Melinda Borbely, sotia fostului ministru Borbely, a mintit anchetatorii

Procurorii anticoruptie arata, in rechizitoriul celor trei complici ai fostului ministru Laszlo Borbely, ca sotia acestuia a fost la curent cu faptele sotului ei, ca a facut cumparaturi platite de complici si ca in fata anchetatorilor aceasta a mintit, fiind contrazisa de interceptarile DNA.

In 14 iulie 2011, in dosarul lui Borbely a fost audiata, in calitate de martor, Melinda Borbely, sotia fostului ministru, invinuita si ea in acest caz, referitor la fapte si imprejurari esentiale, de natura sa conduca la aflarea adevarului, arata DNA, in documentul transmis instantei de judecata.

“Sub prestare de juramant, invinuita Borbely Melinda a facut afirmatii mincinoase in legatura cu aceste fapte si imprejurari, in speta in legatura cu adevaratii proprietari ai apartamentului din Bucuresti, calea Victoriei, renovarea acestui apartament dar si a imobilului – casa situat in Targu Mures, strada Borsos Tamas, nr. 10, precum si a cheltuielilor ocazionate cu aceste lucrari. Aprecierea ca mincinoasa a acestor declaratii s-a facut prin raportare la celelalte probe administrate in cauza, mai precis declaratia martorei Vincze Maria si a numitului Fedorca Gheorghe precum si a proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice. Raportat la faptul ca invinuita Borbely Melinda nu are antecedente penale, ca aceasta este sotia numitului Borbely Laszlo – persoana care era vizata in dosar 35/P/2011, ca declaratia acesteia, desi esentiala, nu a fost singura proba pe care se bazeaza acuzarea, apreciez ca fapta acesteia nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni astfel ca urmeaza sa i se aplice o sanctiune cu caracter administrativ”, noteaza procurorul de caz, in documentul citat.

In continuare, anchetatorii arata ca “in realitate, desi Maria Vincze – mama sotiei fiului adoptiv al lui Borbely Laszlo – apare ca proprietar de jure apartamentului in cauza, proprietari de facto ai apartamentului sunt sotii Borbely Laszlo si Melinda, cei care au initiat procedura de achizitionare a imobilului, au platit suma de 80.000 de euro, s-au ocupat de demersurile de incheiere a contractului de vanzare – cumparare si au beneficiat de renovarea lui pe cheltuiala societatii Lescaci Com SRL Negresti Oas”.

Din declaratia martorei Vincze, arata procurorii, coroborata cu alte probe, “rezulta fara echivoc intentia lui Borbely Laszlo de a ascunde adevaratul proprietar al apartamentului, dar si suma cu care a fost achizitionat acesta”.

“De altfel, in declaratia de avere, numitul Borbely Laszlo nu a mentionat nici achizitionarea acestui apartament si nici «imprumutarea» cuscrei sale cu suma de 80.000 de euro. Prin urmare, probele existente la dosar ii indica pe sotii Borbely Laszlo si Melinda ca fiind adevarati proprietari ai imobilului mai sus descris”, se arata in rechizitoriu.

In alta ordine de idei, procurorii DNA dovedesc cu o interceptare ca sotia lui Laszlo Borbely a fost implicata in activitatile infractionale ale sotului ei, in sensul ca unul dintre complici discuta la telefon cu un altul, iar in discutie ii confirma ca se afla la cumparaturi cu “doamna” Borbely, urmand ca el sa plateasca factura.

„Ciocan Ioan: – Ghituca ce faci?
Fedorca Gheorghe: – La cumparaturi cu doamna (n. n. Borbely Melinda).
Ciocan Ioan: – Da? Na bun. Tu platesti totul. Da?
Fedorca Gheorghe: – Da am inteles. Da…”, se arata in documentul citat.

Procurorii arata ca urmare a cumparaturilor pe care Melinda Borbely le-a facut la apartament in 6 aprilie 2011, pe banii societatii Lescaci Com SRL Negresti Oas, aceasta ii comunica sotului ei, Borbely Laszlo, in aceeasi data, la ora 14:04, urmatoarele: “Borbely Melinda: – a, a fost in regula. Am ales tot si este in regula. Borbely Laszlo: – Asta e bine”.

