Medicii de familie afirma ca NEASIGURATII si COPIII ar fi trebuit sa aiba CARD DE SANATATE

CARD DE SANATATE, OBLIGATORIU, SISTEM PUBLIC, SANATATE, ASIGURATI, 1 SEPTEMBRIE, CNAS, VASILE CIURCHEA

Reprezentantii medicilor de familie sustin ca toata populatia, inclusiv NEASIGURATII si copiii, ar fi trebuit sa aiba CARDUL DE SANATATE, ei intreband cum se va rezolva, de pilda, situatia COPIILOR ai caror parinti sunt plecati din tara sau nu sunt asigurati.

“Am semnalat de mai multe ori ca exista nenumarate neclaritati in privinta cardului, dar acestea nu au fost solutionate. COPIII nu au card si se va folosi cardul parintilor. Inca nu se stie insa cum se va rezolva situatia COPIILOR ai caror parinti sunt plecati din tara sau daca parintii sunt NEASIGURATI sau in situatia in care copiii sunt institutionalizati. La fel de neclara e situatia gravidelor care nu au asigurare (sunt asigurate numai pe perioada sarcinii) si care nu vor avea card. Cum vor fi rezolvate urgentele pacientilor NEASIGURATI, daca nici ei nu au card? Ce facem daca pacientul isi pierde cardul si are doar o adeverinta (adeverinta nu poate tine loc, tehnic vorbind, de card). Consideram ca toata populatia tarii, nu numai asiguratii, ar fi trebuit sa aiba cardul de sanatate”, se arata intr-un comunicat remis, luni, de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

In acelasi comunicat, cele doua organizatii se declara “serios preocupate de afirmatiile recente ale conducerii CNAS, privind CARDUL DE SANATATE, afirmatii care reprezinta presiuni total nepotrivite asupra cabinetelor” medicilor de familie.

Referitor la cumpararea cititoarelor de card, reprezentantii SNMF si FNPMF precizeaza ca medicii de familie isi vor cumpara cititoare de card, “asa cum si-au cumparat imprimante laser, programe de cabinet, semnaturi electronice, tonere si hartii nenumarate, abonamente de internet, toate din fondurile propriilor cabinete”.

Citeste si: Medicii de familie vor fi OBLIGATI sa cumpere CITITOARELE DE CARDURI

Medicii de familie sustin insa ca aceste cititoare “nu costa 5 euro, asa cum a spus reprezentantul CNAS”, ci “mult mai mult daca dorim sa nu se strice din prima zi (blocand astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), dupa cum si mentenanta acestora implica unele costuri”.

“Respingem sugestiile nepotrivite ale conducerii CNAS prin care pacientii sunt sfatuiti sa-si aleaga medicul de familie in functie de data achizitionarii cititorului de card, si nu cum este firesc, dupa competenta, reputatie, disponibilitate!”, se mai sustine in comunicat.

In privinta initializarii CARDULUI DE SANATATE cu ocazia consultatiilor, reprezentantii SNMF si FNPMF anunta ca medicii de familie, “din respect pentru suferinta bolnavilor si pentru meserie”, nu vor accepta perturbarea activitatii cabinetelor pentru a activa cardurile pacientilor care nu au nevoie de consultatie.

“Daca se doreste ca acest proiect sa fie in sfarsit functional, abordarea CNAS nu este deloc cea potrivita. Este nevoie de colaborare reala, comunicare si respect, nu de presiuni sau amenintari”, se mai arata in comunicat.

Citeste si: CARDUL DE SANATATE va fi OBLIGATORIU numai dupa o perioada de PROBE

Punctul de vedere al organizatiilor medicilor de familie vine dupa ce presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, in 9 octombrie, ca medicii de familie vor fi obligati, in baza unui ordin, sa cumpere cititoare pentru CARDURILE DE SANATATE, iar serviciile care nu vor fi validate prin card nu vor putea fi decontate.

Ciurchea spunea atunci ca inca nu a fost rezolvata problema privind cumpararea cititoarelor de carduri.

Distribuirea CARDURILOR DE SANATATE a inceput la 19 septembrie, primele ajungand la asiguratii din Capitala.

Cardul va face dovada calitatii de asigurat si va confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurarilor de sanatate vor fi cheltuiti mai eficient si mai transparent, sustine CNAS.

Sursa foto:cuvantul.ortodox.ro