Membrii CNA asteapta ca PARLAMENTUL s-o demita pe LAURA GEORGESCU

Membrii CNA care i-au retras sustinerea Laurei Georgescu solicita Parlamentului inlaturarea ei de la sefia consiliului tot printr-o hotarare, asa cum a si numit-o.

Iar acest lucru este posibil legal, afirma Valentin Jucan, membru in CNA, contrazicand opiniile parlamentarilor din comisiile de cultura care sustin ca pentru schimbarea presedintelui CNA este neaparata nevoie de schimbarea legii, informeaza Ziare.com.

Legea Audiovizualului prevede explicit cazurile in care poate fi dat afara din CNA orice membru, dar nu prevede nimic in ceea ce priveste schimbarea presedintelui CNA, lucru care se cere de luni de zile.

CITESTE SI: LAURA GEORGESCU, AUDIATA in Parlament: Nu imi dau DEMISIA de la sefia CNA

De saptamana trecuta, de cand CNA a adoptat hotararea prin care solicita Parlamentului revocarea doamnei Laura Georgescu din functia administrativa de presedinte, se duce o campanie de dezinformare in legatura cu ceea ce a facut consiliul, in sensul ca se muta discutia de la posibilitatea revocarii dintr-o functie administrativa, inspre intentia de a o revoca pe Laura Georgescu din functia de membru al CNA, ceea ce nu este cazul.Noi discutam strict despre posibilitatea (si solicitam Parlamentului sa o exercite!) de a modifica o hotarare emisa tot de Parlamentul Romaniei”, a declarat Valentin Jucan.

Acesta a reamintit ca Parlamentul a fost cel care a dat hotarare de numire a presedintelui CNA, la propunerea membrilor consiliului, prin urmare tot Parlamentul poate modifica decizia.

Parlamentul nu e un notar care doar oficializeaza solicitarea CNA. Pe de alta parte, exista un principiu in drept: ‘contrarius actus’, adica inversul documentului. Noi am solicitat Parlamentului ca exact in aceeasi formula in care a fost propusa Laura Georgescu presedinte al CNA, adica printr-o hotarare aprobata de noi in sedinta secreta, tot noi, printr-o hotarare, sa rugam Parlamentul sa o revoce pe Laura Georgescu din functia de presedinte. Faptul ca in lege nu este reglementata aceasta situatie, asta nu inseamna ca este interzis. Este interzis sa demiti un membru CNA in alta situatie decat cea prevazuta de lege. Dar atata timp cat legea nu spune cum si daca poate fi demis presedintele CNA din functia administrativa, singurul act de drept care ramane in discutie este insasi hotararea Parlamentului. Or, daca Parlamentul Romaniei este cel care a legat, el trebuie sa si dezlege“, a subliniat Valentin Jucan.

De asemenea, acesta a spus ca si el si ceilalti colegi care doresc inlaturarea Laurei Georgescu de la sefia CNA, nu din pozitia de simplu membru, au consultat foarte multi avocati care le-au dat dreptate.

Eu, cel putin, am avut discutii cu specialisti in drept constitutional si toti au spus ca Parlamentul Romaniei este cel care poate da o hotarare de revocare a presedintelui CNA (…) M-am saturat sa vad atata necunoastere a legii din partea membrilor Comisiei de Cultura, indiferent ca e vorba de Senat sau de Camera Deputatilor. Noi le cerem ajutorul parlamentarilor. Nimeni nu a pus la indoiala nicio secunda calitatea de simplu membru CNA a doamnei Laura Georgescu. Nici vorba! Noi discutam despre functia administrativa pe care dansa o ocupa gratie propunerii pe care tot noi am facut-o“, a mai subliniat acesta inca o data.

CITESTE SI: LAURA GEORGESCU: Demersul colegilor din CNA este ILEGAL

Intrebat cum se mai desfasoara activitatea in CNA, Valentin Jucan a declarat ca se pune problema boicotarii sedintelor conduse de Laura Georgescu, in speranta ca Parlamentul nu va intarzia luarea unei decizii.

Eu le-am spus colegilor ca nu ar fi normal ca noi, cei 6 care am adoptat aceasta hotarare extrem de transanta, sa asiguram cvorum pentru sedintele conduse de doamna Laura Georgescu. Adica dupa ce noi am spus ca ii retragem sprijinul si solicitam Parlamentului sa reactioneze, mi se pare putin ilar ca tot noi sa stam ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Eu mi-am luat concediu, nu stiu saptamana viitoare, marti, ce se va intampla. Stiu ca o parte dintre colegii mei imi impartasesc opiniile, anume ca nu trebuie sa asiguram cvorumul pentru doamna Laura Georgescu. Sa speram ca aceasta situatie nu va fi lungita printr-o lipsa de pozitie exprimata de Parlamentul Romaniei. Noi nu am intentionat sa aruncam problema din curtea noastra in curtea Parlamentului, dar, procedural, noi nu putem sa facem nimic decat sa cerem sprijinul Parlamentului. Daca dansii nu o pot face, asa cum am spus si la sedinta comisiei, va spun si dvs: nu putem decat sa speram ca procurorii DNA vor duce la capat ancheta (Laura Georgescu este urmarita penal – n.red.) “, a explicat Valentin Jucan.

Legea audiovizualului prevede explicit cazurile in care poate fi revocat un membru CNA, dar nu este deloc clara atunci cand este vorba despre revocarea unei persoane din functia de presedinte al CNA, lucru cerut de majoritatea membrilor consiliului in cazul Laurei Georgescu.