DNA a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul lui Borbely Laszlo, intrucat Camera Deputatilor nu a incuviintat urmarirea penala a fostului ministru al Mediului, in acelasi dosar fiind trimisi in judecata fostul lui consilier si doi administratori de firme, pentru cumparare de influenta.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Oradea i-au trimis in judecata pe Ioan Ciocan, administrator al societatii Lescaci Com SRL Negresti Oas, si pe Anton Petru Molnar, administrator de fapt al societatii Azimut Com Acatari, ambii fiind acuzati de cumparare de influenta.

In acelasi dosar va fi judecat si Szabolcs Szepessy, consilier personal al lui Borbely Laszlo, in perioada in care acesta a fost ministru al Mediului si Padurilor, fiind acuzat de complicitate la trafic de influenta si complicitate la cumparare de influenta, arata vineri DNA, intr-un comunicat de presa.
in cazul lui Borbely Zaszlo, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale pentru doua infractiuni de trafic de influenta si pentru fals in declaratii, intrucat Camera Deputatilor nu a incuviintat cererea DNA de incepere a urmaririi penale a fostului ministru al Mediului.

“Avand in vedere ca, in 11 septembrie 2012, plenul Camerei Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de incuviintare a urmaririi penale (incuviintare necesara din cauza ca, la acea data, Laszlo Borbely detinea calitatea de ministru si pe cea de deputat), in cauza s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de numitul Borbely Laszlo pentru doua fapte de trafic de influenta si pentru fals in declaratii”, a precizat DNA.

Procurorii arata, in actul de sesizare a instantei, ca, in cursul anului 2011, Ioan Ciocan i-ar fi remis lui Borbely Laszlo, prin intermediul consilierului personal al acestuia, foloase necuvenite constand in renovarea si utilarea apartamentului ministrului, in valoare de 80.952 de lei, pentru ca acesta sa determine functionari din Administratia Nationala “Apele Romane”, institutie aflata in coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor, sa favorizeze societatea Lescaci Com Negresti Oas la diferite licitatii organizate de ANAR, prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

Societatea Lescaci Com SRL Negresti Oas, a incheiat in perioada 2010 – 2011, cu unitati din subordinea ANAR, respectiv Administratiile Bazinale de Apa Somes Tisa, Banat, Olt, Buzau – Ialomita, Siret, Prut – Barlad si Dobrogea – Litoral, 19 contracte de executie de lucrari si numeroase acte aditionale la aceste contracte, toate avand ca obiect regularizari, amenajari, indiguiri sau recalibrari ale cursurilor unor ape aflate in administrarea acestor unitati. Valoarea totala a celor 19 contracte a fost de 295.037.846 lei, cu TVA inclus, au scris procurorii in rechizitoriu.

In aceeasi perioada, Anton Petru Molnar, administrator de fapt la Azimut Com SRL Acatari, i-ar fi remis lui Borbely foloase necuvenite constand in reamenajarea si extinderea unui imobil, proprietate extratabulara a acestuia, in valoare de 112.199 de lei, pentru ca ministrul sa determine functionari din ANAR sa favorizeze SC Azimut Com SRL Acatari la diferite licitatii organizate prin Administratiile Bazinale din teritoriu, sustin anchetatorii.

In cursul anilor 2010 – 2011, societatea Azimut SRL Acatari a incheiat cu ANAR – Administratia Bazinala de Apa Mures trei contracte de specialitate avand ca obiect lucrari hidrotehnice si doua contracte de lucrari in subantrepriza cu societatea Lescaci Com SRL Negresti Oas.

Dosarul va fi judecat de magistratii Tribunalului Satu Mare.

in aprilie 2012, Codruta Kovesi, atunci procuror general al Romaniei, declara ca administrarea probatoriului in ceea ce il priveste pe fostul ministru al Mediului Borbely Laszlo nu va putea fi realizata in lipsa avizului Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale.

In 11 septembrie 2011, Camera Deputatilor a respins solicitarea de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva fostului ministru Borbely Laszlo.