Meleșcanu s-a sucit! Își toarnă cenușă în cap după dezastrul de la votul din Diaspora: Îmi cer scuze românilor

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a susținut duminică noapte, într-o intervenție telefonică la Digi24, că el și-a „făcut datoria” în ce privește organizarea votului din Diaspora, unde, la fel ca în 2014, românii au format cozi imense la secțiile de votare, iar mulți dintre ei nu au reușit să-și exercite votul.

Update 2: Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, își cere scuze pentru cozile uriașe la care au stat unii români în diaspora pentru a vota.

“Doresc să-mi exprim regretul și să cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să-și exercite dreptul de vot sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota.

În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creșterea numărului secțiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfășurat în condiții bune sau satisfăcătoare.

În consecință, am dispus o anchetă în țările în care s-au semnalat situații regretabile, pentru a stabili cauzele și măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente.

De asemenea, am solicitat elaborarea în regim de urgență a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, pentru identificarea de soluții concrete și propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei.”, anunță Meleșcanu.

Update: Teodor Meleșcanu a declarat duminică seară, la Antena 3, că și el a stat la coadă la New York și a așteptat 55 de minute să voteze și niciuna dintre persoanele care era înainte lui la vot nu s-a simțit umilită. Referitor la o posibilă demisiei, Ministrul de Externe a precizat că nu are ce să își reproșeze, potrivit Mediafax,

„Am stat la coadă la New York la consulat timp de 55 de minute ca să votez, vă rog să mă credeți că nimeni nu s-a simțit umilit din cei care au fost înaintea mea, am stat de vorbă foarte deschis, a fost și un reprezentant al USR care m-a rugat să sprijin proiectul USR de lege privind votul electronic sau prin corespondență oricare ar fi, ideea de a crede că cineva este umilit pentru că stă o oră sau două ore ca să voteze nu ni se potrivește deloc, dimpotrivă înseamnă că într-adevăr spiritul civic și cel puțin în condițiile actuale s-a exprimat foarte clar de către oamenii care au mers la vot indiferent de dificultățile pe care le-au avut”, a afirmat Teodor Meleșcanu, la Antena 3.

Ministrul a adăugat că din punct de vedere al instituției pe care o conduce MAE și-a atins limitele în materie de asigurarea votului în străinătate.

„Din punctul meu de vedere, eu cred că ne-am atins limitele pe care putem noi să le facem, să le asigurăm în materie de voturi în străinătate. Sigur sunt și țări, mă uitam am trecut pe lângă ambasada Poloniei, s-a stat patru ore și jumătate la coadă dar în mod evident în zonele unde sunt grupați foarte mulți români nu poți să faci față prin consulate și doi sau trei circumspecții să satisfaci cererile tuturor, de aceea din punctul meu de vedere este cinstit nevoie de o nouă legislație pentru votul în străinătate și de ce nu și pentru românii din țară. Indiferent în ce formă. Că e vorba de format electronic sau de vot prin corespondență este nevoie pentru că noi nu avem nici resursele materiale, nici umane pentru a acoperi zonele în care există majorități compacte de români”, a explicat Meleșcanu.

Acesta a mai spus că nu poate fi vorba de umilință când în mare parte din secțiile din Diaspora votul s-a desfășurat în condiții bune.

„Deci nu puteți vorbi de umilință când în marea majoritate a locurilor s-au desfășurat în condiții bune, repet cu o presiune foarte mare din cauza participării foarte largi. Deci din punctul meu de vedre acestea sunt lucrurile pe care vreau să le spun, cât despre demisie nu prea am ce să îmi reproșez, văd însă nevoia de a găsi o soluție pentru ca aceste lucruri să nu se mai pună în cârca Ministerului de Externe și a miniștrilor de Externe pentru că este total incorect și nejust”, a conchis Teodor Meleșcanu.

MAE a solicitat în scris Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot, după ora 21.00, pentru ca cetățenii români din Diaspora să apuce să voteze, însă BEC a respins solicitarea. Președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilățeanu a anunțat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.

La mai multe secții de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de români așteptând să-și exercite dreptul la vot. Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române.

Știre inițială

Teodor Meleșcanu a refuzat să spună dacă își va da demisia din funcție pentru această situație, susținând că „e o chestiune care nu ține numai de mine, ține și de partidul politic din care fac parte”„Eu am făcut mai multe cereri către cei de la Comisia Electorală Centrală, care mi-au răspuns că, potrivit legii, nu pot să facă o extindere” a programului de vot, a susținut Meleșcanu.

El a afirmat că s-a discutat inclusiv emiterea unei ordonanțe de urgență de către Guvern, dar că „legea nu permitea” nici acest lucru. „Da, am vorbit despre ideea unei ordonanțe de urgență cu doamna Dăncilă personal, dar mi-a spus și dânsa că nu se poate face OUG, că trebuie cel puțin o zi în care să fie pusă pe site”, a explicat ministrul de Externe.

El a insistat că nu era o chestiune ce ținea de timpul de redactare a unei ordonanțe, ci o „problemă legală”. Întrebat de ce nu a reușit să anticipeze nici acum, la fel ca și la alegerile prezidențiale din 2014, când tot el era ministru de Externe, numărul mare de români care vin să voteze la secțiile din Diaspora, Meleșcanu a răspuns: „Pentru că nimeni nu știe câți români sunt în străinătate”.

„Eu am cerut de la consulate datele, toate propunerile privind numărul secțiilor le-au făcut ambasadale și consulatele, ele ne-au dat propunerile de înregistrare a unor secții suplimentare, toate secțiile cerute au fost înființate”, a spus ministrul. Mai mult, cu privire la organizarea votului din străinătate, el a spus că „s-a mers pe o participare la vot de 30%”.

Teodor Meleșcanu a fost întrebat insistent cine va deconta până la urmă organizarea dezastruoasă a votului în Diaspora, în urma căreia mii de români nu au putut să-și exercite votul, el evitând să dea un răspuns. „Decontează toată lumea”, a spus el. „Nimeni nu i-a împiedicat (pe români) să voteze. Dacă neapărat au ținut să voteze, au venit de dimineață, de la prima oră”.

Meleșcanu a refuzat și să răspundă dacă se simte responsabil pentru situația votului din Diaspora: „Eu consider că mi-am făcut datoria cu tot ce am putut, am trimis o cerere…” Întrebat dacă își dă demisia, Meleșcanu a spus că aceasta „e o chestiune care nu ține numai de mine, ține și de partidul politic din care fac parte”. El a spus în schimb că îi „pare rău” că au fost români care nu au putut vota. „Îmi pare foarte rău că s-a întâmplat acest lucru, nu v-aș dori să fiți în locul meu, să aveți responsabilitatea… Regret că nu și-au putut exprima votul și îmi asum toată răspunderea politică pentru acest lucru, a spus el, fără a preciza clar în ce mod își va „asuma răspunderea”.

Sursa foto: realitatea