MELANIA VERGU, condamnata definitiv la un an inchisoare cu suspendare

MELANIA VERGU, care a detinut functia de consilier personal al fostului ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a fost condamnata definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la un an de INCHISOARE cu SUSPENDARE, intr-un dosar in care a fost trimisa in judecata de DNA pentru fraude cu fonduri europene, informeaza Agerpres.

Initial, in noiembrie 2014, MELANIA VERGU a primit o condamnare de 4 ani inchisoare cu executare la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), insa magistratii de la ICCJ i-au admis apelul si au scazut pedeapsa la un an cu suspendare, cu un termen de incercare de 3 ani. Mai mult, in timp ce Curtea de Apel Bucuresti a dispus confiscarea a 6.492.653 lei de la MELANIA VERGU, instanta suprema a dispus acum ca suma confiscata sa fie de 8.650 lei, fiind redus si cuantumul cheltuielilor judiciare de la 8.000 lei la 6.000 lei. Decizia este definitiva.

In decembrie 2012, MELANIA VERGU, fost consilier personal al ministrului Educatiei, administrator si asociat al SC Edu Tim Consultanta Europeana, a fost trimisa in judecata de DNA pentru fraudarea fondurilor POSDRU. Acuzatiile care i se aduceau erau: folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata, inselaciune, in forma continuata, si conflict de interese.

Potrivit DNA, in 8 octombrie 2008, MELANIA VERGU, in calitate de administrator si asociat al unei firme, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) o cerere de finantare in vederea obtinerii de fonduri europene si, cu aceasta ocazie, a prezentat documente si declaratii inexacte in care a consemnat date nereale referitoare la conditiile pe care le indeplinea societatea sa in vederea accesarii unor sume acordate prin programul POSDRU (ex. numarul de angajati, profitul si cifra de afaceri, experienta in domeniul formarii profesionale etc.).

‘Ca urmare, firma a devenit beneficiar de fonduri europene in vederea punerii in practica a proiectului intitulat ‘Practica sa inveti, invata sa practici’. In cadrul acestui proiect, in cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu a mentionat date nereale referitoare la munca prestata in vederea obtinerii de date referitoare la programele de pregatire practica pentru elevi si studenti. In realitate, aceste date au fost obtinute de Melania Vergu, care, in calitatea sa de consilier personal al ministrului Invatamantului, a formulat doua adrese catre unitatile de invatamant superior si inspectoratele scolare’, sustineau procurorii.

De asemenea, MELANIA VERGU, in calitate de reprezentant al societatii, a mai formulat doua cereri de rambursare in care a consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate in cadrul proiectului. ‘In aceasta modalitate, SC Edu Tim Consultanta Europeana a obtinut pe nedrept suma de aproape 6,5 milioane lei, reprezentand fonduri europene si de la bugetul national. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a doua imobile apartinand inculpatei MELANIA VERGU‘, precizau procurorii.

Sursa foto: realitatea