MEN: ADEVERINTELE de promovare a BACALAUREATLUI sunt valabile si in STRAINATATE

Toti absolventii de clasa a XII-a care au promovat BACALAUREATUL pot sa isi ridice adeverintele care atesta acest fapt incepand de luni, de la ora 8.00, de la sediul unitatilor de invatamant, a anuntat duminica Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Potrivit sursei citate, decizia a fost reiterata, duminica, de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in cadrul videoconferintei desfasurate la sediul MEN, la care au participat reprezentantii inspectoratelor scolare judetene, cei ai Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Romania si cei ai Consiliului Elevilor.

Conform aceleiasi surse, ADEVERINTELE pot fi utilizate atat in tara, cat si in STRAINATATE, pentru inscrierea in institutiile de invatamant superior, fara riscul de a fi respinse.

“Toate universitatile din Romania au luat act de aceasta situatie, iar Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de ADEVERINTA emis de inspectoratele scolare romanesti catre baza de date a retelei internationale ERIC – NARIC. Prin intermediul acestei retele, creata de Uniunea Europeana, Consiliul Europei si UNESCO, se comunica toate informatiile in materie de recunoastere si echivalare a documentelor oficiale emise de institutiile statelor si de alte institutii de invatamant”, precizeaza MEN.

Citeste si: FARA DIPLOME DE BACALAUREAT IN 2014. Ministerul Educatiei va elibera doar adeverinte de BACALAUREAT

ADEVERINTELE sunt valabile 12 luni.

Candidatii care au promovat BACALAUREATUL anul acesta vor primi ADEVERINTE, in locul diplomelor pe care Ministerul Educatiei intentioneaza sa le tipareasca la Imprimeria Nationala, dupa ce DNA a demarat o ancheta privind monopolul unei companii private pe aceasta activitate.

Problema eliberarii de ADEVERINTE in loc de diplome a aparut in contextul anchetei procurorilor anticoruptie care cerceteaza modul in care compania Romdidac, ce functiona pana in 1989 ca directie in Ministerul Invatamantului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele scolare si universitare, girat succesiv, dupa 1990, de sefii acestei institutii.

Citeste si: Absolventii de liceu din Bucuresti care au luat BACALAUREATUL pot ridica de luni ADEVERINTELE care atesta promovarea examenului

Ancheta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a determinat Ministerul Educatiei sa renunte la colaborarea cu Romdidac si sa faca demersurile necesare pentru care realizarea diplomelor sa se faca de catre stat, prin Imprimeria Nationala.

Sursa foto: tion.ro