luna octombrie a anului trecut.

Compania spune ca garda financiara franceza i-a cerut informatii, dar ca nu a existat nicio acuza oficiala.

L’Express scrie ca a fost mai mult decat o simpla solicitare de informatii si ca autoritatile franceze au confiscat mai multe documente din gestiunea McDonald’s.