MEDICI de la Spitalul Colentina, medaliati cu AUR la Geneva, pentru un simulator de inlaturare a litiazei renale

O echipa de MEDICI de la Spitalul Colentina din Capitala a castigat medalia de AUR la Geneva, pentru realizarea unui simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenti si specialistilor urologi care efectueaza interventii chirurgicale minim invazive de inlaturare a litiazei renale.

MEDICII Victor Cauni, Cristian Persu si Felix Voinea au realizat un model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutanate, un simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenti si specialistilor urologi care efectueaza interventii chirurgicale minim invazive de inlaturare a litiazei renale.

Cei trei MEDICI de la Spitalul Colentina din Bucuresti au primit pentru aceasta inventie medalia de AUR la Salonul de inventica de la Geneva, dar si premiul Technopol Moscova si premiul Arabia Saudita.

“Aceasta cerere de brevet cu care am participat la Salonul international de inventica de la Geneva 2014 se refera la un dispozitiv, un model artificial care este adresat instruirii practice a medicilor rezidenti si a specialistilor tineri in urologie, in efectuarea unor interventii chirurgicale minim invazive de aport percutanate asupra rinichiului. Aceste interventii chirurgicale minim invazive, traduse nefrolitotomie percutanata, sunt interventii deosebit de delicate, care necesita o curba destul de mare de invatare. Acest model fizic, acest simulator reprezinta un segment din corpul uman, pe care, respectand toate tesuturile – incepand de la piele, tesut celular subcutanat, strat muscular, rinichi, ureter, vezica si intreg aparatul urinar – se poate simula operatia de nefrolitotomie percutanata si de extragere a calculilor de la nivelul rinichiului” , a declarat Victor Cauni, seful Sectiei de urologie de la Spitalul Colentina, citat de Mediafax.

Potrivit medicului, in prezent, operatii de acest fel sunt simulate pe fructe, cum ar fi spre exemplu, mere, pere sau gutui.

“Cred ca un aparat care reproduce organismul uman si care ajuta medicul sa invete mai usor tehnicile chirurgicale in acest tip de boala este foarte important. In lume mai existau simulatoare pentru alte tipuri de interventii, dar pentru acest tip de interventie si la modul in care exista acest simulator, consideram ca este o premiera mondiala, de aceea ne-a fost acordat premiul”, a mai spus Cauni.

Medicul Victor Cauni a precizat ca acest simulator ajuta medicul tanar, rezidentul sa ajungam mai repede la performanta.

El a adaugat ca, la fel ca la pilotajul de avioane, la conducerea unui autoturism, acest simulator ii creeaza medicului reflexele necesare pentru interventia chirurgicala in timp real in sala de operatie.

Medicul a mai spus ca exista in Romania foarte multi pacienti care au “litiaza voluminoasa, litiaza colariforma, litiaza bilaterala, calculi duri”, in care nefrolitotomia percutanata si aceasta operatie minim invaziva, care combina atat chirurgia deschisa prin aceasta mica incizie, cat si chirurgia endoscopica, prin toata aparatura prin care se rezolva, intr-un procedeu minim invaziv. De aceea, acesta operatie este una dintre cele mai delicate din urologie, iar medicii care fac astfel de interventii trebuie sa fie tot timpul antrenati.

Citeste si: Premiera in sistemul medical. La Institutul Parhon a fost inaugurata prima sala de sport pentru persoane suferinde de obezitate

“Problema cu acest simulator al nostru este ca, probabil, realizarea lui va fi destul de scumpa, pentru ca trebuie sa respectam atat tesuturile umane, cat si consistenta lor, sa alegem materiale ca sa facem efectiv un mulaj, un segment de om cu toate caracteristicile omului. Pe de alta parte, la fiecare interventie chirurgicala simulata pe acest instrument trebuie sa schimbam atat rinichiul, cat si calculii din interiorul rinichiului. Deci tehnica, probabil, si intretinerea vor fi destul de scumpe, dar speram sa gasim partenerii necesari si sa-i convingem, sa le aratam ca avantajele acestui simulator depasesc probabil cu mult costurile”, a mai spus Cauni.

Inventatorii incearca acum sa convinga firmele private sa produca simulatorul in serie. Chirurgul spera ca simulatorul sa fie pe piata in cel mult doi ani.

Sursa foto: libertatea.ro