Memorandumul si scrisoarea de intentie cu FMI, aprobate astazi in sedinta de Guvern

Memorandumul si scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International (FMI) vor fi aprobate, miercuri, in sedinta de Guvern. Deocamdata nu se stie daca presedintele Traian Basescu va semna documentele, in conditiile in care a declarat in mai multe randuri ca se opune supraaccizei la carburanti si electoratei. Totodata, va fi nevoie si de semnatura ministrului de Finante, care a demisionat din functie la inceputul saptamanii trecute.

Initial, Traian Basescu a declarat ca nu va semna scrisoarea de intentie cu FMI din cauza accizei de 7 eurocenti pe litrul de carburant, cu care nu este de acord.

„Bineinteles, responsabilitatea este a Guvernului si a dumneavoastra, dar o asemenea taxa nu va fi sustinuta public de catre mine, pentru ca nu cred ca aceasta este o solutie rezonabila. Nu blochez decizia dintre dumneavoastra si Guvern, de data aceasta, dar nu imi cereti sa semnez aceste negocieri”, spunea Traian Basescu pe 23 ianuarie.

Vezi ce spune premierul despre faptul ca Basescu nu vrea sa semneze acordul cu FMI

Dupa ce premierul a asigurat ca aceasta masura nu va fi inclusa in document, Basescu a reactionat critic la asa-zisa “electorata”, respectiv reducerea ratelor la credite pentru romanii cu venituri mici.

„Nu am ezitare sa o spun, si echipa Fondului a gresit acceptand aceasta solutie. Am vazut-o pe doamna sefa a delegatiei, poate avand o experienta mai mica, fericita ca a gasit o solutie inovativa. Nu, doamna reprezentanta a Fondului, ti-o spun eu, presedintele acestei tari in care vii in misiuni, experienta imi spune ca este gresit, iar doamna trebuie sa aiba experienta suficienta sa conduca delegatia Fondului in Romania”, declara presedintele pe 11 februarie la B1 TV.

Totodata, Traian Basescu declara in urma cu o saptamana ca asteapta de la Guvern “proiectul de acord cu FMI” pentru a-l discuta. “Sa primesc proiectul de acord de la Guvern si discutam”, a spus Basescu. Presedintele mai spunea, atunci, intrebat daca va semna scrisoarea de intentie cu FMI: “Ponta viseaza frumos, asta i-a spus Medvedev la Soci”.

Traian Basescu afirmase, la intalnirea cu delegatia FMI, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.

Premierul Victor Ponta declara, in 4 februarie, ca nu a avut niciun dialog cu presedintele Basescu legat de memorandumul cu FMI si nici nu exista vreo garantie ca acesta va semna documentul, amintind ca, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra in board-ul Fondului fara un mandat din partea presedintelui.

Intrebat ce se va intampla in cazul in care presedintele nu va semna acest document, seful Guvernului afirma: “Nu se va intampla nimic, pentru ca exista foarte clar angajamentul Guvernului si al majoritatii parlamentare de a pastra stabilitatea macroeconomica a Romaniei. Singurul efect va fi acela ca, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinantare, ne lasau sa punem cofinantarea din fonduri europene de 95% si, asa, o sa ramana la 85%”.

Intrebat daca va avea, totusi, un dialog cu presedintele pe aceasta tema, Ponta a raspuns ca un dialog poate fi oricand doreste seful statului, dar ca in ultimul timp acesta este “cam incapabil” de dialog.

In 3 februarie, la finalul discutiilor cu FMI, premierul anunta ca acciza de 7 eurocenti va fi introdusa din aprilie la benzina si motorina, iar presedintele Traian Basescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI sa redevina operational, deoarece memorandumul nu va include aceasta masura. El adauga ca nu a discutat cu presedintele, dar ca se bazeaza inclusiv pe declaratiile anterioare in acest sens ale acestuia.

Surse oficiale declarau anterior, pentru Mediafax, ca presedintele Traian Basescu va semna scrisoarea cu FMI daca acciza de 7 eurocenti la benzina nu va fi specificata in document.

“Fondul este flexibil si insista doar pe acoperirea deficitului creat prin amanarea accizei de 7 eurocenti la carburanti. Nici macar modul de compensare nu va fi detaliat in scrisoare, dar este evident ca pana la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. Dupa cum era de asteptat, cele mai importante reduceri o sa fie operate acolo unde s-au dat cei mai multi bani. Daca la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfintii o reducere de cheltuieli la aceste ministere”, precizau sursecitate.

La sfarsitul anului trecut, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant si dupa ce transporatorii au anuntat ca aceasta crestere va fi inclusa in pretul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Ponta a anuntat ca negociaza cu FMI si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.

Ulterior, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul pe acest an.

Pe langa problema legata de semnatura presedintelui, mai este si intrebarea: cine va parafa documentul din partea Ministerului de Finante. Chiar daca a demisionat, Daniel Chitoiu este in continuare ministru. Cel putin teoretic, pentru ca demisia nu a fost inregistrata inca. Practic insa, acesta nu si-a mai pus semnatura pe nici un document de cand si-a inaintat demisia, iar la sedinta de Guvern de saptamana trecuta a trimis un secretar de stat sa reprezinte ministerul. „Din punct de vedere legal si constitutional, pana la emiterea decretului de catre presedinte prin care inceteaza mandatul unui ministru, indiferent cine e el, acela isi exercita atributiile”, a explicat premierul Victor Ponta pe 14 februarie.

Fara semnaturile necesare, board-ul FMI nu poate aproba memorandumul si nici nu poate pune la dispozitia Romaniei primele doua transe din imprumut. Romania are un angajament de patru miliarde de euro cu Fondul Monetar si Comisia Europeana, care se deruleaza pe doi ani. Banii pot fi folositi doar in caz de nevoie, pentru ca acordul este unul de tip preventiv.