Medicul Radu Zamfir va fi externat la cerere

Radu Zamfir, medic chirurg la Spitalul Fundeni, va fi externat la cerere, marti, din Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean Cluj, acolo unde a fost transportat azi-noapte, dupa accidentul aviatic produs ieri in Muntii Apuseni, in urma caruia doua persoane au murit si alte cinci au fost ranite.

Medicul Radu Zamfir a cerut sa plece acasa, starea sa de sanatate fiind una buna si urmeaza sa i se intocmeasca actele de externare. El va pleca cu avionul catre Bucuresti.

Copilotul si inca trei medici se afla in continuare spitalizati. Copilotul se afla in stare critica, cu multiple fracturi, insa starea sa este stabila, victima fiind constienta.

Adela Golea, medicul sef al UPU Cluj, a declarat, marti dimineata, ca toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic de la granita judetelor Alba si Cluj sunt constiente si au fost internate la Terapie Intensiva, nefiind necesar transferul lor in alte orase.

“In serviciul de Primiri Urgente au fost aduse cinci victime, constiente toate, stabile hemodinamic si respirator. Una prezinta fractura de bazin, fractura de femur pe stanga, un traumatism toracic, a fost internata pe terapie intensiva. A doua venita tot cu masina de victime multiple prezinta un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicala, un traumatism toracic si de bazin, a mers tot pe terapie intesiva. A treia victima prezinta un traumatism de coloana, cu fractura de coloana dorsala D10 si cu un traumatism toracic cu fractura de coaste. A patra victima prezinta un traumatism cranian, traumatism de coloana cervicala si coloana dorso-lombara si asociat prezinta un traumatism de glezna dreapta cu plaga. A cincea victima prezinta un traumatism de coloana dorso-lombara cu hematom la nivelul bazinului. Toti vor fi internati pe Terapie Inteniva,” a declarat Golea.

Ultimii doi raniti in accidentul aviatic de luni dupa-amiaza au fost adusi, marti dimineata, in jurul orei 4.30, la Unitatea de Primiri Urgente 1, din Cluj-Napoca, unul cu o ambulanta SMURD de Terapie Intensiva Mobila de la Bihor, iar celalalt cu o autospeciala SMURD cu echipaj de prim ajutor.

Conform unor surse din randul medicilor, inainte de a ajunge la UPU 1, barbatul adus cu ambulanta SMURD de Terapie Intensiva Mobila a fost supus unui test la computer tomograf intr-o alta clinica clujeana, rezultatele fiind “promitatoare”, in sensul ca nu au fost descoperite fracturi craniene.

Primii trei raniti au fost adusi pe rand, primul, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, cu rani la sold, fiind adus in jurul orei 2.40, iar urmatorii doi la aproape o ora si jumatate diferenta, acestia din urma cu o autospeciala SMURD de transport victime multiple. Cei doi erau imobilizati, avand gulere medicale la gat, unul dintre ei fiind infasurat intr-o folie protectoare.

La UPU 1 din Cluj-Napoca, toti medicii, asistentele si personalul auxiliar din ambele schimburi au venit la serviciu, fiind pregatiti sa preia ranitii.

Razvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat fortat luni dupa-amiaza, este in stare critica, acuzand un soc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Catalin Pivniceru si Sorin Ianceu sunt in stare medie spre grava, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

Informatiile, care constituiau un prim bilant al starii supravietuitorilor din accidentul aviatic de luni dupa-amiaza, au fost comunicate Mediafax de dr. Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD.

Al patrulea medic aflat in avion, Radu Zamfir, este in stare relativ buna, avand rani mai superficiale.

In urma accidentului produs luni dupa-amiaza, la granita judetelelor Cluj si Alba, au incetat din viata pilotul Adrian Iovan si o studenta in anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti.

Adrian Iovan conducea un avion de mici dimensiuni de tip BN2, care a plecat, luni dupa-amiaza, de la Bucuresti spre Oradea, si ar fi fost nevoit sa aterizeze fortat intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. Unul dintre medicii din aeronava a reusit sa sune la 112, la ora 16.16, anuntand incidentul.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, studenta si doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Echipa medicala din avion urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.