MEDIAPRO, prima REACTIE dupa retinerea celor 11 persoane

Reprezentantii MEDIAPRO afirma intr-un comunicat de presa ca vor coopera cu autoritatile si isi ofera sprijinul in cadrul anchetei declansate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, care vizeaza mai multe persoane acuzate de evaziune fiscala.

“In contextul perchezitiilor recente, le oferim autoritatilor intregul nostru sprijin si cooperarea noastra pe durata acestui demers. Asa cum am demonstrat si in aprilie, suntem preocupati sa respectam legislatia in vigoare si sa promovam cele mai bune practici, astfel ca suntem transparenti si deschisi in fata procedurilor autoritatilor”, se arata in comunicat.

Citeste si: PERCHEZITII MEDIAPRO: 11 persoane au fost retinute pentru 24 de ore

Marti, procurorii si politistii au efectuat perchezitii la sediul MediaPro din Buftea si alte 66 de societati comerciale, 11 persoane fiind retinute si urmand a fi duse in instanta cu propunere de arestare preventiva.

Anchetatorii sustin ca, in perioada 2009-2014, persoanele retinute au conceput si implementat mai multe circuite financiare in scopul fraudarii bugetului de stat, precum si al spalarii si reciclarii sumelor de bani provenind din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, practicand in acest sens doua moduri de operare.

Astfel, inculpatii, in calitate de reprezentanti ai unor societati comerciale avand ca obiect de activitate prestarea unor servicii in domeniul productiilor media si de publicitate, au inregistrat in evidentele contabile ale societatilor si au declarat organelor fiscale facturi de achizitii fictive, provenind de la 17 societati comerciale cu comportament de tip “fantoma”, ce figurau cu obiect de activitate similar.

Ulterior, sumele reprezentand contravaloarea acestor achizitii erau transferate in conturile bancare ale societatilor “fantoma”, de unde erau retrase in numerar de reprezentantii acestora, cu diferite justificari si predate in numerar celor care dispusesera transferul acestora.

Citeste si: PERCHEZITII la firme din trustul MediaPro pentru evaziune fiscala si spalare de bani. PREJUDICIUL, estimat la 1.5 milioane de euro

Un alt mod de operare consta in faptul ca inculpatii, in calitate de persoane fizice, au prestat in favoarea altor societati comerciale din domeniul media mai multe servicii in domeniul productiilor media si de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achizitii fictive in numele mai multor societati comerciale “fantoma”, incasand ulterior prin conturile acestora din urma sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase in numerar si predate persoanelor fizice prestatoare, in fapt, ale serviciilor, realizandu-se astfel “ascunderea” fata de organele fiscale a veniturilor impozabile incasate.

Prejudiciul adus bugetului de stat este estimat la suma de 1.500.000 euro iar sumele supuse procesului de spalare a banilor se ridica la aproximativ 10.000.000 euro.

Sursa foto: sursazilei.ro