Memorii Barack Obama. Cum sunt caracterizați Putin, Merkel, Sarkozy, Erdogan și Cameron

Barack Obama, fostul președinte al Statelor Unite, și-a lansat în această săptămână primul volum de memorii, intitulat ”A promised land”. În primele 24 de ore de la apariția cărții s-au vândut deja 890 de mii de exemplare, un veritabil record, ținând cont că ”A promised land” este așteptat să devină cel mai vândut volum de memorii din istorie, scriu jurnaliștii de la BBC.

Printre alte amintiri, Barack Obama rememorează, în acest prim volum al memoriilor sale din perioada petrecută la Casa Albă, călătoriile sale în străinătate dar și impresia pe care i-au lăsat liderii mondiali.

Angela Merkel

Angela Merkel, cancelarul Germania, este caracterizată de Obama drept o persoană ”de încredere, cinstită, corectă, riguroasă intelectual și instinctual amabilă”. Chiar dacă a fost sceptică în ceea ce îl privește, fostul președinte american nu a fost deranjat: „Nu m-am supărat, m-am gândit că probabil pentru un lider al Germaniei o aversiune față de demagogie era un lucru sănătos”.

Nicolas Sarkozy

Obama dezvăluie că fostul președinte al Franței este „plin de izbucniri emoționale și retorică exagerată ca un personaj din tablourile lui Toulouse-Lautrec”. „Discuțiile cu Sarkozy erau amuzante și exasperante, mâinile lui într-o mișcare perpetuă, pieptul i se umfla ca la un cocoș, translatorul său personal era mereu lângă el pentru a-i oglindi cu frenezie fiecare gest și intonație pe măsură ce discuția aluneca de la lingușeli la ton ridicat și apoi la adevărata perspectivă, niciodată abătându-se de la interesul său primar, nedeghizat, care era să fie în centrul acțiunii și să își aroge meritele pentru orice era de arogat niște merite”, își amintește Obama.

Vladimir Putin

Barack Obama își amintește că liderul de la Kremlin îi aduce aminte de baronii politici pe care i-a întâlnit în Chicago. Fostul președinte al SUA spune despre Vladimir Putin că era „ca un baron local cu rachete nucleare și drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU”. „Putin îmi aduce aminte de acel soi de oameni care au condus cândva mașinăria politică din Chicago – duri, descurcăreți, lipsiți de sentimente, care știau ei ce știau, care nu ieșeau niciodată din sfera propriilor experiențe și care vedeau patronajul, mita, șantajul, frauda și violența ca instrumente legitime ale muncii lor”, scrie Obama.

David Cameron

Fostul premier al Marii Britanii, în perioada 2010-2016, este un conservator educat la colegiul Eton (al aristocrației britanice) pe care Obama îl vede drept „urban și încrezător” și care are „încrederea ușoară a cuiva care nu a fost niciodată încercat prea greu de viață”. Barack Obama recunoaște spune că l-a plăcut pe David Cameron doar ca persoană, însă nu ascunde că nu era de acord cu politicile economice ale acestuia.

Recep Erdogan

Barack Obama îi face o descriere surprinzătoare președintelui turc despre care scrie că „era cordial și în general îmi răspundea la solicitări”. Dar, „am avut impresia că angajamentul său față de democrație și statul de drept s-ar putea să dureze doar cât îl ajută să rămână la putere”, precizează fostul președinte al SUA.

Sursa foto: BBC