Medicii rezidenti ies in strada sa isi ceara drepturile

Ministerul Sanatatii a virat, miercuri, Directiei de Sanatate Publica Iasi, banii aferenti burselor medicilor rezidenti. Totodata, joi, sunt asteptati sa iasa in strada medicii rezidenti din Cluj.

“Rezidentii vor urma sa intre in posesia burselor in cel mai scurt timp. Suma nu este inclusa in salariul brut si prin urmare nu va fi impozitata, ei beneficiind de aceasta bursa de 670 de lei incepand cu luna ianuarie”, a precizat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica din Iasi, Marius Voicescu, citat de Mediafax.

Bursele, care au valoarea de 670 de lei, au fost promise studentilor in luna noiembrie a anului trecut, cand a fost publicata Oronanta de Urgenta 103/2013, care a stabilit ca, “incepand cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 de lei”.

Citeste si: Protest cu 11 000 oameni la Mioveni. Sindicalistii nu se opresc aici 

La inceputul saptamanii, reprezentantii rezidentilor din Iasi au precizat ca, in conditiile in care “nimeni nu este dispus sa isi asume responsabilitatea pentru nerespectarea textului legii”, care prevede ca bursele sa fi intrat in conturile rezidentilor incepand cu luna ianuarie, vor lua in vedere trimiterea ministerului in judecata.

Totodata, joi, in jur de 2.000 de medici rezidenti din Cluj sunt asteptati sa iasa in strada, in cadrul unui protest ce va avea loc incepand cu ora 13.00, chiar in fata Prefecturii Cluj.

In prezent, in Romania exista aproximativ 14.000 de medici rezidenti, iar salariile lor se incadreaza intre 970 si 1.400 de lei, in functie de anul de practica in care se afla.

Sursa foto: monitorulcj.ro