Medicii de familie ar putea primi bonusuri, daca reusesc sa mentina bolile cronice in anumite limite

SALARII MAJORATE pentru medici si asistentii sociali, de la 1 decembrie

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, spune ca vrea sa acorde bonusuri medicilor de familie care depisteaza o boala devreme sau care reusesc sa mentina bolile cronice “in anumite limite”, pentru ca acestea se vor scadea din costul medicamentelor.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca se intentioneaza acordarea de bonusuri pentru medicii de familie care depisteaza o boala devreme sau care reusesc sa mentina bolile cronice ale pacientilor “in anumite limite”, transmite corespondentul Mediafax.

“La nivelul medicilor de familie, si aici trebuie sa gasim solutii in a-i stimula sa depisteze o boala cat mai devreme. Sau pacientii cu anumite boli cronice – diabet, hipertensiune arteriala si altele – sa fie tinuti in niste limite. si cu certitudine ne gandim in a stimula. De exemplu, daca vorbim in aria cardiaca, faptul ca il tii in anumite limite la tensiune, sa primesti un bonus. Faptul ca in diabet reusesti sa-i mentii glicemia la un nivel acceptabil, primesti un bonus. Sunt absolut dispus in a creste valoarea serviciului medical, pentru ca il scad din costul medicamentelor”, a spus Ciurchea.

Intrebat despre volumul bonusurilor la care se gandeste, presedintele CNAS a aratat ca isi doreste sa existe stimulente pentru a tine lucrurile in anumite limite, dar nu poate indica un cuantum, pentru ca acest aspect va trebui analizat.

Citeste si: BANICIOIU: 4.000 de POSTURI au fost DEBLOCATE in spitale in ultimele patru luni

Vasile Ciurchea a precizat ca, la insulina, spre exemplu, se dau 0,5 pana la o unitate pe kilogram corp si este o diferenta daca unei persoane de 80 de kilograme ii trebuie 40 sau 80 de unitati, intrucat, practic, “costul este la dublu”. El a adaugat ca, la diabet, trebuie avut in vedere si costul presupus de complicatii.

Potrivit lui Ciurchea, si pacientii trebuie convinsi ca nu pot primi un tratament “oricat”, fara a fi interesati sa tina un regim igieno-dietetic, dupa niste reguli.

“Degeaba ii dai un tratament adecvat in diabet, il tii internat o saptamana, ii reglezi glicemia, ii stabilesti tratamentul – si se duce acasa si a sarit cu regimul in pod. Deci, nu mai are nicio importanta acea schema terapeutica prescrisa. in diabet, in tarile din Vest, cea mai mare parte din timp la consultatia unui bolnav diabetic este la dietetician. il invata cum sa manance, il invata cat sa manance, sa stie sa-si cantareasca din ochi – cat are un mar, cat are o chifla si asa mai departe. Noi, la momentul acesta, punem accent pe a-i transmite tratamentul. Dar nu rezolva situatia”, a aratat Ciurchea.

Presedintele CNAS a aratat ca descoperirea unei boli in faza incipienta presupune costuri mult mai mici, iar bolnavul poate fi “reinserat” in societate.

El a subliniat ca un medic “trebuie stimulat”, pentru ca e foarte important ca o tumora sa fie descoperita in stadiul zero sau unu, nu in stadiul patru, “cand deja e plin de metastaze si costurile sunt altele”.

Ciurchea a mai spus ca pacientii trebuie sa-si faca controale si sa se prezinte la medic cand simt ca ceva nu e in regula, insa nu la “doctor Google”, care, in ultimul timp, “a ajuns sa reprezinte o adevarata problema”.

“Pacientii trebuie educati, sa-si faca acele controale, in momentul in care simt ca ceva nu e in regula cu ei sa intrebe un doctor. Dar nu pe doctor Google. Pentru ca pe doctor Google nu gasesti reteta pentru boala ta. Am vazut ca zambiti, dar sa stiti ca devine o problema. Pacientul, cand se duce la medic acum, asteapta sa-i spuna ce a citit el pe doctor Google. Nu e acelasi lucru, fiecare pacient este cu boala lui, fiecare pacient intelege boala in felul lui, o exteriorizeaza in felul lui. Am vazut foarte multe cazuri: «Am fost la doctor si nu mi-a spus ce am citit eu». Sigur ca nu, n-are nicio legatura. De la acest doctor Google se inghit si o gramada de medicamente, fara sa aiba vreo legatura cu boala. Mai mult decat atat, pacientul se duce la doctor si-i cere acel medicament, ca a vazut la vecina, ca a auzit nu stiu unde, ca a citit acolo. Nu intotdeauna face si obiectul sau doza prescrisa este aceeasi”, a spus Ciurchea.

Presedintele CNAS a aratat ca aceste lucrurile trebuie discutate “si fiecare sa faca cate putin”.

“Este extrem de important ca pacientii sa fie disciplinati. Cand ii explica doctorul «Dom’le, nu ai nevoie de RMN in momentul acesta», trebuie sa inteleaga. Nu ca nu vrea sa i-l dea, nu ca CNAS nu-l deconteaza. Chiar nu are nevoie! De ce sa te expui la o iradiere, daca nu este absoluta nevoie? Faci RMN-ul cand trebuie”, a conchis Ciurchea.