MEDICII fug din ROMANIA! MII de DOCTORI ROMANI au ales sa ingrijeasca bolnavii din alte tari

Aproape 14.000 de medici romani au plecat sa lucreze peste hotare, destinatiile preferate fiind Franta, Germania si Marea Britanie. Astfel, peste 4.000 de medici romani lucreaza in Franta, iar in Germania numarul lor se apropie de aceasta cifra, informeaza News.ro.

Datele sunt reale, intrucat sunt transmise de catre autoritatile profesionale din respectivele tari, a declarat, vineri, Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR). “Numarul medicilor romani din Franta depaseste 4.000. In Germania au ajuns si acolo cam la 4.000. Ceea ce este de remarcat este ca numarul si rata intrarilor in Germania a crescut exponential in ultimii trei-patru ani. In Germania aproape ca i-au ajuns pe cei din Franta”, a spus Gheorghe Borcean, prezent la Adunarea Generala Extraordinara a CMR.

De asemenea, in Marea Britanie lucreaza peste 3.000 de medici romani, in Belgia 600 de medici romani, in Italia circa 400, iar in Spania tot in jur de 400, a mai spus Borcean. Mai sunt medici romani in Statele Unite, in Australia si in alte tari, potrivit datelor primite de CMR de la organismele profesionale omoloage.

“Putem spune ca in strainatate lucreaza undeva peste 12.000-13.000, catre 14.000 de medici romani”, a adaugat presedintele CMR. Intrebat cate avize sunt cerute anual de catre medici pentru a lucra in strainatate, presedintele CMR a spus ca aceasta cifra nu este relevanta. “Este relevant cati medici avem confirmati ca lucrand in respectivele tari”, a adaugat Gheorghe Borcean.

Exodul medicilor este ingrijorator pentru autoritati, iar ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat recent ca in 88 de sate din Romania nu exista in acest moment niciun fel de serviciu medical. “Sa nu facem o drama ca pleaca medicii din tara”, declara fostul presedinte Traian Basescu in urma cu 6 ani, precizand ca statul roman nu poate sa isi plateasca medicii si profesorii asa cum merita.

Sursa foto: gandul