Medicii se pregatesc de proteste ample si nu este exclusa greva generala

proteste-medici

Medicii se pregatesc de proteste ample in luna septembrie, printre revendicari numarandu-se mai multi bani pentru sanatate, o lege specifica de salarizare a personalului din sistemul de sanatate in care sa se regaseasca toate categoriile profesionale, precum si dublarea salariilor medicilor rezidenti, se arata intr-un comunicat de presa remis Mondo News de Colegiul Medicilor.

“Speram ca prin actiunile noastre sa atragem atentia guvernantilor ca nu este de glumit. Profesionistii din sistemul sanitar s-au coalizat pentru a obtine mai multi bani pentru sanatate, o lege specifica de salarizare a personalului din sistemul de sanatate in care sa se regaseasca toate categoriile profesionale si alte lucruri specifice fiecarei profesii. Conditia noastra preliminara si nenegociabila este dublarea salariilor medicilor rezidenti. In prezent, Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect in acest sens, speram ca va fi pus pe site la sfarsitul lunii august”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

In 17 septembrie, reprezentantii organizatiilor membre ale Coalitiei profesionistilor din sanatate din fiecare judet vor sustine o conferinta de presa in care va fi anuntat calendarul miscarilor revendicative pe plan local, iar intre 18 si 24 septembrie vor fi organizate pichetari in toate judetele din tara si in Municipiul Bucuresti, in fata Ministerului Sanatatii si a Ministerului de Finante. Pentru luna octombrie este preconizat un miting de amploare la Bucuresti.

„Daca doleantele noastre nu vor fi rezolvate in cursul lunii septembrie, vom organiza in octombrie un miting la Bucuresti, iar ulterior actiunile noastre se pot radicaliza”, a declarat Marius Sepi. 

Cu privire la proiectul legii salarizarii lansat recent de Ministerul Sanatatii, Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate mentioneaza, intr-un comunicat de presa, ca acest proiect se adreseaza doar unui numar restrans de medici. Nu este un proiect de salarizare, ci un act normativ care stabileste criteriile de performanta si posibilitatea practicii private in spitale publice. Coalitia isi mentine punctul de vedere privind necesitatea unui proiect a legii salarizarii special pentru profesionistii din sistemul de sanatate, in care actualul proiect sa se regaseasca ca un capitol distinct. 

De precizat ca reprezentantii organizatiilor membre au semnat, marti, forma finala a Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate. Membrii fondatori sunt Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania, Colegiul Psihologilor din Romania, Ordinul Biologilor, Biochimistilor si Chimistilor din Sistemul Sanitar din Romania, Federatia SANITAS, Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor si Federatia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ion Cantacuzino”. 

Foto: Mondo News